Церква Святої Великомучениці Параскеви П'ятниці (Ліщанці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Церква Святої Великомучениці Параскеви П'ятниці (Ліщанці)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Ліщанці
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1832

CMNS: Церква Святої Великомучениці Параскеви П'ятниці у Вікісховищі

Церква Святої Великомучениці Параскеви П'ятниці в Ліщанцях — парафія і храм Бучацького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Ліщанці Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Майже в центрі села в 1826—1832 роках збудували храм. На тому місці раніше був цвинтар. Коли закладали фундамент, викопали багато людських кісток, які перепоховали в південно-західному куті подвір'я храму. Нині на цьому місці у Великодні свята жінки співають гаївки. У 1795 році Андрій і Тетяна Кравці купили образ святої Параскеви, намальований на дереві, який свідчить, що на місці, де збудовано церкву, раніше була капличка.

У південно-східному куті подвір'я збудовано дзвіницю з трьома мелодійними дзвонами. Великий дзвін з Воронежа. У 90-х роках придбали новий дзвін.

У 1998 році за кошти жертводавців зроблено внутрішній ремонт.

На території села є: капличка Святого Івана Хрестителя (1995), місце освячення Йорданської води; фігура Божої Матері (2006), На цьому місці відправляють Маївки та Акафісти. До фігури приходять молоді пари в день свого весілля. Тут починають і закінчують робочий день майже всі парафіяни. На території є пам'ятні хрести на честь скасування панщини, де відправляють панахиди за спочилих. У храмі — фігура святого Антонія Падевського — робота за стилем наближена до творів І. Г. Пінзеля, або учнів його школи.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Іван Павлишин,
  • о. Роман Марчишак,
  • о. Михайло Галайцьо,
  • о. Володимир Мостовий (з 1986).

Джерела[ред. | ред. код]