Aepyornithomimus tugrikinensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Aepyornithomimus tugrikinensis
Час існування: пізня крейда 89.3–83.5 млн р. т.

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Целурозаври (Coelurosauria)
Maniraptoriformes

Ornithomimosauria

Родина: Орнітомімові (Ornithomimidae)
Рід: Aepyornithomimus
Chinzorig, Kobayashi, Khishigjav, Currie, Watabe en Rinchen, 2017
Вид: A. tugrikinensis
Aepyornithomimus tugrikinensis
Chinzorig et al., 2017
Посилання
Вікісховище: Aepyornithomimus
Віківиди: Aepyornithomimus
Fossilworks: 370065

Aepyornithomimus tugrikinensis — вид ящеротазових динозаврів, що мешкав у пізній крейді, приблизно 85 млн років тому, на території сучасної Азії. Його рештки знайдені в пізньокрейдяних породах формації Дядохта в Монголії. Голотип складається з лівої стопи з прикріпленою таранною кісткою, п’яткової кістки та третьої нижньої частини плесна. Скам'янілість була знайдена на поверхні пустелі, це перша знахідка орнітомімозавра на цьому місці.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенетичний аналіз показав, що Aepyornithomimus є похідним орнітомімозавром, тісно пов'язаним зі Struthiomimus, Ornithomimus, Gallimimus і Anserimimus. Точну систематику в межах цієї групи похідних орнітомімід визначити не вдалося, але було виявлено, що вони тісно пов’язані з Deinocheiridae та Archaeornithomimus.

Опис[ред. | ред. код]

Aepyornithomimus — досить маленький орнітомімозавр з довжиною тіла близько двох метрів. Третя плюсневая кістка має довжину 211 міліметрів. Шари, в яких був знайдений Aepyornithomimosaurus, є вітровими відкладеннями в пустелі. Це означає, що орнітомімозаври могли жити в більш сухих районах, ніж вважалося раніше.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Chinzorig, T.; Kobayashi, Y.; Tsogtbaatar, K.; Currie, P. J.; Watabe, M.; Barsbold, R. (2017). First Ornithomimid (Theropoda, Ornithomimosauria) from the Upper Cretaceous Djadokhta Formation of Tögrögiin Shiree, Mongolia. Scientific Reports. 7 (5835). Bibcode:2017NatSR...7.5835C. doi:10.1038/s41598-017-05272-6. PMC 5517598. PMID 28724887.