Ґастерія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Gasteria)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґастерія
Ґастерія
Ґастерія
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Ксантореєві (Xanthorrhoeaceae)
Підродина: Асфоделові (Asphodelaceae)
Рід: Ґастерія (Gasteria)
Duv., 1809

Понад 70

Посилання
Вікісховище: Gasteria
Віківиди: Gasteria
EOL: 107339
IPNI: 30162924-2
ITIS: 950278
NCBI: 49716

Ґасте́рія,[1] гастерія[2] (Gasteria) — рід сукулентних рослин підродини асфоделових (Asphodelaceae), близько пов'язаний з родами алое та гавортія.

Поширення[ред. | ред. код]

Ілюстрація Gasteria nigricans (Haw.) Duval з видання «Moninckx Atlas», 1686—1709

Рід ґастерія об'єднує близько 75 видів сукулентних багаторічних трав родини асфоделових, поширених у посушливих районах Південної Африки (зокрема у Капській провінції ПАР), особливо в пустелях, в тіні чагарників на схилах гір, в долинах.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду дана за схожість квітів на посудину, основа трубки оцвітини здута, звідси і назва, що походить від латинського слова gastrum — «пузата посудина».

Біологічний опис[ред. | ред. код]

Жорстке листя розташовується дворядно або багаторядно на сильно укороченому стеблі, язикоподібні або трикутні за формою, м'ясисті, зазвичай темно-зелені, зі смугами з білуватих плям по всій поверхні або тільки по краях. Рослина росте повільно, з віком утворюючи розетку листя діаметром від 2 до 50 см. Листя товсте, м'ясисте.

Рослина красиво цвіте. Навіть у невеликих рослин квітконіс нерідко досягає 40-70 см. У дорослих рослин квітконіс виростає після кожного ряду листя. Квітки дуже яскраві, з переходами оранжевого, жовтого і зеленого, зібрані в рихлі гроноподібні суцвіття. Вони схожі на звисаючі на ніжках криві пляшечки і квітнуть по черзі протягом приблизно місяця.

Догляд та утримання[ред. | ред. код]

Квітки гастерії
Gasteria excelsa

Багато видів гастерій декоративні, невибагливі та дуже популярні в кімнатній культурі.

Рослини тіньовитривалі, але в літній період надають перевагу яскравому освітленню, хоча і не на сонці — гастерії необхідно притінення від прямих сонячних променів, особливо опівдні. Оптимальні для розміщення вікна з західною або східною експозицією. Влітку на вікнах південної експозиції слід притіняти з 11 до 17 годин. На північних вікнах при правильному догляді росте добре, але може не цвісти.

В осінньо-зимовий період необхідно гарне освітлення, в цей період притінення не потрібно. Можна створити додаткове освітлення, використовуючи для цього лампи денного світла, розміщуючи їх над рослиною на відстані 30-50 см, протягом як мінімум 8 годин на день.

Gasteria obliqua

Ґастерія віддає перевагу помірній температурі повітря, у весняно-літній період оптимальна температура 18-25 °С. Взимку, в стані відносного спокою, рослині потрібно більш прохолодне приміщення, температура в якому повинна бути близько 6-12 °С, при утриманні з більш високою температурою рослина гірше або зовсім не цвіте.

Сезон цвітіння починається з висунення з розетки оригінального оранжево-червоного суцвіття. Зазвичай це буває в березні.

У вегетаційний період (з березня — по жовтень) поливають рясно, у міру підсихання ґрунту. Гастерія погано переносить надлишок вологи, тому її поливають обережно, не допускаючи пересушування земляної грудки. Восени і взимку полив обмежений, особливо при прохолодному утриманні.

Пересаджують рослину через 1-2 роки, навесні або влітку. Великі екземпляри краще перевалювати в горщики більшого діаметра щорічно, відокремлюючи при цьому дітки. Тільки тоді вдасться швидко виростити великі рослини. Для пересадки підходить будь-який добре повітро-і водопроникний субстрат з pH 5,5 — 7. Субстрат можна скласти з листової, дернової землі, торфу і піску (2:1:1:0,5) з додаванням цегляної крихти. Добре підходить земля для кактусів. Необхідний хороший дренаж.

Ґастерію розмножують насінням, відділенням дочірніх розеток (діток) або листків. Причому рослина чудово розмножується навіть відрізками листків близько 1 см заввишки, які можуть укорінюватися і давати 2-3 молоді розетки.

В колекції Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна нараховується 45 видів та різновидів ґастерії.

Міжродові гібриди[ред. | ред. код]

Утворює міжродові гібриди шляхом схрещування з алое (ґастролея) та гавортією (ґастергавортія).

Застосування[ред. | ред. код]

Ґастерії утримують як декоративні рослини. Квітки і пуп'янки гастерій у Південно-Африканській Республіці називають «готенгентським рисом» і додають до страв. Аборигени з племен Південної Африки вважають, що з'їдена гастерія, яка завдяки плямистим листкам майже непомітна на кам'янистому ґрунті, дасть воїну можливість бути непомітним для ворога. Також розетки гастерій та їхніх найближчих родичів — алое і гавортій, розміщують на дах будинку, щоб захистити його від нечистої сили або блискавки.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • http://www.floralworld.ru/encyclopedia/plants/Gasteria.html [Архівовано 13 квітня 2010 у Wayback Machine.]
  • Гайдаржи М. М., Нікітіна В. В., Баглай К. М. Сукулентні рослини. — К. — 2002. — 46 с.
  • А. А. Буренков (05.05.2015). Гастерии в природе и в коллекциях. Украинский сайт о кактусах и кактусоводах. Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 24.12.2017. (рос.)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]