Globidonta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Globidonta
Період існування: пізня крейданаш час, 82–0 млн р. т.
Brachychampsa sp.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Крокодилоподібні (Crocodilia)
Надродина: Alligatoroidea
Клада: Globidonta
Brochu, 1999
Субклади[1]

Globidontaклада алігатороїдів, яка включає алігаторів, кайманів і близькоспоріднені вимерлі форми. Його визначають як кладу на основі стебла, включаючи Alligator mississippiensis (американський алігатор) і всі форми, більш тісно пов'язані з ним, ніж з Diplocynodon. Ареал викопних решток групи простягається до пізньої крейди з ранніми алігатороїдами, такими як Albertochampsa та Brachychampsa[2]. Вимерлі глобідонтани були особливо поширені в Північній Америці та Євразії, а їх сучасний ареал також включає Південну Америку.

Базальні глобідонтанти характеризуються своїми тупими мордами та цибулинними зубами. Сучасні глобідонтани мають сплощені морди та більш конічні зуби, і вважаються більш узагальненими, ніж попередні глобідонтани. Зазвичай очікується, що генералізовані форми є предками більш спеціалізованих форм, а не їхніми нащадками, тому для базальних членів групи незвично виглядати спеціалізованими. Здається, це суперечить «Закону неспеціалізованих», вперше запропонованому Едвардом Дрінкером Коупом у 1894 році. Відповідно до Закону неспеціалізованого, морфологічна зміна завжди спрямована на спеціалізацію, і спеціалізовані форми ніколи не можуть знову стати «неспеціалізованими». Ця модель змін, хоча і не спостерігається у глобідонтанів, може спостерігатися у базальних представників Alligatoroidea та Crocodyloidea[3].

Плоскомордий глобідонтан зустрічався двічі в еволюції клади: один раз у кайманів і один раз в алігаторів. Alligator sinensis, китайський алігатор, має дещо тупу морду, і її можна вважати спеціалізованою. Однак його морда не така тупа, як у більш базальних глобідонтанів, таких як Albertachampsa[3].

Якби останній спільний предок Diplocynodon і Globidonta був більше схожий на Diplocynodon, він мав би узагальнену форму морди. Також можливо, що узагальнена форма Diplocynodon також могла виникнути від спеціалізованого тупомордого предка[3].

Філогенетика[ред. | ред. код]

Crocodylia
Alligatoroidea

Leidyosuchus

Diplocynodontinae

Diplocynodon

Globidonta

Stangerochampsa

Brachychampsa

Navajosuchus

Alligatoridae
Caimaninae

Caiman

Melanosuchus

Paleosuchus

Alligatorinae

Alligator

(кронова група)
(стовбурова група)

вимерлі базальні крокодили† (включно з Mekosuchinae†)

Longirostres
Crocodyloidea

вимерлі базальні крокодили†

Crocodylidae

Crocodylus

Mecistops

Osteolaemus

(кронова група)
(стовбурова група)
Gavialoidea

вимерлі базальні Gavialoids†

Gavialidae

Gavialis

Tomistoma

(кронова група)
(стовбурова група)
(кронова група)
(кронова група)


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tobias Massonne; Davit Vasilyan; Márton Rabi; Madelaine Böhme (2019). A new alligatoroid from the Eocene of Vietnam highlights an extinct Asian clade independent from extant Alligator sinensis. PeerJ. 7: e7562. doi:10.7717/peerj.7562. PMC 6839522. PMID 31720094.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Brochu, C.A. (2004). Alligatorine phylogeny and the status of Allognathosuchus Mook, 1921. Journal of Vertebrate Paleontology. 24 (4): 857—873. doi:10.1671/0272-4634(2004)024[0857:APATSO]2.0.CO;2.
  3. а б в Brochu, C.A. (2001). Crocodylian snouts in space and time: phylogenetic approaches toward adaptive radiation. American Zoologist. 41 (3): 564—585. doi:10.1668/0003-1569(2001)041[0564:CSISAT]2.0.CO;2.