Чої-Мару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Японія Японія
Назва: Чої-Мару
Власник:
  • Імперський флот Японії
  • Taito Kisen Goshi
Будівник: верф Kawakami Zosen у Кобе
Закладений: 1942
Спуск на воду: грудень 1942
Завершений: 20 лютого 1943
Доля: 12 травня 1944 потоплене західніше Амбону
Основні характеристики
Тип: вантажне
Тоннаж: 1074 GRT
Довжина: 61,3 м
Ширина: 9,6 м
Двигуни: 1 дизель
Швидкість: 12
Чої-Мару. Карта розташування: Індонезія
12.05.44
12.05.44
Район потоплення Чої-Мару

Чої-Мару (Choi Maru) — транспортне судно, яке під час Другої світової війни брало участь у операціях японських збройних сил на Тихому океані.

Судно спорудили в 1943 році на верфі Kawakami Zosen у Кобе для компанії Taito Kisen Goshi.

З квітня по листопад 1943-го судно курсувало між Японією та портами Північного Китаю і Кореї, зокрема, неодноразово відвідувало Тяньцзінь, Дайрен (наразі Далянь), Сейто (наразі Ціндао).

В листопаді 1943-го «Чої-Мару» реквізували для потреб Імперського флоту Японії. 3 грудня 1943-го судно вийшло з Куре та попрямувало до Нідерландської Ост-Індії. Наступні кілька місяців воно здійснювало тут рейси між Амбоном (південна частина Молуккського архіпелагу), островом Хальмахера (північна частина Молуккського архіпелагу), Кендарі (південно-східний півострів острова Сулавесі), Макассаром (південно-західний півострів Сулавесі), Балікпапаном (центр нафтовидобувної промисловості на східному узбережжі Борнео).

11 травня 1944-го «Чої-Мару» прямувало в конвої з Кендарі на Амбон. За дві години по опівдні японський загін помітили з американського підводного човна USS Rasher, який провів з підводного положення дві невдалі атаки з використанням шести торпед. Субмарина й далі переслідувала конвой та увечері провела ще одну безрезультатну атаку, випустивши три торпеди з надводного положення. Нарешті за годину до опівночі в районі за дві з половиною сотні кілометрів на захід від Амбону з USS Rasher дали ще один залп із чотирьох торпед, одна з яких уразила «Чої-Мару». Судно загорілось та за кілька хвилин після настання 12 травня затонуло, загинули 22 члени екіпажу.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. 137684.
  2. Japanese Transports. www.combinedfleet.com. Процитовано 8 червня 2024.