Атака титанів (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Attack on Titan (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атака титанів
進撃の巨人
Постер до першої частини фільму
Жанр Драма, Фантастика, жахи
Режисер Сіндзі Хігурі
Продюсер Юдзі Ісіда
Ґенкі Кавамура
Сценарист Хаджіме Ісаяма
Юсуке Ватанабе
Томохіро Матіяма
На основі Shingeki no Kyojin від Хаджіме Ісаяма
У головних
ролях
Харума Міура
Хірокі Хасегава
Кіко Мізухара
Каната Хонго
Оператор Седзі Ехара
Композитор Сіро Сагісу
Сіро Васідзу
Кінокомпанія Toho Pictures[1]
Дистриб'ютор Україна Ukrainian Film Distribution
Тривалість Фільм перший
98 хв.
Фільм другий
87 хв.
Мова Японська
Країна Японія
Рік 2015
Дата виходу Фільм перший
Україна 27 серпня 2015
Фільм другий
Японія 19 вересня 2015
Касові збори $46 000 000[a]
IMDb ID 2072230
Наступний Attack on Titan: End of the Worldd
Офіційний сайт

«Атака титанів» (яп. 進撃の巨人) — японський художній фільм, що вийшов на основі однойменної манги Хаджіме Ісаями. Фільм поділено на дві частини, перша частина вийшла в Японії 1 серпня 2015 року, а друга частина під назвою «Атака титанів: Кінець світу» (яп. 進撃の巨人 エンド オブ ザ ワールド, Shingeki no Kyojin: Endo obu za Wārudo) — 19 вересня 2015 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Див. також: Shingeki no Kyojin#Сюжет

«Атака титанів: Жорстокий світ»[ред. | ред. код]

Сотні років тому страшним кошмаром людей були Титани, які з'явилися невідомо звідки. Людство було для велетнів лише кормом. Коли люди звели навколо своїх міст стіни Марія, Роза та Сіна, життя змінилося — у ньому з'явився спокій та безтурботність. Як виявилося, лише на якийсь час.

Головні герої: Ерен Йегер, Мікаса Аккерман, Армін Арлерт — перші, які зустріли Колоса — гігантського титана, який ударом ноги проробив дірку в стіні, в яку проникли гіганти, що прагнули крові. Ерен втрачає Мікасу, яка, захищаючи немовля, залишилася віч-на-віч з Титаном.

Армін та Ерен пішли до стіни Роза та записалися до армії, бійці якої можуть вбивати титанів за допомогою пристрою просторового маневрування (ППМ).

Солдати вирушили через зайняті титанами райони до стіни Марія, щоб закласти дірку, пробиту Колосом. Вони роблять зупинку, тим часом на них нападають титани. Частина солдатів їдуть на машинах, покинувши решту, включаючи Ерена, але покинутих рятують досвідчені бійці Сікісіма і Мікаса (подруга Ерена, яка зникла при вторгненні титанів). Ерен дізнається, що Мікаса тепер живе із Сікісімою. Це сильно засмутило його і він починає кричати поруч із табором, бажаючи нападу на табір титанів, що в результаті й сталося. У процесі бою солдатів із титанами з'являються терористи, які намагаються викрасти вибухівку. У результаті вибухівку було втрачено.

Під час бою титан спробував з'їсти Арміна, але Ерен стрибнув у рот титана, викинув звідти Арміна, але сам був проковтнутий титаном. Однак у животі чудовиська він відкрив у собі можливість перетворюватися на титана. Зробивши це, він убив багатьох титанів, примусивши інших піти, далі він атакував людей, але побачивши Мікасу назад перетворився на людину.

«Атака титанів: Кінець світу»[ред. | ред. код]

Солдати повернулися за стіну Роза. Здатність Ерена перетворюватися на титана стала причиною того, що його хотіли розстріляти солдати. Проте раптово стіну проламує Броньований титан, він викрадає Ерена та йде. Ерен виявляється з бійцем Сікісімою, який розповідає йому, що титани були створені людьми для того, щоб використовувати їх як зброю, але експеримент зі створення титанів вийшов з-під контролю, титанів стало дуже багато і люди були витіснені в землі за стінами.

