Euphorbia hirta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Euphorbia hirta
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Молочайні (Euphorbiaceae)
Рід: Молочай (Euphorbia)
Вид:
E. hirta
Біноміальна назва
Euphorbia hirta
L., 1753

Euphorbia hirta — вид рослин із родини молочайних (Euphorbiaceae), зростає у Північній і Південній Америках.

Опис[ред. | ред. код]

Це однорічна або багаторічна трава зі стрижневим коренем від тонкого до потовщеного. Стебла, як правило, від прямовисних до висхідних, рідше розпростерті, 10–50(75) см, волосисті. Листки супротивні; прилистки нерозділені або розділені на 2–4 вузько-дельта-лінійно-шилоподібні сегменти, 0.5–1.8(2.9) мм, волосисті; ніжка листка 1–3 мм мм, волосисті; листові пластини від яйцюватої до ромбічної форми, 7–43 × 3–18 см, основа сильно асиметрична, краї від тонкозубчастих до подвійнозубчастих, верхівка гостра, поверхні часто з червоною плямою в центрі, зазвичай волосисті, рідко ±голі. Період цвітіння та плодоношення: круглий рік. Плоди від майже округлих до злегка сплюснутих, 1–1.3 × 1.1–1.6 мм, дрібноволосисті. Насіння від коричнювато-червоного до помаранчевого або рожевого, вузькояйцеподібне, 4-кутове в перетині, 0.7–0.9 × 0.5–0.7 мм, зазвичай нерівне, рідко майже гладке[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає у Північній і Південній Америках — від півдня США до півночі Аргентини; інтродукований і натуралізований у Африці, Австралії, на Аравійському півострові, півдні та сході Азії[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Euphorbia maddenii. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 28.08.2021. (англ.)
  2. Euphorbia hirta. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 серпня 2020. Процитовано 28.08.2021. (англ.)