Турач рудогорлий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турач рудогорлий
Рудогорлий турач (підвид P. a. cranchii, Національний парк королеви Єлизавети, Уганда)
Рудогорлий турач (підвид P. a. cranchii, Національний парк королеви Єлизавети, Уганда)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Рід: Pternistis
Вид: Турач рудогорлий
Pternistis afer
(Müller, PLS, 1776)[2]
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Tetrao afer
Francolinus afer
Посилання
Вікісховище: Pternistis afer
Віківиди: Pternistis afer
ITIS: 553859
МСОП: 22678855
NCBI: 9020

Тура́ч рудогорлий[3] (Pternistis afer) — вид куроподібних птахів родини фазанових (Phasianidae). Мешкає в Африці на південь від Сахари.

Рудогорлий турач (підвид P. a. cranchii)
Рудогорлий турач (підвид P. a. afer)
Рудогорлий турач (підвид P. a. castaneiventer)
Рудогорлий турач (підвид P. a. humboldtii)

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 25-38 см, самці важать 480–1000 г, самиці 370–690 г. Забарвлення і розміри різняиться в залежності від підвиду. Верхня частина тіла переважно темно-коричневі, нижня частина тіла чорнувата, сильно поцяткована сірими і білими смугами. Очі карі, дзьоб і лапи червоні. Шкіра на обличчі, навколо очей, на підборідді і горлі гола, червона. У самців на лапах є шпори.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють чотири підвиди:[4]

  • P. a. cranchii (Leach, 1818) — від північного Габону і Республіки Конго через ДР Конго до центральної Анголи, західної Замбії, Уганди, західної Кенії і центральної Танзанії;
  • P. a. afer (Müller, PLS, 1776) — західна Ангола і північно-західна Намібія;
  • P. a. castaneiventer Gunning & Roberts, 1911 — південь і схід ПАР;
  • P. a. humboldtii (Peters, W, 1854) — .від південно-східної Кенії та північної і східної Танзанії до Мозамбіку, північно-західної Замбії і східного Зімбабве

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Рудогорлі турачі мешкають в Уганді, Руанді, Бурунді, Кенії, Танзанії, Габоні, Республіці Конго, Демократичній Республіці Конго, Анголі, Малаві, Мозамбіку, Замбії, Зімбабве, Намібії, Південно-Африканській Республіці і Есватіні. Вони живуть в різноманітних природних середовищах — в ПАР на узліссях тропічних лісів та у порослих лісом ярах, в Замбії в лісистих саванах міомбо і мопане та на вологих луках, в Зімбабве у вологих трав'янистих і чагарникових зростях, в ДР Конго на вологих луках і в гаях, в Танзанії на луках, порослих деревами і чагарниками. В тих місцевостях, де рудогорлі турачі мешкають поряд з чорноногими і жовтогорлими турачами, вони частіше трапляються у більш вологих районах, порослих густою рослинністю, поблизу річок і озер. Рудогорлі турачі живляться бульбами, цибулинами, корневищами, пагонами, ягодами, насінням трав, комахами та їх личинками. В кладці від 3 до 9 яєць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pternistis afer.
  2. Statius Müller, Philipp Ludwig (1776). Des Ritters Carl von Linné Königlich Schwedischen Lelbarztes uc. uc. vollständigen Natursystems Supplements und Register-Band über alle sechs Theile oder Classen des Thierreichs mit einer ausführlichen Erklärung ausgefertiget (German) . Nürnberg: Gabriel Nicolaus Raspe. с. 129.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pheasants, partridges, francolins. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 22 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]