Crystal Defenders

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Crystal Defenders
Розробник Square Enix
TOSE (XBLA/PSN)
Видавець Square Enix
Дистриб'ютор Google Play і App Store
Жанр(и) Захист башти
Платформа Мобільний телефон, iPhone OS, iPod, PlayStation Network (PlayStation 3 і PlayStation Portable), Xbox 360 (Xbox Live Arcade), Wii (WiiWare)
Дата випуску

Мобільний телефон :
Японія 28 січня 2008
iPhone OS/iPod :
Світ 17 грудня 2008
WiiWare :
Японія 27 січня 2009
США 20 квітня 2009 (R1)
США 18 травня 2009 (R2)
Європа 24 квітня 2009 (R1)
Європа 22 травня 2009 (R2)
Xbox Live Arcade :
Світ 11 березня 2009
PlayStation 3 :

США 6 серпня 2009
Світ 23 липня 2009
PlayStation Portable :
США 29 жовтня 2009
Режим гри Однокористувальницька гра
Вік. обмеження ESRB: EEveryone
PEGI: PEGI 7
Технічні деталі
Носій цифрове завантаження[d]
Final Fantasy
Офіційний сайт

Crystal Defenders (в пер. з англ. — «Захисники кристалів») — відеогра в жанрі «захисту вежі», розроблена в 2008 році компанією Square Enix. Вперше була видана в Японії під назвою Crystal Guardians (яп. クリスタル ガーディアンズ, Курісутару Гадіандзу), 28 січня 2008 року стала доступною для завантаження в мобільні телефони. Пізніше була адаптована для скачування через сервіси iPhone OS, WiiWare, Xbox Live Arcade та PlayStation Network (вже з назвою Crystal Defenders).

Сетинг гри заснований на випущеній раніше Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift, яка, у свою чергу, є відгалуженням Final Fantasy Tactics. Ігровий процес полягає в стратегічному розміщенні доступних гравцеві юнітов з метою утримання атакуючих лабіринт монстрів. Монстри намагаються вкрасти охоронювані персонажами кристали, і завданням гравця є забезпечення їх збереження. Кожен персонаж володіє унікальними здібностями, може бути ефективним проти одного типу ворогів і абсолютно марним проти іншого.

Сама по собі серія Crystal Defenders складається з декількох окремих частин, три з яких були випущені в Японії під назвами W1, W2 та W3. Пізніше дві перші частини випустили для iPod Classic/Nano у вигляді двох різних ігор (W1 та W2), через деякий час відбувся реліз для iPhone OS, в який були включені всі три частини. Потім версію для iPhone OS портували під приставки PlayStation 3 та Xbox 360. У жовтні 2009 року з'явилася версія для PlayStation Portable, яка точно так само є портом з iPhone OS. Версія для WiiWare була видана в двох епізодах R1 та R2.

Існує сіквел гри під назвою Crystal Defenders: Vanguard Storm, випущений в травні 2009 року для iPhone OS. Це покрокова стратегія, в якій гравець управляє юнітами, розташованими з правого боку екрану, в той час як монстри наступають ліворуч. Дизайн цієї гри теж запозичений з Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift.

Посилання[ред. | ред. код]