Це зробила вона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Це зробила вона»
АвторКолектив авторів
ІлюстраціїКолектив авторів
КраїнаУкраїна
Моваукраїнська
СеріяПерша книжка двотомника
ЖанрДитяча література
Видавництво«Видавництво»
Видано2018
Тип носіяна папері
Сторінок104
ISBN978-966-97574-4-9
Наступний твірЦе теж зробила вона

«Це зробила вона» — ілюстрована книжка для дітей і підлітків надрукована вперше навесні 2018 року. Книжка-картинка створена в співпраці 120 творців ілюстрацій і текстів, Національного демократичного інституту та Видавництва «Видавництво».

Обкладинка книги виконана як трафарет з написами «Це зробила вона» і «Дівчата можуть усе». Її вихід супроводжувався кампанією в соціальних мережах з хештегами #ЦеЗробилаВона, #ДівчатаМожутьУсе. Презентації пройшли або заплановані на всіх найбільших книжкових подіях в Україні, видавці планують і закордонні презентації. Анонси та рецензії з'явилися на багатьох новинних, літературних і правозахисних ресурсах України.

Опис книги та історія створення

[ред. | ред. код]

Ілля Стронґовський, ідейний натхненник видання і співзасновник «Видавництва» розповів:

Моєю ідеєю було просто довідатися, кого з українок варто знати, і бажано знати з дитинства. З цього бажання все і почалося[1].

Кожен із 50 розворотів книжки містить одну історію — ілюстрацію та біографічний текст — про пов'язаних з Україною видатних жінок. Серед героїнь є як дуже популярні особи, так і менш відомі постаті з історії та сьогодення, які зробили вагомий внесок у науку, культуру, політику. І серед творців книги, її текстів та ілюстрацій, є як впізнавані авторки та автори, так і ті, чиї імена не відомі загалу. В відборі героїнь книги згадується допомога письменниць Катерини Калитко і Олени Герасим'юк, [2], жваве пропонування та обговорення варіантів відбувалось у facebook. В описі поданому видавництвом[3] зазначається, що створення книги тривало 150 днів: перші анонси з'явилися в жовтні 2017 року[4], а перша презентація відбулася вже 25 квітня 2018[5].

Декілька сотень примірників книги будуть надіслані в вітчизняні бібліотеки — завдяки підтримці українського представництва організації Національний демократичний інститут Міжнародних Відносин (США). Також видавці запевняють, що кожна придбана книжка «спонсорує» передачу ще одного примірника в громадські бібліотеки. В ході роботи над книгою було оголошено: іще 50 створених у той же спосіб історій будуть зібрані в другому томі «Це теж зробила вона», виходу якого можна очікувати 2018 року.

Героїні та авторки

[ред. | ред. код]
Список деяких героїнь, а також авторок/авторів ілюстрацій і текстів «Це зробила вона»
Сторінки Героїня Ілюстраторка/ілюстратор Авторка/автор тексту
6-7 Анна Ярославна Павло Півень Марія Хімич
22-23 Наталія Кобринська Анна Іваненко Маркіян Камиш
28-29 Леся Українка Євгенія Гайдамака Тамара Гундорова
30-31 Соломія Крушельницька Світлана Балух Галина Вдовиченко
46-47 Антоніна Прихотько Надія Кушнір Ірина Вікирчак
58-59 Єлизавета Аветівна Шахатуні Олександра Промська Ярослава Литвин
74-75 Софія Караффа-Корбут Наталія Сойко Петро Яценко
86-87 Ганна Єльська Наталія Левицька Юлія Смаль
90-91 Гайдемарі Стефанишин-Пайпер Тарас Сусак Олександра Орлова
96-97 Яна Клочкова Женя Васильєва Альона Жук

Сприйняття книги

[ред. | ред. код]

Передмову до книги та вітальне слово під час презентації підготувала віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила:

Думаю, нині нам бракує саме цього — віри в себе. Не лише жінкам, а всім. Її бракує нашому громадянському суспільству й Україні загалом. Сподіваюся, ця книжка додасть нам віри й завзяття, надихне на нові звершення в побудові успішної країни

— Цитата з виступу під час презентації книги 25 квітня 2018[6]

Оксана Лущевська, одна з авторок книги поділилася своїми враженнями:

Цей двотомник вагомо акцентує увагу на загальнолюдських цінностях. Він по-особливому демонструє внесок жінок у творення України і наголошує на рівності у здійсненні прав та реалізації власного потенціалу у будь-якій сфері... Понад п’ять років я викладала дитячу літературу в університеті, де ми зі студентами глибоко аналізували книжки подібні за напрямком (в США книжки для дітей про жінок набули великої популярності з 2000-х). Такі книжки були для нас ключовими, як і ті книжки, які всіляко торкалися рівноправ'я в суспільстві. Мені важить, що цей проект відбудеться. Бути його частиною – неймовірно[7].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Уривок з книги «Це зробила вона». Повага. Сайт кампанії проти сексизму у політиці і ЗМІ. (укр.). 9 лютого 2018. Архів оригіналу за 21 квітня 2018. Процитовано 4 травня 2018.
  2. Нова книга розповість про 100 видатних жінок України. uamodna.com. Архів оригіналу за 24 січня 2018. Процитовано 4 травня 2018.
  3. «Це зробила вона». видавництво «Видавництво» (укр.). Архів оригіналу за 29 грудня 2019. Процитовано 4 травня 2018.
  4. Eliash Strongowski. www.facebook.com (укр.). Процитовано 4 травня 2018.
  5. ONLINE.UA. Презентація книги «Це зробила вона». Анонс і відеозапис події. novyny.online.ua (укр.). Процитовано 4 травня 2018.
  6. Чадюк, Марія (3 травня 2018). Шанс для України повірити у себе. Газета «День», №78-79, (2018) (українська) . Процитовано 4 травня 2018.
  7. Це зробила вона: з’явиться книжка про жінок, які створили Україну. bokmal.com.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 20 вересня 2020. Процитовано 4 травня 2018.

Посилання

[ред. | ред. код]