Bottosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Bottosaurus
Період існування: маастрихтпалеоцен,
70.6–56.8 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Крокодилоподібні (Crocodilia)
Родина: Алігаторові (Alligatoridae)
Підродина: Кайманові (Caimaninae)
Рід: Bottosaurus
Agassiz, 1849
Типовий вид
Bottosaurus harlani
Agassiz, 1849
Види

Bottosaurus — вимерлий рід алігаторидів пізньої крейди — раннього палеоцену Нью-Джерсі, штат Техас, і, можливо, Північної та Південної Кароліни. Наразі прийнято два види, а третій потребує повторної оцінки.

Опис[ред. | ред. код]

Bottosaurus мав помітно товсті остеодерми, які не мали ямок, як у більшості інших крокодилів. Незвичайні тупі, конічні трибодонтидні зуби, що дроблять, є найпоширенішим діагностичним матеріалом для скам’яніння та відновлення, хоча зуби задньої частини щелепи, як правило, більш стиснуті з боків, як у інших споріднених крокодилів. Зуби мали «зморшкувату» поверхню емалі та помітні річні кільця з вертикальними валиками, що йшли вниз. Коротка, масивна нижня щелепа, що має майже круглий поперечний переріз, очевидна з останків типового виду B. harlani. Лінійний лобно-тім'яний шов між надскроневими вікнами вказує на те, що Bottosaurus є родичем кайманів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cossette, A. P.; Brochu, C. A. (15.10.2018). A new specimen of the alligatoroid Bottosaurus harlani and the early history of character evolution in alligatorids. Journal of Vertebrate Paleontology. 38 (4): (1)–(22). doi:10.1080/02724634.2018.1486321. S2CID 92801257.