Alopoglossus angulatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Alopoglossus angulatus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Alopoglossidae
Рід: Alopoglossus
Вид: A. angulatus
Alopoglossus angulatus
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
Lacerta angulata
Cordylus angulatus
Посилання
Вікісховище: Alopoglossus angulatus
Віківиди: Alopoglossus angulatus
МСОП: 178418
NCBI: 979739

Alopoglossus angulatus — вид ящірок родини Alopoglossidae[2]. Мешкає в Південній Америці. Молекулярно-генетичне дослідження показало, що цей вид є насправді видовим комплексом, внаслідок чого вид був розділений на вісім видів[3].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Alopoglossus angulatus мешкають на сході Бразильської Амазонії, в штатах Амапа, Пара і Амазонас, на схід від річок Мадейра і Ріу-Негру, а також в Гаяні, Суринамі і Французькій Гвіані. Вони живуть в амазонській сельві, у варзейських лісах[en] та ігапо (тропічних лісах у заплавах Амазонки і її притоків). Живляться тарганами, павуками, кониками і цвіркунами. Відкладають яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Alopoglossus angulatus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 04 червня 2023
  2. Alopoglossus angulatus у Reptarium.cz Reptile Database
  3. Ribeiro-Junior, M. A., Choueri, E., Lobos, S., Venegas, P., Torres-Carvajal, O. and Werneck, F. Eight in one: morphological and molecular analyses reveal cryptic diversity in Amazonian alopoglossid lizards (Squamata: Gymnophthalmoidea) // Zoological Journal of the Linnean Society. — 2020. — Вип. 190 (1). — С. 227-270. — DOI:10.1093/zoolinnean/zlz155.