Algyroides nigropunctatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Algyroides nigropunctatus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Ящіркові (Lacertidae)
Підродина: Lacertinae
Рід: Algyroides
Вид: A. nigropunctatus
Algyroides nigropunctatus
A.M.C. Duméril & Bibron, 1839
Синоніми
Lacerta nigro-punctata
Lacerta nigropunctata
Algiroides nigropunctatus
Algyroides nigropuncatus
Посилання
Вікісховище: Algyroides nigropunctatus
Віківиди: Algyroides nigropunctatus
ITIS: 1155233
МСОП: 61466
NCBI: 64414

Algyroides nigropunctatus (синьогорла кілювата ящірка) — вид ящірок родини ящіркових (Lacertidae)[2]. Мешкає в Середземномор'ї.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина синьогорлої кілюватої ящірки (враховуючи хвіст) становить 18-21 см. Самці дещо більші за самиць. Тіло струнке, луски на спині великі, кілеподібні, хвіст відносно довгий. Верхня частина тіла коричннева або темно-коричнева. У самців горло і шия темно-сині. Живіт оранжево-червоний, іноді з жовтою плямою посередині, по краям синій. У самиць живіт жовто-зеленуий або блідо-оранжевий.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:

  • Algyroides nigropunctatus kephallithacius Keymar, 1986 — острови Кефалонія, Ітака і Лефкада, сусідні гірські райони на материку. У самців цього підвиду горло зелене або синьо-зелене;
  • Algyroides nigropunctatus nigropunctatus (Duméril & Bibron, 1839) — решта ареалу.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Синьогорлі кілюваті ящірки мешкають на узбережжі Адріатичного моря, від Гориції на північному заході Італії через територію Словенії, Хорватії, Боснії і Герцеговині, Чорногорії, Косова, Албанії і Північної Македонії до Коринфської затоки в Греції, а також на островах Хорватії та на Іонічних островах в Греції. Вони живуть в лісах, рідколіссях, чагарникових заростях і оливкових гаях, на висоті до 1500 м над рівнем моря. Віддають перевагу тінистим місцевостям, на півдні ареалу часто трапляються поблизу води. Живляться комахами, черв'яками та іншими безхребетними. Ведуть денний спосіб життя. В період з жовтня по лютий впадає у сплячку. Розсноження відбувається у березні-квітні. В травні самиці відкладають 2-8 яєць. Молоді ящірки вилуплюються у липні-серпні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Algyroides nigropunctatus: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 02 лютого 2024
  2. Algyroides nigropunctatus у Reptarium.cz Reptile Database