Comastoma tenellum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Comastoma tenellum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Тирличецвіті (Gentianales)
Родина: Тирличеві (Gentianaceae)
Рід: Comastoma
Вид:
C. tenellum
Біноміальна назва
Comastoma tenellum
Синоніми

Gentianella tenella (Rottb.) Börner

Comastoma tenellum — вид трав'янистих рослин родини тирличеві (Gentianaceae), поширений у Північній Америці та Євразії. Етимологія: лат. tenellum — «ніжний»[1].

Опис[ред. | ред. код]

Одно- або дворічні трав'янисті рослини 5–12 см заввишки з єдиним коренем і прямостійним стеблом, часто розгалуженим у нижній його частині з кількома висхідними гілками коротшими або рівними центральному стеблу. Уся рослина гола. Прикореневих листків кілька, коротко черешкові, листові пластинки від лопатчатих до довгасто-лопатчатих, 5–8 × 2–3 мм, включаючи черешок, верхівки округлі. Стеблові листки сидячі, від довгастих до довгасто-яйцеподібних, 4–11 × 2–4 мм, цільні, зелені, верхівки гострі з сітчастими жилками. Квіти поодинокі в кінці основного стовбура і гілок. Квітконіжки до 8 см. Квіти радіально-симетричні, віночок із 4 пелюсток, 7–11 × 3 мм, блідо-блакитних або блідо-фіалкових; тичинок 4. Плоди — яйцеподібні капсули 3.8–4.0 × 2.2–2.5 з двома клапанами, з численним, дуже дрібним гладким насінням.

Поширення[ред. | ред. код]

Північна Америка (Гренландія, США, Канада), Європа (Австрія, Ліхтенштейн, Австрія, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Іспанія, Ісландія, Італія, Норвегія (вкл. Шпіцберген), Польща, Росія, Румунія, Словаччина, Словенія, Швеція, Україна); Азія (Монголія, Китай, Росія); Марокко. Населяє південні трав'яні схили; росте на дрібнозернистих субстратах з основною реакцією ґрунту (рН).

Джерела[ред. | ред. код]