Ерен, Сікісіма та його озброєні бойовики приїхали до стіни Роза, туди ж прибули солдати держави, включаючи Арміна та Мікасу. Там Сікісіма заявив, що збирається пробити решту стін за допомогою старої ракети. Ерен і солдати спробували йому завадити, що змусило Сікісіму перетворитися на Броньованого титана, Ерен також перетворився на титана і переміг Броньованого, згадавши після крику солдата Жана, прийом, використаний у бійці.

Солдати зібралися закладати дірку в стіні, але приходить Колос, який зібрався їм завадити. З'являється і Сікісіма, що залишився живим, але після розмови з Мікасою він вирішує допомогти солдатам. Він перетворився на Броньованого титана і підірвав стару ракету в роті у Колоса, від цього загинула і людина, яка перетворилася на цього титана (людина, що перетворилася на титана, знаходилася в шиї у титану), а також і сам Сікісіма. Після смерті Колоса виникає вибух, спричинений реакцією виділених елементів; цей вибух завалив частину стіни над діркою, утворивши завал, який був вищим, ніж титани, що позбавило їх можливості проходити за стіну. Ерен та Мікаса стоять на вершині стіни й бачать море.

У сцені після титрів, кадри битви з Колосальним Титаном у бункері Сікісіми аналізує закадровий персонаж, який каже, що непередбачуваність Ерена і Мікаси робить їх «захопливими».

Актори[ред. | ред. код]

Історія створення[ред. | ред. код]

Острів Хасіма, на якому відбувалися основні фільмування

Створення фільму почалося у 2011 році[7]. У грудні цього року стало відомо, що це буде бойовик[8]. Через рік, у грудні 2012 року Т. Накасіма залишив посаду директора через творчі розбіжності щодо фільмування[9]. У грудні 2013 року режисером фільму став Сіндзі Хігурі, а сценаристом Юсуке Ватанабе.

Спочатку творці фільму хотіли зробити фільм дуже вірним вихідному матеріалу, але автор Хаджіме Ісаяма запропонував численні зміни (наприклад, введення нових і інших персонажів і зміна сеттингу на Японію), щоб зробити фільми окремими, оскільки «історія вже розказана», а також вводячи нові елементи, які пізніше будуть використані в манзі. У кінцевому результаті, фільм сильно відрізняється від манги, на основі якої вийшов. Зокрема, творці фільму не включили до нього деяких персонажів із манги[10], а також додали сім персонажів, які у манзі не фігурують[11]. У той самий час персонажі, що були й у манзі, зазнали істотних змін у фільмі[12].

Очікувалося, що основне знімання почнеться у 2014 році й фільм вийде в прокат у 2015 році. Також було анонсовано автомобільну рекламу з Титанами та режисером Хігурі[13], яка транслювалася в січні 2014 року на Nippon TV,[14] набираючи понад 5 мільйонів переглядів на YouTube за чотири дні.[15] Харума Міура була представлена як частина акторського складу у квітні[16], а в липні було оголошено, що буде два фільми.[17] Перші образи персонажів акторів з'явилися в листопаді.[18]

Саундтрек[ред. | ред. код]

Сіро Сагісу створив і написав оригінальну музику до фільму, який об'єднав в один цілий саундтрек. Тематичні пісні фільмів — «Anti-Hero» та «SOS» відповідно, обидві у виконанні Sekai no Owari.[19] Саундтрек до фільму називається «Attack on Titan (Shinji Higuchi's Original Motion Picture Soundtrack)».

Вся музика написана Сіро Сагісу.

#НазваТривалість
1.«Le soleil d'or»1:55
2.«War Song»3:20
3.«Masterplan (Metalopera)»5:21
4.«God Have Mercy»4:17
5.«Rise Up (Rhythmetal)»5:09
6.«Manicure»2:03
7.«Boule de cristal (Piano)»2:57
8.«For the Dead»3:40
9.«Die Die Die Die!!»3:39
10.«Temper the Wind»4:14
11.«Orchestre (Lent)»3:57
12.«Deuxième ouverture»3:49
13.«Rise Up»4:04
14.«War, Politics and Power»5:17
15.«Attack of Titans»2:37
16.«Orchestre (Géant à l'est)»5:25
17.«ATM (Rhythmetal)»4:36
18.«Orchestra (Apogée)»5:52
19.«Golden Sun»5:01
20.«Boule de cristal (Épilogue d'orchestre)»2:24
79:30

Історія прокату[ред. | ред. код]

