Турач чорноногий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Francolinus swainsonii)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турач чорноногий
Чорноногий турач (Національний парк Крюгер, ПАР)
Чорноногий турач (Національний парк Крюгер, ПАР)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Рід: Pternistis
Вид: Турач чорноногий
Pternistis swainsonii
(Smith, A, 1836)[2]
Синоніми
Perdix swainsonii
Francolinus swainsonii
Посилання
Вікісховище: Pternistis swainsonii
Віківиди: Pternistis swainsonii
ITIS: 176000

Тура́ч чорноногий[3] (Pternistis swainsonii) — вид куроподібних птахів родини фазанових (Phasianidae)[4]. Мешкає в Центральній і Південній Африці. Вид названий на честь британського зоолога Вільяма Джона Свенсона[5].

Опис[ред. | ред. код]

Чорноногий турач
Молодий чорноногий турач

Довжина самців становить 38 см, самиць 33 см, самці важать 400-875 г, самиці 340-750 г. Забарвлення переважно рівномірно сіро-коричневе, голова і шия більш сірі, нижня частина тіла більш коричнева. Кожне перо птаха має темні края, через що оперення виглядає пістрявим. Пера на голові і шиї мають більш вузькі края, на стегнах вони широкі. Очі карі, дзьоб чорний, знизу червоний, лапи чорнуваті. Шкіра на обличчі, навколо очей, на підбодді і горла гола, червона. У самців на лапах є 1-2 шпори, у самиць вони відсутні. Також самиці мають дещо світліше забарвлення, плями на нижній чавстині тіла у них більш помітні. Молоді птахи мають світло-коричневе забарвлення, шкіра на горлі у них гола, покрита блідим пухом, лапи жовтуваті.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорноногі турачі мешкають в Замбії, Зімбабве, Ботсвані, Намібії, на півдні Анголи, локально на півночі Малаві, на півдні і заході Мозамбіку, в Південно-Африканській Республіці, локально в Лесото і Есватіні. Вони живуть в саванах та сухих луках, на узліссях галерейних лісів, в колючих чагарникових заростях, поблизу полів. Віддають перевагу місцевостям поблизу річок і озер. Зустрічаються парами або невеликими зграйками до 8 птахів. Часто приєднуються до змішаних зграй птахів разом з червонодзьобими, рудогорлими і натальськими турачами. Живляться переважно зерном злаків і насінням трав (Urochloa, Eleusine, Panicum, Digitaria, Juncus, Concurus), корінцями смикавця, бульбами, цибулинами, влітку також безхребетними. Чорноногі турачі є моногамними птахами. Сезон розможення в ПАР триває з грудня по травень, в Ботсвані з лютого по травень, в Зімбабве у лютому-березні, в Замбії з травня по липень. В кладці від 4 до 8, іноді до 12 яєць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pternistis swainsonii.
  2. Smith, Andrew (1836). Report of the Expedition for Exploring Central Africa from the Cape of Good Hope. Cape Town: Printed at the Government Gazette Office. с. 54.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pheasants, partridges, francolins. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 22 червня 2022.
  5. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 375. ISBN 978-1-4081-2501-4.

Джерела[ред. | ред. код]