Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Безпекова угода між Україною та Данією
Тип міжнародний
Підписано 23 лютого 2024
Місце Львів
Чинність від моменту підписання
Підписанти Володимир Зеленський, Метте Фредеріксен
Сторони Україна Україна
Данія Данія
Мови англійська, українська

Безпекова угода між Україною та Данією (дан. Aftale om sikkerhedstilsagn til Ukraine)[1], повна назва Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією (англ. Agreement on security cooperation and long-term support between Denmark and Ukraine)[2] — угода, укладена 23 лютого 2024 року між Україною та Данією про гарантії безпеки Україні. Вона визначає сфери безпекової співпраці — військової, політичної, фінансової та гуманітарної[3][4]. Документ підписано президентом України Зеленським та премʼєр-міністром Данії Метте Фредеріксен, вона мала діяти 10 років із можливістю продовження. Данія стала першою країною не з «Великої сімки» (G7) і першою країною Північної Європи, яка підписала безпекову угоду з Україною[5].

Передумови[ред. | ред. код]

Повномасштабне російське вторгнення в Україну супроводжується руйнацією української інфраструктури, погіршенням економіки та негативним впливом на демографію країни. Війна з РФ вимагає створення для України безпекових гарантій. Як приклади для створення оптимальної безпекової моделі для України розглядалися: економічне відновлення Південної Кореї і роль оборонної підтримки з боку США, а також безпекові моделі взаємодії США з Тайванем та Ізраїлем[6].

24 травня 2022 року оголошено про створення міжнародної консультативної групи, яка розроблятиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України. Цю групу очолили спільно керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і екс-генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен[7]. 1 липня 2022 року відбулось перше засідання Групи з питань безпеки для України[8]. 13 вересня 2022 року співкерівники цієї групи презентували «Київський безпековий договір. The Kyiv Security Compact. Міжнародні гарантії безпеки для України: рекомендації»[9][10]. У запропонованих рекомендаціях зазначається, що здатність України захищатися від агресора є найсильнішою гарантією безпеки відповідно до статті 51 Статуту ООН, а гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, які об’єднані в межах спільного документа «Київський безпековий договір»[10].

12 липня 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі країни «Великої сімки» погодили Спільну декларацію підтримки України[11][12]. Наразі до «гарантій безпеки» приєдналися 30 країн[13].

Першою країною, з якою Україна уклала безпекову угоду, стала Велика Британія. Другою країною — Німеччина, третьою країною — Франція.

Підписання угоди[ред. | ред. код]

Україна та Данія уклали безпекову угоду 23 лютого 2024 року під час візиту премʼєр-міністра Данії Метте Фредеріксен до Львова. Про підписання безпекової угоди з Україною прем’єрка Данії оголосила 22 лютого[14]. Метте Фредеріксен підкреслює, що російське вторгнення в Україну — це найсерйозніша ситуація у сфері політики безпеки з часів закінчення холодної війни. Вона вважає, що якщо Україна та Європа не будуть стояти разом, «Україна не встоїть, і тоді потенційно не встоїть і Європа»[14].

Документ, зокрема, передбачав 1,8 млрд євро допомоги 2024 року, також Данія мала підтримувати лобіювати питання з забезпечення F-16 та надання Україні винищувачів, боєприпасів, тренажерів, навчання, обслуговування[15]. Також данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро у 2023−2028 роках.

За словами Зеленського, сторони також домовилися про проведення двостороннього Форуму оборонних індустрій, а також інвестиційного Форуму[16].

Основні положення[ред. | ред. код]

Документ закріплює основні компоненти безпекових зобов'язань, наданих Україні Данією, зокрема стосовно довгострокової військової та фінансової допомоги, і визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці у військовій і невійськовій сферах, зокрема в політичній, фінансовій, гуманітарній та в галузі реформ.

Угода набуває чинності з моменту підписання та діє протягом 10 років із можливістю продовження[17].

Зобовʼязання[ред. | ред. код]

  • у 2024 році Данія надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад 1,8 млрд євро, що значно посилить українську армію. Данія продовжуватиме допомагати Україні протягом усього строку дії документа[18];
  • Данія є співголовою Коаліції військово-повітряних сил (AFCC), тому згідно з угодою, надаватиме Україні винищувачі F-16, робитиме внесок у довгострокове обслуговування винищувачів. Також Данія надаватиме боєприпаси, тренажери та навчання[18];
  • згідно з угодою, Данія допомагатиме в розмінуванні та надаватиме високотехнологічну військову допомогу, перелік якої представлений у документі[18];
  • угода передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу Росії на Україну, що застосовується на вимогу будь-кого з учасників протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків[18];
  • документ закріплює відданість Данії підтримці зусиль України на шляху реформ, необхідних для реалізації прагнень до членства в ЄС і НАТО. Данія також сприятиме поточній та майбутній підтримці України з боку Європейського Союзу[18].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Aftale om sikkerhedstilsagn til Ukraine. stm.dk (дан.). 23 лютого 2024.
  2. Agreement on security cooperation and long-term support between Denmark and Ukraine (PDF). stm.dk (англ.). 23 лютого 2024.
  3. Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією. president.gov.ua. Офіс Президента України. 23 лютого 2024.
  4. У Львові Володимир Зеленський і Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. president.gov.ua. Офіс Президента України. 23 лютого 2024.
  5. Danmark og Ukraine er enige om sikkerhedstilsagn til Ukraine. stm.dk (дан.). 23 лютого 2024.
  6. Володимир Жар. Гарантії безпеки для України: аналіз міжнародного досвіду. analytics.intsecurity.org. Аналітичний портал.
  7. Гарантії безпеки для України: створено міжнародну консультативну групу. unian.ua. 24 травня 2022.
  8. Група з питань гарантій безпеки для України провела перше засідання – ОП. radiosvoboda.org. 1 липня 2022.
  9. Київський безпековий договір. The Kyiv Security Compact. Міжнародні гарантії безпеки для України: рекомендації (PDF). president.gov.ua. 13 вересня 2022. Процитовано 19 липня 2023.
  10. а б Гарантії безпеки для України: в ОПУ презентували рекомендації до майбутнього договору. unian.ua. 13 вересня 2022.
  11. Спільна декларація про підтримку України. mfa.gov.ua. 14 липня 2023. Процитовано 14 липня 2023.
  12. "Гарантії безпеки" від G7: текст домовленості між Україною та світовими лідерами. eurointegration.com.ua. 12 липня 2023.
  13. Софія Телішевська (2 листопада 2023). Кіпр став 30 країною, що приєдналася до «гарантій безпеки» для України. babel.ua. Бабель.
  14. а б Прем’єрка Данії оголосила про підписання з Україною безпекової угоди. pravda.com.ua. Українська правда. 22 лютого 2024.
  15. Україна і Данія підписали безпекову угоду - Зеленський. ukrinform.ua. Укрінформ. 23 лютого 2024.
  16. Ольга Васьків (23 лютого 2024). Україна та Данія домовилися спільно провести оборонний та інвестиційний Форуми — Зеленський. suspilne.media.
  17. Danmark garanterer støtten til Ukraine med 10 år lang sikkerhedsaftale og ny våbendonation. jyllands-posten.dk. Jyllands-Posten. 22 лютого 2024.
  18. а б в г д е ж Віталій Саєнко (23 лютого 2024). Україна і Данія уклали безпекову угоду: які гарантії передбачено. unian.ua. УНІАН.