Macaca sinica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Macaca sinica
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Макак (Macaca)
Вид:
M. sinica
Біноміальна назва
Macaca sinica
(Linnaeus, 1771)

Макак цейлонський[1] (Macaca sinica) — вид приматів з роду макака (Macaca) родини мавпових (Cercopithecidae). Розрізняють три підвиди: M. s. sinica, M. s. aurifrons, M. s. opisthomelas. лат. sinicus — «китайський».

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 43–53 см. Довжина хвоста: 47–62 см. Вага самиць: 2,3–4,3 кг. Вага самців: 4,1–8,4 кг. Хутро червонуватого або жовтувато-коричневого кольору на верхніх частинах тіла і низ блідіший. Мають защічні мішки, що використовуються для перевезення їжі, а також короткі, міцні кінцівки і довгі хвости. Шкіра на обличчі гола, у самців рожева, у самиць червонувата; вуха, кордони повік і нижньої губи пігментовані чорні. Цим кремезним макакам характерна незвичайна зачіска на верхній частині голови, де волосся росте від центру короною.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Шрі-Ланки. Зустрічається в різних типах лісу на всіх висотах до приблизно 2100 м.

Поведінка[ред. | ред. код]

Це в основному деревний і денний вид. Плодоїдний, але також споживає квіти і комах, і, як відомо, робить набіги на с.г. культури і сміттєві звалища. Живуть великими групами по 8–43 (в середньому 20–25) особин з декількома дорослими самцями і самицями. У групах, існує сувора ієрархія домінування. Кіт-рибалка і пітони є основними хижаками цього виду.

Розмноження в основному відбувається восени, самиці народжують одне маля після близько п'яти місяців вагітності. Новонароджені мають м'яке чорне хутро перші два місяці життя.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Головна загроза для цього виду це втрата середовища існування у зв'язку з вторгненням плантацій і заготівлею дров. Живе в численних охоронних територіях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. Номенклатура. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 202.

Посилання[ред. | ред. код]