Aphex Twin

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Aphex Twin
англ. Richard D. James
Зображення
Aphex Twin
Aphex Twin
Основна інформація
Повне ім'я Річард Девід Джеймс
Дата народження 18 серпня 1971(1971-08-18) (52 роки)
Місце народження Лімерик, Манстер, Ірландія
Роки активності 1985 — дотепер
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Національність Британець
Професії DJ producer, клубний діджей, композитор, діджей, electronic musician, музикант
Освіта Кінгстонський університет, Cornwall Colleged і Redruth Schoold
Інструменти синтезатори, комп'ютер, драммашини, семплери
Мова англійська
Жанр Техно, ембієнт, IDM, есід
Псевдоніми AFX, Aphex Twin[1], Blue Calx, Caustic Window, The Dice Man, GAK, Q-Chastic, Polygon Window, Power-Pill, Smojphace, Soit-P.P., Bradley Strider, Brian Tregaskin, Karen Tregaskin, The Tuss, user18081971 і user48736353001
Лейбл Warp Records
Sire Records
Rephlex Records
Apollo
Нагороди
CMNS: Файли у Вікісховищі

Річард Девід Джеймс (англ. Richard David James, 18 серпня 1971, Лімерик), більш відомий як Aphex Twin — британський композитор, діджей і музичний продюсер, що спеціалізується на жанрах техно, електро, ембієнт, acid, драм-енд-бейс, braindance та IDM.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1971 році в ірландському місті Лімерик у сім'ї валлійців Лорни й Дерека Джеймсів, провів своє дитинство в графстві Корнволл. З раннього віку Річард любив поекспериментувати з електронікою. Уже в дванадцять років Річард досяг певних успіхів у сфері створення музики. Устаткування перших експериментів — Casio FZ-10M, DX-100, SH-101, Quadraverb, Atari 520ST різні клавіші, 8 вертушок, один зайнятий мікшер. Одного разу він переміг в одному з конкурсів, змусивши звучати комп'ютер Sinclair ZX-81, який апаратно не підтримує виведення звуку: спеціально підібрана послідовність машинних кодів створювала наведення в каналі звуку підключеного до комп'ютера телевізора, в результаті при викрученій на максимум гучності було чути шум різних тональностей.

Пізніше, коли він став диск-жокеєм, його любов до шуму не вщухла. На одному із виступів він приніс наждачний папір разом з пластинками. Декілька людей, що до цього лишилися в залі, вибігли на вулицю, не витримавши жахливих звуків. "А яка різниця? Мені і так заплатили … Я грав наждачний папір в Нью-Йорку, до речі, і люди там танцювали … ", — виправдовувався потім Джеймс. Десь в ті часи і з'явилося його прізвисько — «Ейфекс Твін».

У 1991 році він перебирається в Лондон і випускає кілька синглів і альбомів під лейблом Warp Records і під кількома псевдонімами (AFX, Polygon Window, Bradley Strider, Caustic Window, Dice Man, The Tuss, GAK, Power-Pill, Q-Chastic, Soit -PP, Blue Calx (не плутати з іншим Blue Calx — Naoto Suzuki). Був одним з учасників заснування лейбла Rephlex. у 1996 році його музика мігрувала в сторону electronic music і драм-н-бейс. у 2001 році він випустив альбом "drukqs «в стилі Electronic Music / Prepared piano.

У 2002 році одна з робіт Aphex Twin, альбом Selected Ambient Works Volume II була включена в рейтинг The 25 Most Influential Ambient Albums Of All Time (25 найвпливовіших ембієнт альбомів усіх часів). У 2005 році Aphex Twin повертається до свого раннього періоду acid techno, випускаючи серію „Analords“. У цьому ж році вийшов у світ альбом „Acoustica: Alarm Will Sound performs Aphex Twin“ американської групи Alarm Will Sound, що складається з акустичних аранжувань електронної музики, композитором якої є Річард.

Також не можна не відзначити спільну роботу Річарда з Крісом Каннінгемом (Chris Cunningham) на Traffic festival в Турині в 2005 році. На цьому безкоштовному фестивалі вони зуміли показати як свої кращі хіти — кліпи Come To Daddy, Mt Saint Michel, так і інновації в стилі Aphex Twin: Elephant Song з кадрами з Flex. Цей музикант завжди був відомий своїми скандальними інтерв'ю. Його заяви часом настільки несподівані, що багато хто вважає їх брехнею. Наприклад, про його танк, про те, що свої перші речі в стилі ембієнт він написав у 13 років, про те, що всі синтезатори він зробив сам тощо. Ще не можна не відзначити пристрасть Річарда до розміщення власних моторошних гримас буквально всюди, де можна. Крім частого використання в оформленні обкладинок релізів, одну з них він помістив в композицію Equation — побачити її можна на спектрограмі треку, починаючи з тимчасової позиції 5:26.[2] Проживає в Шотландії зі своєю російською дружиною.[3]

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Сингли та EP[ред. | ред. код]

Промо та збірники[ред. | ред. код]

  • Words & Music (1994) (Інтерв'ю та треки з Selected Ambient Works Volume II)
  • Classics (1995) (Збірник ранніх та рідких треків)
  • 51/13 Singles Collection (1996) (Збірник тільки для Японії)
  • Cock 10/54 Cymru Beats (промо drukqs)
  • 26 Mixes for Cash (2003) (Збірник міксів для інших артистів (плюс чотири оригінальних трека)
  • 2 Mixes on a 12» for Cash (2003), — 26 Mixes промо
  • Classics (RS95035RM) (2008) (Перевидання збірника ранніх та рідких треків)

Лейбли[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discogs — 2000.
  2. The Aphex Face | bastwood (амер.). Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 14 вересня 2021.
  3. Aphex Twin: Inside the Mythology of the MDMA Mozart. Mixmag. Архів оригіналу за 1 липня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]