Перший фільм вийшов у Японії 1 серпня 2015 року.[20] Він вийшов за сприяння Madman Entertainment в Австралії та Новій Зеландії 27 серпня 2015 року.[21] Funimation Entertainment ліцензувала права на обидва фільми в Північній Америці, Центральній Америці та Південній Америці та влаштувала світову прем'єру першого фільму 14 липня в Єгипетському театрі Граумана в Лос-Анджелесі, Каліфорнія.[22] Режисер Сіндзі Хігурі та зірки Харума Міура і Кіко Мізухара відвідали прем'єру проходячи червоною доріжкою. Атака Титана: Фільм 1 була показана в рамках обмеженого доступу, починаючи з 30 вересня 2015 року, а Атака Титана: Фільм 2 — на три тижні пізніше, 20 жовтня 2015 року.[23] Друга частина під назвою Кінець світу вийшла 19 вересня 2015 року.[24][25] Він вийшов 1–7 жовтня для Австралії та Нової Зеландії.[26] Другий фільм мав погані збори в японському прокаті, порівняно з першою частиною — перший фільм заробив 4,8 мільйона доларів на першому тижні в японському прокаті, а другий — $2,7 мільйона[27]

DVD і Blu-ray диски[ред. | ред. код]

Випуск на DVD та Blu-ray у Сполучених Штатах, який включав англійські дубляжі обох фільмів, відбувся 4 жовтня 2016 року для Фільму 1[28], а Фільм 2 — 6 грудня 2016 року.[29]

Маркетинг[ред. | ред. код]

Тизер-трейлер був опублікований у березні 2015 року[30], а повноцінний трейлер — у квітні.[31] Ще один трейлер був опублікований у червні, який показав, що фільм вийде у форматі IMAX в Японії та за кордоном.[32][33][34]

Касові збори[ред. | ред. код]

Фільм I був номером один у перші вихідні прокату в Японії, з 5,1 мільйона доларів США.[35][36] Це був сьомий найбільш касовий фільм японців у прокаті в 2015 році з ¥3,25 мільярда (27 мільйонів доларів США).[37] і 17-й найбільш касовий фільм у японському прокаті за цей рік.[38] Фільм II не змогла повторити успіх в прокаті, зібравши на 2,1 мільярда йен менше, ніж загальний збір першого фільму, протягом перших трьох тижнів після виходу в прокат.[39] У сумі фільми зібрали 4,93 мільярда йен (46 мільйонів доларів).[2]

Критика[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes, 47 % критиків дали позитивну рецензію Атака Титанів: Фільм 1 на основі 15 оглядів із середньою оцінкою 6,30/10.[40] 50 % критиків дали Частині 2 позитивну рецензію на основі 8 оглядів із середньою оцінкою 6,00/10.[41] Фільм критикували через відмінності від манги, на основі якої він був знятий. Крім цього, об'єктом критики стала музика, використана у фільмі[12][42].. Ще була висунута критика спецефектів, які вважалися такими, що не відповідали голлівудським стандартам. Творці фільму відповіли тим, що порівняння з Голлівудом недоречно, враховуючи різні бюджети фільмів[43]. Разом про те, фільм хвалили, як оригінальний і хороший фільм у жанрі фентезі/жахи[44].

Японський сайт «Super Movie Criticism» дав погані відгуки про першу частину, оцінивши її в 40 балів зі 100[45]. Негативні відгуки першої частини надав і японський сайт «Yahoo», давши їй 2,21 зірки з 5[46].

Дерек Еллі з Film Business Asia поставив цьому фільму оцінку 7 з 10 і назвав його «трешовою фантастикою жахів, який є високобюджетною картиною категорії B».[47] Лі Едмунд з South China Morning Post написав: «Один з найзбоченіших фантастичних фільмів останніх років, ця адаптація японської манги є шизофренічним поєднанням жанрів».[48] Позитивно оцінив фільм англомовний сайт «Anime News Network»: «Видатна та захоплююча естетика, на відміну від будь-якого іншого фільму жахів, стрімкий темп і захоплює від початку до кінця, чіткий сценарій з важкими тематичними відтінками, повністю відповідає своєму власному твору мистецтва, відокремленому від вихідного матеріалу»[49].

