Кейт Буш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Kate Bush)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кейт Буш
англ. Kate Bush
Основна інформація
Повне ім'я Кетрін Буш
Дата народження 30 липня 1958(1958-07-30)[1][2][…] (65 років)
Місце народження Bexleyheathd, Бекслі, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Велика Британія
Роки активності З 1975 року
Громадянство Велика Британія
Професії музикантка, музична продюсерка, мім, студійна виконавиця, кіноакторка, співачка, авторка пісень, кінорежисерка
Освіта London South East Collegesd
Співацький голос Сопрано
Інструменти Вокал, клавішні, бас-гітара
Жанр Артрок
Лейбли EMI[d], Columbia Records, Harvestd і EMI
Нагороди
katebush.com
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Кейт (при народженні Кетрін) Буш CBE (англ. Kate Bush; нар. 30 липня 1958, Бексліхіт, Кент, Англія, Велика Британія) — британська авторка-виконавиця, мім, музикантка (гітара, клавішні), танцюристка, музична продюсерка, акторка та кінорежисерка. Працює на стику попмузики і прогресивного року.

Еклектичний та експериментальний музичний стиль Буш, її незвичайні тексти, виступи та підняття літературних тем вплинули на широке коло виконавців. Вона була номінанткою 13 премій Британської асоціації виробників фонограм[4], здобула перемогу в номінації «Краща британська виконавиця» в 1987[5], та була номінована на три Греммі. У 2002 Буш була відзначена Нагородою Айвора Новелло за «Видатний внесок у британську музику». У 2013 Буш присвоєно чин Дами-Командора Ордену Британської імперії за заслуги у галузі музики[6]. Вона тричі була номінована на введення у Залу слави рок-н-ролу у 2018, 2021 і 2022[7][8][9].

Життєпис[ред. | ред. код]

Кеті Буш почала цікавитися музикою в дуже ранньому віці й написала першу пісню в 11 років. За спогадами старшого брата, навчившись грати на фортепіано, вона проводила за ним по 5-7 годин на день. До 14 років композиторська та виконавська майстерність Кеті досягли рівня, який дозволяв думати про серйозну музичну кар'єру. У 1972—1973 роках вона записала в домашніх умовах кілька демо-касет і спробувала через одного з друзів сім'ї запропонувати їх звукозаписним компаніям. Проте всі ці записи відрізнялися дуже низькою якістю (як згадувала пізніше сама виконавиця, «на них просто було чутно, що якась дівчинка щось співає, акомпануючи собі на піаніно, але при цьому не можна було розібрати ні слів, ні мелодій»), і спочатку на них ніхто не звернув уваги.

У 1973 році одна з цих касет потрапила в руки Девіду Гілмору з Pink Floyd, який визнав творчість юної виконавиці цікавою і запропонував їй свою допомогу у виготовленні якіснішого запису. Спочатку він надав у розпорядження Кеті напівпрофесійний магнітофон і мікрофони, використовуючи які, вона заново записала частину своїх пісень, а потім запросив її у свою домашню студію, де вони за день записали ще близько 10 композицій (Гілмор акомпанував на гітарі й запросив двох музикантів з групи Unicorn для виконання партій баса та ударних). Частина цих записів в 1986 році планувалися до випуску на диску Kate Bush — The Early Years, проте весь пробний тираж був знищений за наполяганням самої Кейт Буш, яка сказала, що даний матеріал не заслуговує видання.

У 1978 році

Професійна музична кар'єра[ред. | ред. код]

Нарешті, в 1975 році Девід Гілмор організував Буш запис у професійній студії, сплативши послуги музикантів, аранжувальника і звукооператора. Всього було записано три композиції: «The Man with the Child in His Eyes», «The Saxophone Song» і «Maybe» (перші дві згодом увійшли до альбому The Kick Inside). Цей демозапис сподобалася керівництву компанії EMI, і Буш запропонували контракт, який був підписаний в 1976 році. Напевно, в EMI в той час вважали, що Буш ще рано починати професійну музичну кар'єру, однак запропонували їй досить вигідні умови, щоб перспективну виконавицю не перехопили конкуренти.

