Coahuila

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Coahuila
Тип Iron IIA-H
Країна Мексика
Вага 200 000
Місце зберігання Метеоритна колекція PAH

Coahuila (укр. Коауїла) — залізний метеорит масою 200 кілограмів.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Виявлений 1837 року. За різними джерелами, відомо від 1 до багатьох уламків вагою від 200 кг до 2 т. У Гарвардському музеї (Массачусетс) експонується уламок вагою 130 кг, знайдений 1883 року[1]. Метеорит Coahuila, як і більшість гексаедритів — це монокристал, в якому камаситова матриця не має внутрішніх меж зерен. Космічне вивітрювання цього метеориту становить більше 3 мільярдів років[2].

Дослідження[ред. | ред. код]

  • Метеорит досліджувався рядом геологічних шкіл світу. Зокрема, дослідження складу, структури та інших характеристик, а також низка фото шліфів описано George F. Vander Voort's "Metallography of Iron Meteorites, "ADVANCED MATERIALS & PROCESSES/FEBRUARY 2001. Після травлення зразка метеориту чітко видно камасит (к), Нейманові лінії (N), призматичні форми і пластинчасті елементи (r).[2]. Цими дослідженнями виявлені гексаедрити (Hexahedrite) — залізо з найнижчим вмістом нікелю. У метеориті вони складаються з великих кристалів камаситу. Через відсутність теніту[3] в гексаедритах, поліровані поверхні дещо безликі, за винятком наявності Нейманових ліній, які формуються в процесі ударних деформацій металічних кристалів камаситу. Метеорит Coahuila відрізняється призматичними рабдітовими (rabbdite) включеннями — це залізо-нікелеві фосфіди (Fe, Ni)3P, які були знайдені у вигляді призматичних кристалів.

Аналіз мікрофотографій шліфів метеориту показує: всі камаситові елементи забарвлені в синій колір, паралельні блакитні лінії по діагоналі зліва направо, — це Нейманові лінії, білі частинки — фосфіди, як призматичних так і пластинчастих форм (спостерігаються у трьох вимірах), одне з раблітових зерен в лівому верхньому кутку шліфа дало тріщину через пересічні групи Неймана.

Після травлення зразка метеориту чітко видно камасит (к), Нейманові лінії (N), призматичні форми і пластинчасті елементи (r).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фото метеориту в експозиції [Архівовано 8 грудня 2015 у Wayback Machine.].
  2. а б http://go2add.com/meteorites/coahuila.php [Архівовано 1 травня 2011 у Wayback Machine.] Coahuila
  3. http://www.franko.lviv.ua/faculty/geology/Science/Conferense%202010/part4.pdf[недоступне посилання з червня 2019] нікелисте залізо (камасит з 6,68-8,32 мас. % Ni, теніт з. 48,5-54,8 Ni та плесит з 15,1-26,2 мас. % Ni)
  4. Частина метеориту з колекції С.-Петербурзького гірничого університету. Архів оригіналу за 20 серпня 2014. Процитовано 19 лютого 2012.

Література[ред. | ред. код]

  1. (англ.) J. Lawrence Smith. Memoir on Meteorites // American Journal of Science and Arts (2nd series); Volume 21, 1854.
  2. (англ.) Vagn Fabritius Buchwald. Iron and steel in ancient times. Kgl. Danske Videnskabernes Selskab, 2005 — 372. — p. 17. ISBN 8773043087

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]