Фернандо Кастро Пачеко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фернандо Кастро Пачеко
ісп. Fernando Castro Pacheco
Фернандо Кастро Пачеко. «Пополь Вух. Схід Юкатана», фрагмент
При народженні Fernando Castro Pacheco
Народження 26 січня 1918(1918-01-26)[1]
Мерида, Мексика
Смерть 8 серпня 2013(2013-08-08)[2][1] (95 років)
  Мерида, Мексика
Країна Мексика Мексика
Жанр живопис, графіка, скульптура
Навчання Художня школа м. Мерида,
Діяльність художник, літограф
Напрямок реалізм
Роки творчості 1940 і дотепер
Роботи в колекції Художній інститут Чикаго і New Mexico Museum of Artd
Сайт fkahlo.com

CMNS: Фернандо Кастро Пачеко у Вікісховищі

Фернандо Кастро Пачеко (ісп. Fernando Castro Pacheco; 26 січня 1918, Мерида — 8 серпня 2013, Мерида) — мексиканський художник і скульптор.

Життєпис. Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився в місті Мерида, Юкатан. Оприлюднено мало матеріалів щодо його ранніх років. У віці 15 років почав навчатися в художній школі Мериди, а потім добирав освіту самотужки[3]. Серед його вчителів — художник і скульптор Альфонсо Кардон, італієць за походженням. В школі опанував техніку гравюри на лінолеумі та на дереві.

1941 року він був серед засновників Вільної школи пластичних мистецтв Мериди, а також працював інструктором в цьому навчальному закладі. Навчання в школі часто проводили просто неба, що привчало учнів до праці на пленері. Праця в школі пластичних мистецтв Мериди не заважала займатися власною творчістю. В цей час він створив декілька літографій, котрі показав публіці 1942 року в Галереї університету Укатана. Тоді ж були створені перші стінописи в дошкільних закладах Мериди та в сільських школах.

В Майстерні народної графіки[ред. | ред. код]

1943 року митець перебрався в Мехіко, де узяв шлюб і став батьком двох дітей. Став членом Майстерні народної графіки, засновниками якої 1937 року були художники-графіки Леопольдо Мендес, Пабло О'Хиггинс та Луис Ареналь Бастар.

Майстерня прийшла на зміну розпущеної буржуазним урядом Ліги революційної літератури і мистецтва, але зберегла зацікавленість до соціально-політичних проблем. Митці майстерні зберігали ідейні настанови мексиканської революції, а їх твори висвітлювали проблеми найбільш пригноблених і знедолених класів мексиканського суспільства. Про діяльність художника в складі Майстерні відомо мало що[4], бо вони працювали в умовах шаленого спротиву католицьких організацій і реакціонерів. Але зафіксована його участь в одній із виставок Майстерні. Митець однак, отримав популярність як майстерний художник-графік в і столиці країни, а згодом і в світі. Як художник-графік він працював до 1960 року, використовуючи ліногравюру та дереворити. Праця в Майстерні привчила митця до ретельного малюнка і обов'язкового відтворення сюжета. Все це притаманно і стінописам Фернандо Кастро Пачеко, що не спокусився абстракціями і безсюжетністю, як буржуазний художник-ділок Руфіно Тамайо (1899—1991), активно підтриманий буржуазним суспільством і урядом.

Виставки[ред. | ред. код]

Серед перших виставок міжнародного рівня — виставка 1945 року в місті Сан-Франциско, штат Каліфорнія в Сполучених Штатах та на Кубі 1947 року. Мав 28 персональних виставок і брав участь в 60 як один із учасників. Твори Фернандо Кастро Пачеко представляли мистецтво Мексики в різних країнах світу, серед яких Італія , Японія, Ізраїль, Куба, Франція, Англія, Швеція, США, Перу, Канада, Швейцарія, Бразилія, Чилі та єдина ще тоді Югославія.

Викладач в школі[ред. | ред. код]

Худ.Фернандо Кастро Пачеко. «Спалення за ініціативи Дієго де Ландо рукописів майя», до 1979 р. Цикл картин колишнього Палацу губернатора, Мерида.

По поверненню з-за кордону 1949 року був призначений професором Національної школи пластичних мистецтв. Зробив спробу попрацювати як театральний художник і зробив декорації до балетів «Герніка» та «La Nube estéril». Відвідав країни Західної Європи, серед яких Іспанія, Італія, Бельгія. Нідерланди, Британія.

Скульптор[ред. | ред. код]

Фернандо Кастро Пачеко працював і як скульптор. Він зробив приблизно вісім скульптур в бронзі в шістдесят творів в кераміці.

Період 1970-х. Техніка митця[ред. | ред. код]

В 1970-ті рр. Фернандо Кастро Пачеко активно працював художником-муралістом. Серед значних творів цього періоду — серія картин в колишньому Палаці губернатора міста Мериди.

Дослідники звернули увагу на особливість техніки, котру використав художник для творів в Палаці губернатора. Це картини на полотні надто великого розміру. При цьому збережені пристрасть сюжету, віртуозний малюнок і вільне використання колориту, не пов'язаного з контурами фігур.

Галерея вибраних творів[ред. | ред. код]

«Війна за реформу»
«Громадянська війна»

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б SNAC — 2010.
  2. Muere el pintor Fernando Castro Pacheco
  3. Rodin, Carly. «Castro Pacheco Murals», 2002, Yucatan Today, http://www.yucatantoday.com/culture/eng-castro-pacheco-murals.htm [Архівовано 15 листопада 2006 у Wayback Machine.].
  4. «Taller de Gráfica Popular.» La Estampa Mexicana. Ed. Hannes Meyer. Graphic Witness. http://www.graphicwitness.org/group/tgp.htm [Архівовано 28 травня 2013 у Wayback Machine.].

Джерела і посилання[ред. | ред. код]