Mimetaster

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mimetaster
Час існування: ранній девон,
408–400 млн р. т.

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Marrellomorpha
Ряд: Marrellida
Родина: Mimetasteridae
Рід: Mimetaster
Gürich, 1932
Mimetaster hexagonalis
Gürich 1931
Види
  • M. hexagonalis Gürich 1931 (type)
  • «M.» florestaensis Aris et al. 2017
Посилання
Вікісховище: Mimetaster
Fossilworks: 19044

Mimetaster — викопний рід членистоногих вимерлого класу Marrellomorpha, що існував у ранньому девоні.

Назва[ред. | ред. код]

Назва роду Mimetaster означає «подібний до морської зірки» щодо зовнішнього вигляду скам’янілості. Видова назва hexagonalis відноситься до форми головного щита у вигляді 6-кутної зірки.

Рештки[ред. | ред. код]

Рештки близько 120 особин виявлені у відкладеннях сланців Гунсрюк у гірському масиві Гунсрюк на заході Німеччини. Відкладення датуються празьким та емським віками (400—408 млн років тому).

У 2017 році з нижньоордовицьких відкладень Аргентини описано «Mimetaster» florestaensis. Він відомий лише з головного щитка, який характеризується трьома парами вигнутих головних шипів, а також сильними вторинними шипами в проксимальних двох третинах передньобокових шипів.[1] Однак цей таксон досить сильно відрізняється від типового виду, і в ході філогенетичного аналізу виявилося, що він тісно пов'язаний з Furca, і тому, ймовірно, вимагає віднесення до нового роду.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Mimetaster має корпус, що складається з двох частин. Головний щит у вигляді шестикутної зірки:

  • два промені спрямовані вперед, утворюючи з віссю тіла кут приблизно 20°;
  • два майже перпендикулярні до осі тіла, спрямовані трохи вперед;
  • два промені ззаду, симетричні відносно першої пари.

Кожна гілка прикрашена подвійними рядами шипів, що йдуть з обох сторін.

Цей головний щиток має три пари односторонніх відростків:

  • пара довгих вусиків;
  • дві пари міцних ходильних ніг. На відміну від другої пари відростків Marrella, ці пари ніг, здається, не пристосовані для плавання, а скоріше використовуються для ходьби та для того, щоб тварина трималася на дні.

Головний щиток також містить пару складних очей на стеблинках, які починаються спереду від основи другої пари гілок головного щитка. У центрі головного щитка є два вічка.

Черевна сторона має верхню губу, яка здається пов’язаною з ротом.

Інша частина тіла вузька, складається приблизно з 30 сегментів, розмір яких згодом зменшується. Кожен сегмент несе пару двоярусних відростків, як у Marrella splendens.

Екологія[ред. | ред. код]

M. hexagonalis, ймовірно, жив невеликими групами на морському дні, ходив у нахиленому вертикальному положенні, спершись на своїх двох зведених ногах. Перші шість тулубових ендоподій набагато більші за решта пар і, ймовірно, також використовувалися для пересування, хоча і з меншою потужністю, ніж дві основні ноги. Вважається, що вони були детритофагами. Було знайдено багато зразків, пов’язаних із залишками тентакулітів і губок, що свідчить про те, що ці таксони росли на поверхні Mimetaster як епібіонти, які, ймовірно, діяли як камуфляж.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Aris, Maria; Corronca, Jose; Quinteros, Sebastián; Pardo, Paolo (2017). A new marrellomorph euarthropod from the Early Ordovician of Argentina. Acta Palaeontologica Polonica. 62. doi:10.4202/app.00240.2016. hdl:11336/49188. ISSN 0567-7920. S2CID 96440319.
  2. Moysiuk, Joseph; Izquierdo-López, Alejandro; Kampouris, George E.; Caron, Jean-Bernard (July 2022). A new marrellomorph arthropod from southern Ontario: a rare case of soft-tissue preservation on a Late Ordovician open marine shelf. Journal of Paleontology (англ.). 96 (4): 859—874. doi:10.1017/jpa.2022.11. ISSN 0022-3360.