На отриманий аванс Буш придбала старий синтезатор і оплатила курс навчання в школі джазового танцю знаменитого хореографа Ліндсі Кемпа. До закінчення середньої школи Кейт (так її почали називати до того часу) Буш зробила в домашніх умовах ще кілька десятків демозаписів, частина з яких пізніше виходили на різних бутлеґах (ці записи відомі під збірною назвою The Cathy Demos). 1977 року вона також почала виступати з власним гуртом KT Bush Band. Виступи проходили переважно в різних лондонських пабах, а в репертуар гурту, крім композицій Буш, включав безліч чужих речей.

У 1978 році нарешті побачив світ дебютний альбом Кейт Буш — The Kick Inside. Композиція з нього «Wuthering Heights» стала міжнародним хітом, зайнявши перші місця в хіт-парадах Великої Британії, Австралії та низки інших країн. Сам альбом дістався до третього місця в британському хіт-параді. На хвилі успіху першого альбому швидко записали другий альбом, і він вийшов під назвою Lionheart, якістю якого сама виконавиця залишилася вкрай незадоволена. За виходом цього альбому пішло європейське концертне турне The Tour of Life — перше й останнє в кар'єрі Кейт Буш, яка вважає, що виснажливі концертні виступи не залишають їй часу і сил для головного — музичної творчості.

У 1978, у 19 років, вона очолювала UK Singles Chart протягом 4 тижнів зі своєю дебютною піснею «Wuthering Heights», ставши першою жінкою, яка досягла першої позиції в чарті Британії зі самостійно написаною піснею[10]. Відтоді Буш випустила 25 синглів, що увійшли в Топ 40 Великобританії, включно з хітами Топ-10 «The Man with the Child in His Eyes», «Babooshka», «Running Up That Hill», «Don't Give Up» (дует із Пітером Ґебріелом), та «King of the Mountain».

Усі 10 студійних альбомів Кейт Буш потрапили до Топ-10 Великої Британії, включно з альбомами Never for Ever (1980), Hounds of Love (1985) і збірником The Whole Story (1986). Вона була першою англійською сольною виконавицею, яка очолила альбомні чарти Британії, та першою жінкою, яка увійшла до альбомних чартів під номером один[11].

Буш поступово здобула художню незалежність у записах альбомів і випускає всі свої студійні альбоми самостійно, починаючи з The Dreaming (1982). Вона взяла перерву між записами своїх сьомого і восьмого альбомів, The Red Shoes (1993) and Aerial (2005). Буш знову привернула до себе увагу у 2014 році завдяки своїй концертній резиденції[en] Before the Dawn, її першому шоу з часів The Tour of Life (1978).

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #118517988 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. SNAC — 2010.
  3. FemBio database
  4. "Kate Bush – Brits Profile". Brit Awards (англ.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2014. Процитовано 31 березня 2022.
  5. "The BRITs 1987". Brit Awards (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2014. Процитовано 31 березня 2022.
  6. "No. 60367". The London Gazette (англ.). с. 7. Архів оригіналу за 31 жовтня 2019. Процитовано 31 березня 2022.
  7. France, Lisa Respers. "Rock and Roll Hall of Fame 2018 nominees announced". CNN (англ.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2017. Процитовано 31 березня 2022.
  8. ROCK & ROLL HALL OF FAME FOUNDATION ANNOUNCES NOMINEES FOR 2021 INDUCTION. www.rockhall.com. (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2021. Процитовано 31 березня 2022.
  9. ROCK & ROLL HALL OF FAME FOUNDATION ANNOUNCES NOMINEES FOR 2022 INDUCTION. www.rockhall.com. (англ.). Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 31 березня 2022.
  10. Томсон, Грейм. "Kate Bush's only tour: pop concert or disappearing act?". The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 26 липня 2019. Процитовано 31 березня 2022.
  11. "Kate Bush – Never For Ever". Official Charts Company (англ.). Архів оригіналу за 3 квітня 2015. Процитовано 31 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]