Lycosuchus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Lycosuchus
Період існування: середньо-пермський період, 265–260 млн р. т.
череп Lycosuchus у Музеї природи в Берліні
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Підряд: Therocephalia
Родина: Lycosuchidae
Рід: Lycosuchus
Broom, 1903
Види
  • L. mackayi
  • L. vanderrieti
Вікісховище: Lycosuchus

Lycosuchus («вовчий крокодил») — вимерлий рід хижих тероцефалів, що жив у середній пермі 265—260 млн років тому існував приблизно 5 мільйонів років. Як член Lycosuchidae, рід є одним із найдавніших тероцефалів. Типовий вид Lycosuchus vanderrieti відомий із кількох добре збережених зразків черепа та нижньої щелепи; голотип US D173, що зберігається в Університеті Стелленбоша, Південна Африка, є майже повністю закритим черепом[1]. Зразок MB.R. 995, що зберігається в Museum für Naturkunde Berlin, Німеччина, складається з майже повної та ізольованої нижньої щелепи, а також частково морди та мозкового черепу[2]. За допомогою даних μCT Pusch та інші (2020)[2] описали ендокраніальну анатомію Lycosuchus vanderrieti.

Голова

Це був хижак середнього розміру, що досягав 1.2 м в довжину з черепом 23 см в довжину[3], типовим для ранніх тероцефалів. L. vanderrieti мав два функціональних ікла на кожній верхній щелепі, можливо, через тривалу заміну зуба[2]. Як верхні ікла, так і єдине ікло нижньої щелепи зазубрені.

Виявлений у Південній Африці, він був названий палеонтологом Робертом Брумом[4] у 1903 році та пізніше віднесений ним до Therocephalia.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. J.A. Van den Heever (1987) The comparative and functional cranial morphology of the early Therocephalia (Amniota: Therapsida) p. 322
  2. а б в Pusch, Luisa C.; Ponstein, Jasper; Kammerer, Christian F.; Fröbisch, Jörg (2020). Novel Endocranial Data on the Early Therocephalian Lycosuchus vanderrieti Underpin High Character Variability in Early Theriodont Evolution. Frontiers in Ecology and Evolution (англ.). 7: 1—27. doi:10.3389/fevo.2019.00464.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  3. T.S. Kemp (2005) The origin and evolution of mammals p.55
  4. R. Broom (1913) A revision of the reptiles of the Karroo