Інші критики дали неоднозначніші оцінки фільму. П'єра Чен з The Hollywood Reporter назвала фільм «візуально освіжаючим блокбастером, підірваним кліше», зазначивши, що фільм про роботу персонажів був «підірваний халтурними характеристиками».[50] Оглядач The Guardian Кріс Майкл також залишився неоднозначним щодо фільму, назвавши акторську гру «самосвідомою та жахливою», але вихваляючи ефекти та відчуття виробництва фільму категорії B.[51]

У негативнішій рецензії, Браян Ешкрафт з Kotaku розкритикував фільм за його зміни в порівнянні з аніме, які, на його думку, погіршили фільм, і описав початкові сцени як «болісно мелодраматичні, погано зіграні та витримані з банальними діалогами».[52] Рецензент IGN Міранда Санчес також дала негативну рецензію на фільм, назвавши його «меншою версією існуючої історії» та критикуючи спрощення ключових персонажів[53]

Російський інтернет-портал «Film.ru» розкритикував першу частину, описавши її як «безглузда кіноекранізація популярного японського коміксу про війну людей з гігантськими людиноподібними чудовиськами». З негативних моментів наводиться те, що персонажі фільму гірші, ніж вони були в аніме. Висунуто критику гру акторів, а діалоги названі «незграбними». Зазначається те, що фільм знятий у жанрі жахів, але спроби нагнітати страх невдалі, тому що титани не є страшними. З позитивних моментів наводиться те, що добре реалізовані сцени боїв з титанами «з не голлівудським спецефектним бюджетом»[54]. Другу частину цей інтернет-портал вважав ще гіршою за першу. Сюжет другої частини критикується за присутню у ньому неправдоподібності. Згідно з цим інтернет-порталом, друга частина «спочатку дратує кошмарними діалогами, а потім розчаровує кульмінаційними битвами». Також зазначено те, що у другій частині присутні багато недоліків першої[55].

Технічні труднощі[ред. | ред. код]

