OpenMeetings

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
OpenMeetings
Тип відеоконференція, інструмент спільної роботи
Розробник Sebastian Wagner та спільнота
Стабільний випуск 3.0.7 (29 вересня 2015; 8 років тому (2015-09-29))
Операційна система Mac OS X, Windows, Solaris, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux
Мова програмування Java
Українська мова так[1]
Ліцензія Eclipse Public License
Вебсайт openmeetings.apache.org

Apache OpenMeetings — сервер для проведення аудіо і відеоконференцій. Сервер підтримує ряд додаткових функцій, таких як обмін повідомленнями, спільне редагування документів, створення запису-протоколу заходу, спільне планування виконання завдань, трансляція виводу запущених застосунків, проведення голосувань і опитувань. Один сервер може обслуговувати довільне число конференцій, що проводяться в окремих віртуальних кімнатах і включають свій набір учасників. Підтримуються як проведення вебінарів з одним доповідачем, так і конференцій з довільним числом одночасно взаємодіючих між собою учасників.

Сервер підтримує гнучкі інструменти управління повноваженнями і потужну систему модерування конференцій. Управління та взаємодія учасників проводиться через вебінтерфейс.

Початковий код OpenMeetings написаний на мові Java. Інтерактивний вебінтерфейс побудований з використанням фреймворку OpenLaszlo. Як СУБД можуть використовуватися MySQL і PostgreSQL. Для організації мовлення використовується потоковий сервер Red5 , який дозволяє забезпечити можливість участі у відеоконференції клієнтів з мінімальною пропускною здатністю каналу 64 кбіт/с.

Сервер був вперше випущений у 2006 році, і згодом переданий в інкубатор Apache Software Foundation. Під час перебування в інкубаторі Apache проведена підготовка інфраструктури, проведений аудиту ліцензійної чистоти коду і перевірена здатність дотримання прийнятих в співтоваристві Apache принципів розробки. Перший реліз під орудою фонду Apache OpenMeetings 2.0 вийшов у липні 2012.[2][3] У випуску був доданий модуль для інтеграції з Asterisk для забезпечення SIP/VoIP комунікацій і здійснення вхідних і вихідних зовнішніх викликів на звичайні та SIP-телефони в процесі проведення конференції. Всі аудіо та відео підсистеми переведені на використання формату SWF10 для організації широкомовної передачі і прийому звукового і відео сигналів. Використання SWF10 дозволило вирішити такі проблеми, котрі раніше заважали комфортній роботі, як придушення луни.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wiki — Internationalisation. Архів оригіналу за 3 листопада 2012. Процитовано 30 липня 2012.
  2. Apache OpenMeetings 2.0 Incubating released. Архів оригіналу за 11 жовтня 2012. Процитовано 30 липня 2012.
  3. Представлен сервер видеоконференций Apache OpenMeetings 2.0. Архів оригіналу за 3 серпня 2012. Процитовано 30 липня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]