Colobus satanas

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Colobus satanas

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Colobus
Вид: C. satanas
Colobus satanas
(Waterhouse, 1838)

Посилання
Вікісховище: Colobus satanas
Віківиди: Colobus satanas
EOL: 128446
ITIS: 573038
МСОП: 5145
NCBI: 517012
Fossilworks: 240325

Colobus satanas (Колобус чорний) — вид приматів з роду Colobus родини мавпові.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 58-72 см, довжина хвоста: 60-97 см, вага: 11 кг. Має повністю чорне хутро з довгим волоссям навколо обличчя і плечей. Тіло струнке, хвіст дуже довгий. Вони мають довгі пальці і кінцівки, задні ноги, як правило, довші, ніж руки. На відміну від всіх інших видів з роду, в якому немовля народжується з чисто білим хутром, немовлята чорного колобуса мають коричневе хутро.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Камерун; Республіка Конго; Екваторіальна Гвінея; Габон. Живе від 500-2250 м над рівнем моря. Цей вид живе у прибережних вічнозелених, низовинних вологих, гірських і заболочених тропічних лісах. Як правило, знаходиться високо в покрові густого, первинного тропічного лісу, і в цей час присутній тільки в охоронних або непорушених важкодоступних районах.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Це високодеревний, денний вид. Харчується насінням і незрілими плодами і показує сильну перевагу листю ліан. Старі листи менш полюбляє і тільки в лісах на піщаних дюнах їсть їх з регулярністю. Цей вид живе в групах в середньому 15 осіб з одним або більше дорослих самців і має річне оселище близько 60 га.

Можуть розмножуватися цілий рік. Самці досягають статевої зрілості приблизно в 6 років, а самиці в 4 роки. Вагітність триває бл. 200 днів.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид знаходиться під загрозою втрати середовища проживання через вирубку та розчищування лісів для ведення сільського господарства. На цей вид також широко полюють за м'ясо і шкіру. Це вид занесений до Додатка II СІТЕС і класу B Африканської конвенції. Присутній у заповідних місцях.

Посилання[ред. | ред. код]