Шергази-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шергази-хан
Прапор
Прапор
Казахський хан
1812 — 1824
Попередник: Жанторе-хан
Наступник: Титул ліквідовано
 
Смерть: 1845
Рід: Чингізиди
Батько: Айшуак-хан

Шергази-хан (помер 29 серпня 1845) — казахський правитель, останній хан Молодшого жуза, якого визнала російська адміністрація, молодший син Айшуак-хана.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 18091812 роках у Молодшому жузі правила ханська рада, що мала лише номінальну владу. Однак 1812 року російський уряд призначив ханом Шергази-хана, молодшого брата Жанторе-хана. Після того призначення Каратай-хан продовжив збройну боротьбу протии російського ставленика. У зв'язку з цим у 1812 та 1814 роках у казахському степу відбувались каральні операції. 1814 року Каратай-хан зустрівся з оренбурзьким губернатором і дав письмове зобов'язання більше ніколи не воювати проти Росії.

1816 року Шергази-хан за підтримки російських загонів здійснив напад на загони Каратая й султана Арингази. У відповідь Каратай-хан закликав усе доросле чоловіче населення підніматись на війну проти Шергази-хана та російського панування. Втім втручання оренбурзького губернатора Петра Ессена попередило подальший розвиток боротьби. Каратай-хан примирився з російською адміністрацією й остаточно втратив авторитет у степу.

1824 року царська адміністрація затвердила «Статут про оренбурзьких киргизів», розроблений оренбурзьким генерал-губернатором. Було прийнято рішення про ліквідацію ханської влади в Молодшому жузі. Останній хан Шергази був викликаний до Оренбурга й залишений там. Йому було призначено пенсіон.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Государственные деятели казахских ханств в 18 — первой четверти 19 вв., Касымбаев Ж. К., ,3 том, Алматы, 2001 (рос.)
  • Избасарова Г. Б. Шергазы Айшуаков — последний хан Младшего жуза казахов // Вопросы истории. — 2016. — № 11. — С. 98—107 (рос.)