Рожа садова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Alcea rosea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рожа городня
Рожа садова
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальвоцвіті (Malvales)
Родина: Мальвові (Malvaceae)
Рід: Рожа (Alcea)
Вид:
Рожа городня (A. rosea)
Біноміальна назва
Alcea rosea
L., 1753

Рожа городня[1], рожа рожева[2], рожа садова або шток-рожа (Alcea rosea) — вид квіткових рослин родини мальвові (Malvales).

Опис[ред. | ред. код]

Це шерстисто-волосиста, багаторічна рослина 80–250 см заввишки з довгими китицями великих п'ятичленних квіток різного забарвлення — від білих та рожевих до червоних, темно-фіолетових і чорних. Листки п'яти-семи-лопатеві, округлі або серцеподібні, по краю тупо-зубчасті. Підчаша шестироздільна, набагато коротша за чашечку. Пелюстки майже округлі, на верхівці з виїмкою. Плід розпадається на окремі плодики, які кільцем розташовуються навколо карпофору. Плодики по краю з крилатою облямівкою.

Поширення[ред. | ред. код]

Точне походження рослини невідоме, згідно з Plants of the World Online це Туреччина, однак справді дикорослі популяції виду невідомі. Вирощується й натуралізована у Північній Америці, деяких територіях Південної Америки, в Північній Африці, Європі, Центральній і Південній Азії, Новій Зеландії.

За даними авторів Флори Китаю (http://www.iplant.cn/foc/pdf/Alcea.pdf), цей вид рослин походить із південно-західних провінцій Китаю, а в Європі з'явився лише в 15 сторіччі. Разом з тим, в Китаї відомі тільки культивовані рослини, а популяції у дикій природі не відомі.

Є припущення, що Alcea rosea має гібридогенне походження між Alcea pallida та Alcea setosa (Blamey & Grey-Wilson 1989)[3].

Значення[ред. | ред. код]

Рожу рожеву культивують як популярну декоративну рослину по всій території України. З пелюсток добувають фарбу, яку використовують для підфарбовування ліків, вин, кондитерських виробів. Рослина лікарська.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alcea rosea // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 142.
  3. Grey-Wilson, Christopher (1989). The illustrated flora of Britain and northern Europe. London: Hodder & Stoughton. ISBN 0-340-40170-2. OCLC 41355268.

Посилання[ред. | ред. код]