Атака Титана: Фільм 1 була розкритикована відвідувачами театрів у Сан-Франциско, Огайо, Кентуккі, Техасі та Вісконсіні через субтитр («Я чекав цього дня!»), який завмер у перші десять хвилин фільму та залишався висіти протягом більшої частини фільму через проблему з програмним забезпеченням. Як наслідок, Funimation оголосили, що вони планують вбудувати субтитри у фільми, серед них і Частина 2.[56] Однак інші повідомили, що субтитри працюють належним чином в інших кінотеатрах. Funimation повідомила, що менше 2 % кінотеатрів мали проблеми.[57]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Це загальна сума касових зборів у всьому світі для обох частин.[2] Частина I зібрала 30,8 мільйона доларів США[3] і частина II зібрала 15,2 мільйона доларів США.[4]
Джерела
  1. Chen, Piera (20 серпня 2015). 'Attack on Titan' ('Shingeki no Kyojin'): Film Review. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 24 серпня 2015. Процитовано 23 серпня 2015. {{cite news}}: Вказано більш, ніж один |accessdate= та |access-date= (довідка)
  2. а б Godzilla Resurgence Press Notes. Scifi Japan. 13 червня 2016. Архів оригіналу за 8 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  3. Attack on Titan: Part 1. Box Office Mojo. Процитовано 15 липня 2016.
  4. Attack on Titan: Part 2. Box Office Mojo. Процитовано 15 липня 2016.
  5. а б в г д е ж и к л Official Character Posters. Toho. Архів оригіналу за 26 листопада 2015. Процитовано 16 серпня 2015.
  6. а б в Official Character Posters. Toho. Архів оригіналу за 8 вересня 2015. Процитовано 17 серпня 2015.
  7. 12 tháng 10 năm 2011/shingeki-no-kyojin/attack-on-titan-manga-to-get-film-in-fall-2013 «Shingeki no Kyojin/Attack on Titan Manga to Get Film in Fall 2013». Anime News Network. Ngày 12 tháng 10 năm 2011. Truy cập ngày 12 tháng 6 năm 2015.
  8. 6 tháng 12 năm 2011/attack-on-titan/shingeki-no-kyojin-film-to-be-live-action «Attack on Titan/Shingeki no Kyojin Film to Be Live-Action». Anime News Network. Ngày 6 tháng 12 năm 2011. Truy cập ngày 12 tháng 6 năm 2015.
  9. 13 tháng 12 năm 2012/director-nakashima-leaves-live-action-attack-on-titan «Director Nakashima Leaves Live-Action Attack on Titan Film».[недоступне посилання з ноября 2021] Anime News Network. Ngày 13 tháng 12 năm 2012. Truy cập ngày 12 tháng 6 năm 2015.
  10. 実写版『進撃の巨人』、主人公のキャラ変更は原作者の要望…脚本・町山智浩が激白!, Yahoo! Japan, 22 luglio 2015. URL consultato il 22 agosto 2015 (archiviato dall'url originale il 22 luglio 2015).
  11. Attack on Titan Live Action’s Cast and Visuals Revealed, [Архівовано 2020-10-30 у Wayback Machine.] in Arama Japan, 20 novembre 2014. URL consultato il 22 agosto 2015.
  12. а б Derek Elley Attack on Titan 進撃の巨人, in Film Business Asia, 19 agosto 2015. URL consultato il 22 agosto 2015 (archiviato dall'url originale il 24 settembre 2015).
  13. SFX Director Shinji Higuchi to Helm Live-Action Attack on Titan Film. Anime News Network. 3 грудня 2013. Процитовано 12 червня 2015.
  14. Live-Action Attack on Titan/Subaru Forester Collaboration Ad Aired. Anime News Network. 24 січня 2014. Процитовано 12 червня 2015.
  15. Live-Action Attack on Titan Ad Played Over 6 Million Times. Anime News Network. 27 січня 2014. Процитовано 12 червня 2015.
  16. Haruma Miura Stars in Live-Action Attack on Titan Film. Anime News Network. 2 квітня 2014. Процитовано 12 червня 2015.
  17. Live-Action Attack on Titan Confirmed for 2 Films. Anime News Network. 29 липня 2014. Процитовано 12 червня 2015.
  18. Live-Action Attack on Titan Films' Eren, Mikasa, 11 Others Unveiled in Costume (Update). Anime News Network. 19 листопада 2014. Процитовано 12 червня 2015.
  19. Sekai no Owari to Perform Theme Songs for Live-Action Attack on Titan Films. Anime News Network. 26 травня 2015. Процитовано 12 червня 2015.
  20. 進撃の巨人 ATTACK ON TITAN(2015). allcinema (яп.). Stingray. Процитовано 12 червня 2015.
  21. Attack on Titan - In cinemas August 27. Madman Entertainment. 2015. Архів оригіналу за 5 вересня 2015. Процитовано 30 серпня 2015.
  22. Funimation Licenses Live-Action Attack on Titan Films. Anime News Network. Процитовано 29 червня 2015.
  23. VIDEO: FUNimation Announces Screening Dates For "Attack On Titan" Live-Action Films. Crunchyroll. 14 серпня 2015. Процитовано 18 вересня 2015.
  24. Live-Action Attack on Titan Confirmed for 2 Films. Anime News Network. Процитовано 1 липня 2015.
  25. 進撃の巨人 ATTACK ON TITAN エンド オブ ザ ワールド(2015). allcinema (яп.). Stingray. Процитовано 12 червня 2015.
