720-ті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VIII століття: 721—730 роки

720 · 721 · 722 · 723 · 724 · 725 · 726 · 727 · 728 · 729

Раннє Середньовіччя. Триває чума Юстиніана. У Східній Римській імперії правив Лев III Ісавр. Омеядський халіфат утримував майже весь Піренейський півострів, крім Астурії. Невелика частина Італії належить Візантії, на решті лежить Лангобардське королівство. Франкським королівством формально правлять королі з династії Меровінгів при фактичному правлінні Карла Мартела, в Аквітанії править Едо Великий. В Англії триває період гептархії. Авари та слов'яни утвердилися на Балканах. Центр Аварського каганату лежить у Паннонії. Існують слов'янські держави князівство Карантанія та Перше Болгарське царство.

У Китаї продовжувалося правління династії Тан. Індія роздроблена. В Японії триває період Нара. У степах між Азовським морем та Аралом існує Хазарський каганат. Тюркський каганат поступово занепадає.

На території лісостепової України в VIII столітті виділяють пеньківську й празьку археологічні культури. У VIII столітті продовжилося швидке розселення слов'ян. У Північному Причорномор'ї співіснують різні кочові племена, зокрема булгари, хозари, алани, авари, тюрки.

Події[ред. | ред. код]

Народились[ред. | ред. код]

Померли[ред. | ред. код]