Citrus cavaleriei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Citrus cavaleriei
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Рутові (Rutaceae)
Рід: Цитрус (Citrus)
Вид:
C. cavaleriei
Біноміальна назва
Citrus cavaleriei

Citrus cavaleriei (китайська:宜昌橙) — це повільно зростаючий вид з роду Цитрус, який має характерне листя та квіти з ароматом лимона. Він походить із південно-західного та західно-центрального Китаю [1] і, ймовірно названий на честь міста Ічан (宜昌) у китайській провінції Хубей.

Головна цікавість Citrus cavaleriei є незвичайна зимостійкість . За винятком Poncirus trifoliata, це найвитриваліша цитрусова рослина, яка витримує як помірні морози, так і вологі умови. [2]

Відносно рідкісний у вирощуванні Citrus cavaleriei є великим кущем або невеликим деревом, що росте в висоту до 3-4 метрів, [3] і дає невеликий плід, схожий на мандарин . Листя мають широкий черешок і зовнішнім виглядом нагадують листя юзу і кафрського лайму . Плід має ароматну, але грубу шкірку, може мати овальну, кулясту або приплюснуту форму, дозріваючи до жовтого або оранжевого кольору. Він містить багато великих монозародкових насіння і невелику кількість гіркого або кислого соку. Деякі фрукти повністю позбавлені соку, а натомість наповнені серцевиною та насінням.

Citrus cavaleriei легко утворює гібриди і тому добре підходить для селекції. Це найбільш морозостійкий вічнозелений вид з роду цитрусових, який витримує температуру до -15 °C.

Гібриди[ред. | ред. код]

Citrus cavaleriei був схрещений з багатьма іншими сортами цитрусових, зокрема для отримання гібридів, які є відносно морозостійкими . Багато з цих гібридів також мають багато кулінарних застосувань:

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Khan, Iqrar Ahmad (2007). Citrus genetics, breeding and biotechnology. CAB International. с. 27. ISBN 978-0-85199-019-4.
  2. а б в Spiegel-Roy, Pinchas; Goldschmidt, Eliezer E. (1996). Biology of citrus. Cambridge University Press. с. 32. ISBN 978-0-521-33321-4.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Hogan, Sean (2008). Trees for all seasons: broadleaved evergreens for temperate climates. Timber Press. с. 79. ISBN 978-0-88192-674-3.