Smith & Wesson Модель No. 2 Army

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Smith & Wesson Модель No. 2 Army
Smith & Wesson Модель No 2 Army
Smith & Wesson Модель No 2 Army
Тип Револьвер
Походження  США
Історія виробництва
Розробник Smith & Wesson
Розроблено 1861-1874
Виготовлена
кількість
приблизно 77020
Характеристики
Снаряд .32 Long набій кільцевого запалення
Дія Одинарна дія
Система живлення 6-зарядний барабан
Приціл Відкритий, фксований
S&W 2-га Модель, замок
S&W Модель 2 Army та Модель 1 1/2 револьверів 32 калібру
Згори ранній варіант з 2 цапфами, знизу варіант з 3 цапфами
S&W Army No 2, Набої кільцевого запалення .32 калібру

Smith & Wesson Модель No. 2 Army, також Model No. 2 Old Model Smith & Wesson Revolver — перший револьвер компанії Smith & Wesson під набій .32 калібру, він повинен був поєднувати в собі малий розмір та зручність револьверу Smith & Wesson Модель 1  з набоєм більшого калібру. Револьвер було розроблено під набій кільцевого запалення .32 калібру, барабан містив 6 набоїв. Його випускали в період з 1861 по 1874 роки, загальна кількість становила 77020 екземплярів.

Розробка[ред. | ред. код]

Горас Сміт та Даніель Б. Вессон створили компанію Smith & Wesson в Норвічі, Коннектикут, для виробництва вогнепальної зброї Volcanic, в 1855 компанію перейменували в Volcanic Repeating Arms і продали її Оліверу Вінчестеру. Після закінчення в 1856 році патента Семюеля Кольта на револьвер, Вессон почав розробку прототипа револьвера під унітарний набій з "обертовим" циліндром. Було підписано контракт з колишнім працівником компанії Colt's Manufacturing Company Ролліном Вайтом, який мав патент на "обертовий" барабан, за яким Smith & Wesson платили йому ройялті в розмірі 0.25 центів з кожного випущеного револьвера. Ця угода дозволила компанії Smith & Wesson розробити та випускати перший револьвер під унітарний набій, Smith & Wesson Модель 1[1] під набій кільцевого запалення .22 калібру.

Функціонування[ред. | ред. код]

Револьвер Smith & Wesson Модель 2 Army був одинарної дії з відкидним догори стволом, який обертався на шарнірі, який розташовувався в верхній планці. Його можна пізнати за восьмигранним стволом, гладким барабаном (без пазів) та пласкою формою зони обхвату руків'я. Револьвери випускали вороненими або нікельованими та зі стволами довжиною в 5 або 6-дюймів. 4-дюймові стволи були рідкісними, а особливо рідкісними є револьвери зі стволами довжиною 8 та 10-дюймів.

Відмінною рисою перших револьверів S & W Army No 2 Model, серійні номери від 1 до приблизно 3000, є додаткова цапфа на верхній планці для обмеження руху барабана вгору.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Громадянська війна в США[ред. | ред. код]

Солдати громадянської війни полюбляли мати револьвери в якості додаткової зброї, тому револьвери Smith & Wesson під унітарний набій, Army Model 2 та Модель 1 1/2 під набій кільцевого запалення .32 калібру стали популярними під час громадянської війни. Солдати та офіцери обох сторін конфлікту робили приватні замовлення на револьвери для самозахисту. Зразки з серійними номерами до 35731 (випущені до 1 травня 1865) використовували під час війни.

Відомо, що Джордж Армстронг Кастер був власником пари револьверів S & W Army Model 2 з кобурами та гравіруванням.

Під час громадянської війни, штат Кентуккі замовив 700 револьверів S & W Army 2 у торговця зброєю Kittredge & Company з Цинциннаті і передали їх сьомому волонтерському кавалерійському полку Кентуккі.

Західний Фронтір[ред. | ред. код]

Після закінчення війни потреба в револьверах S & W Army Model 2 зникла і компанія Smith & Wesson сфокусувала увагу на розробку зброї більших калібрів для використання на фронтірі.

В лютому 1868 року було підписано угоду з Remington Arms, за якою Smith & Wesson дозволили Ремінгтону переробити капсульний револьвер Remington Model 1858[3] під унітарний набій кільцевого запалення .46 калібру за допомогою патента Ролліна Вайта, без сплати роялті.

В 1869 компанія розробила великий револьвер одинарної дії з переламною рамкою з автоматичним екстрактором порожніх гільз. Револьвер було вперше випущено в 1870, під набої .44 S&W American та .44 Henry. Конструкція стала відомою під назвою Smith & Wesson Модель 3.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ian V. Hogg, Weapons of the Civil War.
  • Echoes of Glory, Arms and Equipment of the Union 1991 Time Life Books, Time Life Warner Inc. USA
  • Firearms in the Custer Battle 1953 by John E. Parsons, The Stackpole Company, Penn. USA, L.C. Catalog Card No. 53-10563

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roy G. Jinks History of Smith&Wesson. Beinfeld Publishing North,Hollywood, CA, USA, 1977, p. 20.
  2. Norm Flayderman, Flaydermans Guide,8th Edition, Krause Publications, p. 188, ISBN 0-87349-313-3.
  3. R. Bruce McDowell, Á Study of Colt Conversions and other Percussion Revolvers, Krause Publications, p. 52, ISBN 0-87341-446-2.