Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A.
Типпідприємство
Організаційно-правова форма господарюванняакціонерне товариство
Засновано1919
Штаб-квартираВаршава, Польща
Очільник(и)Jakub Skibad
Власник(и)Державне казначейство Польщі
pwpw.pl
Мапа
CMNS: Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych у Вікісховищі

Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. (PWPW S.A.) (укр. Польська фабрика цінних паперів) — польське державне акціонерне товариство, що спеціалізується на виробництві банкнот, документів, захищених друків і IT-систем.

PWPW входить до переліку стратегічних підприємств Польщі. З січня 2017 року нагляд за компанією здійснює Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі. Компанія також акредитована Європейським центральним банком як виробник євробанкнот.

Головний офіс PWPW знаходиться за адресою: вул. Романа Сангушки, 1, Варшава.

Історія

[ред. | ред. код]

До 1939 року

[ред. | ред. код]

Початки Польської фабрики цінних паперів (PWPW) були тісно пов'язані з історією незалежної Польщі. Після завершення Першої світової війни уряд Другої Польської Республіки розпочав впорядкування валютних систем. Виробництво власних банкнот і документів мало підкреслити незалежність країни та стати частиною нової національної ідентичності незалежної Польщі. 25 січня 1919 року уряд Ігнація Яна Падеревського ухвалив рішення про створення «Державних графічних закладів»[1]. Підприємство було засноване на базі друкарень J. Hirszowicza на Єрусалимських алеях і A. Hurkiewicza на Мар'єнштадті, а також паперової фабрики Мокотівської в'язниці[2].

У 1920 році було випущено першу банкноту номіналом 100 польських марок. 9 серпня 1920 року було укладено угоду між урядом УНР, який представляли голова Торгівельно-економічної комісії Іван Фещенко-Чопівський та управитель Експедиції заготовок державних паперів Євген Федосієв, і польським Міністерством державної скарбниці. Відповідно до угоди, «Державні графічні заклади» мали випустити 7 мільйонів банкнот номіналом 1 000 карбованців на суму близько 45-50 мільйонів польських марок протягом 4-5 місяців[3].

26 травня 1925 року міністр фінансів Владислав Грабський підписав угоду з Банком Польщі, яка передбачала створення компанії за участю центрального банку та Міністерства державної скарбниці. 10 липня 1926 року «Державні графічні заклади» були перетворені на пол. Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych, дос. «Польську фабрику цінних паперів». У тому ж році розпочалося будівництво нової будівлі за проєктом Антоні Дигата, яке завершилося в 1929 році.

Друга світова війна

[ред. | ред. код]

Під час німецької окупації з 1940 року на території заводу діяла пол. Podziemna Wytwórnia Banknotów, дос. «Підпільна фабрика банкнот» (PWB), яка виробляла документи для польського підпілля. У 1944 році PWB була перетворена на самостійний бойовий підрозділ «PWB/17/S»[4]. Під час Варшавського повстання працівники фабрики активно брали участь у бойових діях, захищаючи її від німецьких військ.

Післявоєнний період

[ред. | ред. код]

Після війни, 10 листопада 1945 року, підприємство було відновлено як пол. Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych, дос. «Державна фабрика цінних паперів», а в 1947 році отримало новий статут[5]. Відновлення зруйнованої під час війни будівлі завершилося в 1950 році, і виробництво повернулося до Варшави. У 1975 році почалася емісія серії банкнот пол. Wielcy Polacy, дос. «Великі поляки», серед яких була банкнота номіналом 500 злотих із зображенням Тадеуша Костюшка. Ці банкноти були в обігу до 1994 року.

Області діяльності

[ред. | ред. код]

Виробництво банкнот

[ред. | ред. код]

PWPW виробляє банкноти для Національного банку Польщі та інших центральних банків світу. Серед клієнтів підприємства — Словаччина, Гватемала, Парагвай та інші країни.

Документи та IT-системи

[ред. | ред. код]

PWPW випускає бланки біометричних паспортів, водійські посвідчення, реєстраційні документи та інші офіційні документи. Компанія також надає послуги з безпеки даних та ідентифікації, включаючи електронні підписи та системи для ідентифікації транспортних засобів.

Пластикові картки

[ред. | ред. код]

PWPW виготовляє пластикові та полікарбонатні картки для банків, посвідчення та інші документи.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Історія PWPW.
  2. Казимєрський, Юзеф; Коодзелічик, Ришард; Корманова, Жанна; Ростовська, Галина (1978). Великі промислові підприємства Варшави. Державне наукове видавництво. с. 43.
  3. Петрук, Олена (2009). Міністерство фінансів УНР (за документами Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України). Чтиво. Процитовано 18 вересня 2024.
  4. Piotr Rozwadowski (red.): Wielka Ilustrowana Encyklopedia Powstania Warszawskiego. Tom 1. Działania zbrojne. Warszawa: Dom Wydawniczy Bellona i Fundacja „Warszawa Walczy 1939–1945”, 2005, ss. 470–471. ISBN 83-11-09261-3. 
  5. M.P. z 1947 r. nr 63, poz. 458.

Посилання

[ред. | ред. код]