Тахір-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тахір-хан
каз. Тайыр хан
Прапор
Прапор
Казахський хан
1522 — 1533
Попередник: Мамаш-хан
Наступник: Буйдаш-хан
 
Народження:
Казахське ханство
Смерть: 1533
Киргизстан
Релігія: сунізм
Рід: Чингізиди
Батько: Adik Sultand

Тахір-хан (каз. Тайыр хан; помер 1533) — казахський хан. Його правління призвело до занепаду могутності Казахського ханства, завойованої Касим-ханом.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був старшим сином впливового казахського султана Адіка й онуком одного з засновників Казахського ханства Жанібека. Прийшов до влади після нетривалого правління Мамаш-хана[1].

За свідченнями сучасників, Тахір був людиною злою й жорстокою, а також украй підозрілою. Здобув владу внаслідок міжусобної боротьби з іншими казахськими султанами. Тахір-хан не мав ані дипломатичних, ані військових талантів, про що свідчать його неодноразові військові поразки й дипломатичні невдачі. Взимку 15231524 років з-під його влади вийшла частина казахів.

Найбільш значущою подією в історії Казахського ханства часів правління Тахір-хана став перехід 1526 року всього Семиріччя під владу казахських володарів. У 1530 році в місцевості Аришон завдав нищівної поразки Мансур-хану, правителю Могулістану, чим закріпив за Казахським ханством володіння у Східному Могулістані.

Зрештою, Тахір-хан своїм правлінням спричинив всенародну ненависть, через що був змушений тікати й помер у злиднях серед киргизів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Абусеитова М. Х. Казахское ханство во второй половине XVI века. — Алма-Ата : Наука, 1985. — С. 43-44.

Джерела[ред. | ред. код]