STS-77

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
STS-77 (77 політ шатл, 9 політ «Індевор»)
STS-77 (77 політ шатл, 9 політ «Індевор»)
Космічний корабель Індевор OV-105
Тип космічного корабля спейс-шатл
Екіпаж 6
Місце запуску Кеннеді LC-39B
Дата запуску 19 травня 1996 10:30:00 UTC
Місце посадки Кеннеді Runway 33
Дата посадки 29 травня 1996 11:09:18 UTC
Тривалість польоту 10 діб 0 годин 40 хвилин
Кількість обертів 161
Апогей 287 км
Перигей 278 км
Орбітальний період 90,1
Нахил орбіти 39,0 градусів
Пройдено відстань 6 600 000 км
Пов'язані місії
Попередня місія Наступна місія

STS-76

STS-78

STS-77 — космічний політ MTKK «Індевор» за програмою Спейс Шатл. Це 77-й старт у рамках програми і 11-й космічний політ Індевора. Запуск здійснено 19 травня 1996. У програму польоту входило проведення мікрогравітаційних експериментів в комерційному лабораторному модулі «Спейсхаб-4», розгортання експериментальної надувної антени IAE, випробування нової системи орієнтації на автономному супутнику PAMS / STU[1]. Астронавти провели в космосі близько 10 днів і благополучно приземлилися на авіабазі Едвардс 29 травня 1996.

Зліт STS-77

Екіпаж[ред. | ред. код]

Екіпаж STS-77: Зліва направо — Сидяча: Браун, Каспер; Стоячи, Берш, Ранко, Гарно, Томас

Параметри польоту[ред. | ред. код]

Моменти місії[ред. | ред. код]

Політ Шатла Індевор, як було заявлено, «відкрив космос для комерції». Екіпаж виконав дослідження в умовах мікрогравітації в комерційному Спейсхаб модулі. Місія підняла на орбіту і повернула на Землю супутник Spartan-207/IAE, а також виконала зближення з випробувальним супутником. У вантажному відсіку Шатла містився Набір з чотирьох експериментальних технологій, відомий як Technology Experiments for Advancing Missions in Space (TEAMS).

Для одного модуля Спейсхаб перевезено близько 1400 кг експериментального і допоміжного обладнання для 12 комерційних розробок космічної апаратури в галузі біотехнології, електронних матеріалів, полімерів та сільського господарства, а також для кількох наукових експериментів НАСА. Один з них, комерційний об'єкт зонного плавлення (CFZF) був розроблений в рамках міжнародного співробітництва між США, Канадою та Німеччиною. Це нагрівання різних зразків електронних і напівпровідникових матеріалів технікою зонного плавлення. Ще один об'єкт на Спейсхаб був Space Experiment Facility (SEF), вирощування кристалів шляхом дифузії пари.

Супутник Центру космічних польотів Годдарда (GSFC) Spartan-207 був використаний для розгортання та тестування експериментальної надувної антени (ІАЕ), що заклало основи для майбутнього розвитку технології надувних космічних структур. Під час 90-хвилинної місії були протестувані характеристики великої надувної антени. Конструкція антени потім була відкинута, а Spartan-207 згорнутий в кінці місії і повернений на Землю.

Тип дозатора Кока-коли, який літав на STS-77

Протягом місії всередині вантажного відсіку Індевор виконувались експерименти чотирьох TEAMS програм. Вони включали:

  • Експеримент GANE з Глобальної системи позиціонування (GPS), орієнтації і навігації, щоб визначити, з якою точністю система GPS може встановити координати космічного апарату;
  • Експеримент VTRE (Vented Tank Resupply Experiment), щоб перевірити поліпшені методи заправки в космосі;
  • Експеримент LMTE (Liquid Metal Thermal Experiment), щоб оцінити здібності теплових трубок розплавлених металів в умовах мікрогравітації;
  • Експеримент PAMS, щоб продемонструвати принцип аеродинамічної стабілізації у верхніх шарах атмосфери. Камери на шатлі відстежували PAMS супутник після його розгортання.

Інша група експериментів на рейс включала:

  • Експеримент BETSCE (Brilliant Eyes Ten Kelvin Sorption Cryocooler Experiment);
  • Засіб водних досліджень (ARF);
  • Експеримент BRIC (Biological Research In a Canister).

Також на борту була апаратура для дослідження процесу вирощування рослин (P-GBA) за проектом інституту «BioServe Space Technologies». Кілька видів рослин були доставлені в подвійному контейнері, розрахованому під їх зростання. Дослідження на вирощування рослин в умовах мікрогравітації, а також дослідження, що стосуються можливості сільського господарства у космосі були успішно проведені.

Фонтанний дозатор кока-коли (офіційно Апарат-2 для дослідження плинних середовищ або FGBA-2) був розроблений для використання на STS-77 як випробувальний полігон, щоб визначити, чи газовані напої можуть бути отримані з окремих компонентів (діоксид вуглецю, вода і ароматизовані сиропи) і визначити, чи отримані рідини можуть бути зроблені доступними для споживання. Кожен з членів групи спожив 1,65 літра звичайної і дієтичної кока-коли[3]

Експеримент з надувною антеною

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. США. Політ за програмою STS-77. Новини космонавтики. Архів # 02 оригіналу за 28 серпня 2012. Процитовано 20 вересня 2013.
  2. цифра в дужках показує число польотів скоєних членом екіпажу, включаючи цей
  3. Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору [Архівовано 27 березня 2003 у Wayback Machine.] accessdate 2009.-06-13

Посилання[ред. | ред. код]