Чухай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різні японські консервовані напої чухай
Банка «Чу-хі» зі смаком лимона з безкоштовним арахісом, прикріпленим догори

Чухай (яп. チューハイ or 酎ハイ), скорочення від «шьочю хайбол» (焼酎ハイボール) — алкогольний напій, що походить з Японії.

Традиційний чухай готується з шьочю та газованої води зі смаком лимона, але деякі сучасні комерційні варіанти використовують горілку замість шьочю, а компанії-виробники напоїв урізноманітнили смаки, зокрема лайм, грейпфрут, яблуко, апельсин, ананас, виноград, виноград кіохо, ківі, уме, юзу, лічі, персик, полуничний крем і крем-сода.

Вміст алкоголю в чухаї, що продається в барах і ресторанах, може бути досить низьким, що дозволяє людям з низькою толерантністю до алкоголю пити його безпечно. Консервований чухай, однак, може мати вищий вміст алкоголю і часто продається в цілодобових магазинах і торгових автоматах. Хоча кількість варіюється (зазвичай від 3 %), консервований чухай містить менше 10 % алкоголю в Японії, оскільки все, що вище, тягне за собою вищу податкову ставку.[1] Чухай подають у високих келихах або кружках як індивідуальні напої, що робить його менш соціальним, ніж інші традиційні японські барні напої, такі як саке, пиво або віскі, які можна пити порційно, наливаючи з великої пляшки. Свіжий чухай nama chūhai (яп. 生酎ハイ) також іноді подається зі свіжовичавленим соком; в деяких випадках гості самі вичавлюють сік. Через високий вміст цукру кількість калорій у кожній пляшці може бути досить високою порівняно з іншими алкогольними напоями.

У березні 2018 року Coca-Cola оголосила про початок продажу продукту чухай у Японії під назвою Lemon-dou.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gordenker, Alice, «What is Chuhai and Why does Alcohol Content Vary Depending on Flavor?», Japanese Food Guide
  2. Lewis, Leo (6 березня 2018). Coca-Cola to launch alcoholic drink in Japan. Financial Times. Архів оригіналу за 11 грудня 2022. Процитовано 7 березня 2018. In answer to a question about what new products he anticipates bringing to market in 2018, Mr Garduño is quoted as saying that the company will experiment with a product in a category known in Japan as Chu-Hi — “a canned drink that includes alcohol”, traditionally made, he adds, from a distilled beverage called shochu, sparkling water and flavouring.
  3. Pham, Sherisse (7 March 2018). Coke is launching an alcoholic drink in Japan. CNNMoney. Процитовано 16 April 2018.