  26. ATTACK ON TITAN PART 2: END OF THE WORLD – In Cinemas, Australia & New Zealand October 1 – 7 – Tickets On-Sale Now. Madman Entertainment. 28 серпня 2015. Процитовано 18 вересня 2015.
  27. Barder, Ollie (25 вересня 2015). 'Attack On Titan' Movie Sequel Slumps At The Japanese Box Office. Forbes. Процитовано 7 грудня 2018.
  28. Attack on Titan The Movie: Part 1 on Blu-ray and DVD from Funimation in October. Scifi Japan. 14 вересня 2016. Процитовано 8 жовтня 2016.
  29. Attack on Titan The Movie: Part 2 on Blu-ray and DVD from Funimation in December. Scifi Japan. 3 листопада 2016. Процитовано 2 листопада 2016.
  30. Live-Action Attack on Titan Films' Full Teaser Reveals Opening Dates. Anime News Network. 20 березня 2015. Процитовано 12 червня 2015.
  31. Attack on Titan Live-Action Film's New Trailer Previews Colossal Titan. Anime News Network. 17 квітня 2015. Процитовано 12 червня 2015.
  32. New Trailer for Live-Action Attack on Titan Movie Teases First Look at Three Dimensional Manoeuvre Gear. Final Reel. 23 червня 2015. Архів оригіналу за 23 червня 2015. Процитовано 23 червня 2015.
  33. Attack on Titan Part 1: The IMAX Experience. IMAX. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 18 вересня 2015.
  34. The Attack on Titan Part 2: The IMAX Experience. IMAX. Архів оригіналу за 4 жовтня 2015. Процитовано 18 вересня 2015.
  35. Schilling, Mark (3 серпня 2015). Japan Box Office: 'Attack On Titan' Devours Top Spot. variety.com. Процитовано 2 серпня 2015.
  36. Barder, Ollie (4 серпня 2015). First 'Attack On Titan' Movie Tops The Japanese Box Office. Forbes. Процитовано 5 серпня 2015.
  37. Top 10 Grossing Domestic Japanese Films of 2015 Listed. Anime News Network. 1 січня 2016. Процитовано 1 січня 2016.
  38. Japan Yearly Box Office 2015. Boxofficemojo. 22 квітня 2016. Процитовано 22 квітня 2016.
  39. Crunchyroll - "Bakuman." Live-Action Film Tops Japan's Weekend Box Office with 251 Million Yen. Crunchyroll. Процитовано 8 жовтня 2015.
  40. Attack on Titan: Part 1 (Shingeki no kyojin) (2015). Rotten Tomatoes. Fandango. Процитовано 2 грудня 2020.
  41. Attack On Titan: Part 2 (Shingeki no kyojin endo obu za warudo) (2015). Rotten Tomatoes. Fandango. Процитовано 2 грудня 2020.
  42. Brian Ashcraft, The First Attack on Titan Movie Stinks [Архівовано 2021-10-27 у Wayback Machine.], in Kotaku, 15 marzo 2015. URL consultato il 23 agosto 2015.
  43. Rebecca Hawkes, 'You should watch movies that have been hit in the face with stacks of cash': Attack on Titan filmmakers blast critics, in The Telegraph, [Архівовано 2021-10-29 у Wayback Machine.] 3 agosto 2015. URL consultato il 23 agosto 2015.
  44. Edmund Lee, Film review: live-action Attack on Titan — a supersized zombie flick, in South China Morning Post [Архівовано 2021-10-22 у Wayback Machine.], 3 agosto 2015. URL consultato il 23 agosto 2015.
  45. 「進撃の巨人 ATTACK ON TITAN」40点 (翻譯文可於PTT查詢-[超雷] 進擊的巨人電影版 超映画批評)
  46. 進撃の巨人 ATTACK ON TITAN. Архів оригіналу за 5 травня 2019. Процитовано 10 жовтня 2020.
  47. Elley, Derek (19 серпня 2015). Attack on Titan. Film Business Asia. Процитовано 22 серпня 2015.
  48. Lee, Edmund (22 травня 2014). Film review: live-action Attack on Titan — a supersized zombie flick. South China Morning Post. Процитовано 18 вересня 2015.
  49. Chapman, Jacob Hope (27 лютого 2016). Attack on Titan: Part I (Live-Action Movie) - Review. Anime News Network. Процитовано 11 серпня 2015.
  50. Chen, Piera (20 серпня 2015). ‘Attack on Titan’ (‘Shingeki no Kyojin’): Film Review. The Hollywood Reporter.
  51. Michael, Chris (26 листопада 2015). Attack on Titan: Parts I and II review – live-action manga with B-movie appeal. The Guardian.
  52. Ashcraft, Brian (3 серпня 2015). The First Attack on Titan Movie Stinks. Kotaku. Процитовано 5 серпня 2015.
  53. Sanchez, Miranda (3 серпня 2015). Attack on Titan: Part 1 Review. IGN. Процитовано 5 серпня 2015.
  54. Рецензия на фильм «Атака титанов. Фильм первый: Жестокий мир» [Архівовано 2016-05-09 у Wayback Machine.] — Film.ru.
  55. Рецензия на фильм «Атака титанов. Фильм второй: Конец света» [Архівовано 2015-11-07 у Wayback Machine.] — Film.ru.
  56. Ashcraft, Brian (1 жовтня 2015). The Attack on Titan Subtitle Disaster. Kotaku. Процитовано 1 жовтня 2015.
  57. Anime News Network (1 жовтня 2015). Fans Report English Subtitle Issues for Attack on Titan Live-Action Film. Anime News Network. Процитовано 1 жовтня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]