Agathis kinabaluensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Agathis kinabaluensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Араукарієві (Araucariaceae)
Рід: Агатис (Agathis)
Вид:
A. kinabaluensis
Біноміальна назва
Agathis kinabaluensis

Agathis kinabaluensis (Агатис Кінабалу) — вид хвойних рослин родини араукарієвих.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Малайзія (Сабах, Саравак). Знаходиться у верхньому гірському лісі, моховому нижньогірському лісі і субальпійських чагарниках (на висотах між 1500 і 2400 м). Живе на бідних живильними речовинами субстратах, таких як гіпербазітах, гранітах або пісковиках.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерево до 36 м заввишки. Виробляє білу смолу. Кора темно-коричнева зовні, внутрішньо червонувата, сипуча, відлущується нерівними пластинами. Молоді дерева з гладкою корою. Молоді листки круглі, як правило, загострені, до 9 см довжиною 4,4 см в ширину, на короткій ніжці. Дорослі листки круглі, загострені або тупі, на короткій ніжці, довжиною 4–7 см по 1,8–3,2 см в ширину, не сизі внизу. Чоловічі стробіли циліндричні, 2–3 см довжиною, 9 мм в діаметрі. Молоді жіночі шишки гладкі. Жіночі шишки до 11 см в довжину і 8 см в діаметрі, вершина кутаста і закруглена.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Відносно невеликий розмір двох відомих субпопуляцій і їхнє обмежене поширення робить їх уразливими для випадкових подій. Деревина використовується на місцевому рівні для будівництва будинків й доріжок для туристів. Обидві субпопуляції знаходяться в національних парках.

Посилання[ред. | ред. код]