Тирличеві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тирличеві
Gentiana acaulis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Тирличецвіті (Gentianales)
Родина: Тирличеві (Gentianaceae)
Juss.[1]
Типовий рід
Gentiana
Роди

Див.текст

Вікісховище: Gentianaceae

Тирличеві (Gentianaceae) — родина квіткових рослин, налічує приблизно 102 роди й 1750 видів; половина родів — у південній Америці[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Родина бере свою назву від роду Gentiana (тирличник), названого на честь іллірійського царя Гентія.

Поширення[ред. | ред. код]

Тирличеві поширені переважно у помірно теплих та субтропічних регіонах обох півкуль, частково також у гірських районах тропіків.

Тирличеві можна зустріти від тропіків до снігів Арктики; вони ростуть у тундрі, у степах, у лісах різних типів та широт, на луках, болотах, по берегах водойм, але особливо їх багато у горах, у альпійському поясі, у яких вони часто переважають. Широке поширення тирличевих по усіх континентах (крім Антарктиди) говорить про те, що ця древня родина рослин сформувалося ще у період, коли континенти становили єдиний материк.

Систематика[ред. | ред. код]

Антуан Лоран де Жюссьє описав родину вперше у 1789 році.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Стебло
витке, зрідка більш-менш прямостояче. Характерною анатомічної рисою родини є наявність у провідній системі стебла внутрішньої флоеми.
Листки
прості, цілокраї, розміщення супротивне (за винятком роду Swertia).
Квітка
великі, поодинокі, зібрані по 2-4 у пазушних або верхівкових напівзонтиках, або зрідка у верхівкових, майже головчатих суцвіттях. Чашечка 4-5-роздільна, віночок лійкоподібний, тичинок 5, прикріплені нитками до трубки віночка. Забарвлення пелюсток різноманітне — білого, жовтого, рожевого, червоного, помаранчевого, блакитного, синього кольору, а у мексиканської «квітки смерті» (Flor del Muerte), як там називають Lisianthus nigrescens, квітки чорні, лише при деякому освітленні вони здаються іноді злегка червоними.
Плід
переважно коробочка, яка відкривається по швах зав'язі.

Триби[ред. | ред. код]

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2009). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III (PDF). Botanical Journal of the Linnean Society. 161 (2): 105–121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 6 липня 2013. 
  2. Stevens, P. F. Gentianales. Angiosperm Phylogeny Website. Missouri Botanical Garden. Архів оригіналу за 17 березня 2008. Процитовано 15.05.2021.  (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]