Cornus macrophylla

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cornus macrophylla
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Дереноцвіті (Cornales)
Родина: Деренові (Cornaceae)
Рід: Дерен (Cornus)
Вид:
C. macrophylla
Біноміальна назва
Cornus macrophylla
Hemsl., 1909

Cornus macrophylla — вид квіткових рослин з родини деренових (Cornaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Дерево, рідко кущ, 2–15(25) метрів заввишки. Кора сірувато-коричнева чи сірувато-чорна, гладка в молодості, луската в старості; молоді гілки міцні, ± 4-кутні, рідко запушені сіруватими короткими трихомами, пізніше голі; старі гілки темно-коричневі, з жовтувато-білими чи сірувато-білими еліптичними до округлих сочевичок і напівкруглими листовими рубцями. Листки супротивні, на 1.5–3 см ніжках. Листкова пластинка широко-еліптична, широко-яйцювата чи яйцювато-видовжена, рідше еліптична, 9–16(18) × 3.5–8.8 см, абаксіально (низ) від світло-зеленого до злегка білого кольору, з трихомами, верхівка загострена чи коротко загострена. Суцвіття волотисте чи іноді щиткоподібне, 8–12 см у діаметрі, рідко або рідше густо запушене трихомами. Квітки запашні, білі, (7)8–10 мм у діаметрі. Частки чашечки трикутні або широко-трикутні. Пелюстки від язичково-видовжених до яйцювато-видовжених, 3–4 × 0.9–1.8 мм. Тичинки рівні чи трохи довші за пелюстки; пиляки жовті чи рідше сині. Плід пурпурувато-чорний чи синювато-чорний, майже кулястий, 4.5–6 мм у діаметрі; кісточки стиснуто кулясті, (2.6)3–4 мм в діаметрі, 6 чи 8-ребристі. Цвітіння: червень і липень(серпень), плодіння: серпень–вересень(жовтень)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Росте в Азії від Афганістану до Сахаліну: Китай, Корея, Японія, Тайвань, Індія, Непал, В'єтнам[2]. Населяє густі ліси, змішані ліси, узлісся, схили, береги річок[1].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживаються в їжу[3].

Плід має болезаспокійливу, сечогінну, тонізувальну дію. Він використовується (ймовірно, у поєднанні з іншими травами як засіб від захворювань печінки та нирок. Він також використовується для лікування таких захворювань, як малярія, алергія, інфекції, запалення, діабет, рак і як засіб перекисного окислення ліпідів. Кора стебла має протимікробну, в'яжучу дію. Застосовується при лікуванні всіх форм дизентерії[3].

Внутрішня кора молодих пагонів містить міцні волокна, які можна використовувати для виготовлення мотузки. Використовується для шнурів[3].

Ароматна деревина тверда, міцна, дрібнозерниста, але може сильно деформуватися під час витримки. Добре крутиться і використовується для виготовлення меблів, сільськогосподарських знарядь, балок у солом'яних дахах. Деревина використовується як паливо, з неї добре отримують деревне вугілля. [3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Cornus macrophylla. Flora of China. efloras.org. Процитовано 11.11.2022. (англ.)
  2. Cornus macrophylla. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 11.11.2022. (англ.)
  3. а б в г Cornus macrophylla. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern (ed.). Процитовано 11.11.2022. (англ.)