Sony Xperia XZ2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2 Compact
Бренд Sony
Виробник
Серія Xperia
Сумісні мережі GSM, 3G, 4G (LTE)
Дата представлення 26 лютого 2018; 6 років тому (2018-02-26)
Ціна Україна Україна  — 24 999 ₴
XZ2 Compact — 19 999 ₴
Доступний у країнах Україна Україна  — 17 квітня 2018; 6 років тому (2018-04-17)
Попередник Sony Xperia XZ1
Наступник Sony Xperia XZ3
Схожі моделі Sony Xperia XZ2 Premium
Тип Смартфон
Формфактор Моноблок
Розміри 153 мм В
72 мм Ш
11,1 мм Т
XZ2 Compact
135 мм В
65 мм Ш
12,1 мм Т
Маса 198 грам
XZ2 Compact 168 грам
Операційна система Початкова: Android 8.0 «Oreo»
Поточна: Android 10
Центральний процесор Qualcomm Snapdragon 845, 8 ядер (4×2,7 ГГц Gold, 4×1,7 ГГц Silver) Kryo 385
Графічний процесор Adreno 630
Оперативна пам'ять 4/6 ГБ
LPDDR4X
Пам'ять Universal Flash Storage (UFS 2.1)
64 ГБ
Карта пам'яті microSD (до 400 Гб)
Акумулятор Незнімний, Li-Ion 3180 мА·год
Екран IPS LCD 5,7", 2160 x 1080p, (FullHD+), 18:9, 424 ppi
XZ2 Compact5,0", 485 ppi
Gorilla Glass 5
Зовнішній екран відсутній
Основна камера 19 Мп f/2,0, 25 мм (ширококутний), 1/2,3", 1,22 мкм, гіроскоп-EIS, прогнозне фазове виявлення, лазерний автофокус, LED спалах, HDR
Відео: 4K@30fps, 1080p@30/60/960fps
Додаткова/передня камера 5 Мп f/2.2, 1/5"
Відео: 1080p@30fps (гіроскоп-EIS)
Інтерфейси Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5 ГГц)
Bluetooth 5.0
USB-C
NFC
GPS
Галілео
GLONASS
Бейдоу
Введення даних мульті-тач сенсор
Сайт sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-xz2/
Примітки [1][2][3]

Sony Xperia XZ2  — це смартфон на базі Android, який продавався та вироблявся Sony Mobile. Цей пристрій, що є частиною серії Xperia X, був анонсований громадськості разом із Xperia XZ2 Compact на прес-конференції, що відбулася на щорічному заході Mobile World Congress 2018, 26 лютого 2018 року.[4] Він оснащений бездротовою зарядкою Qi, системою динамічної вібрації, записом відео 4K HDR і без стандартного роз’єму для навушників 3,5 мм.[5]

Sony Xperia XZ2 Compact  відповідно, зменшена версія звичайного XZ2. Відрізняється розмірами і характеристики які випливають із цього: 5-дюймовий екран 135 мм у висоту, 65 мм у ширину, 12,1 мм у товщину, вага приблизно 168 г, пластиковий задній корпус, 4 ГБ оперативної пам'яті і батарея 2870 мА·год. Смартфон став останнім у своїй лінійці Compact, офіційно Sony заявила про припинення розвитку лінійки в 2019 році, хоча після заяви Sony ще виходять компактні телефони, як середнього класу Xperia Ace, так і флагманські Xperia 5.

В Україні магазин ALLO відкрив передзамовлення на смартфони вже 1 березня 2018 року, тоді стало відомо що пристрої поступлять у продажу 17 березня за ціною 24 999 грн за звичайний XZ2 і 19 999 грн за XZ2 Compact.[6][7]

Дизайн[ред. | ред. код]

Xperia XZ2 використовує новий дизайн «Ambient Flow». Він складається з нового корпусу алюмінієвого сплаву 7000 серії, який має вигнуті краї навколо пристрою, і стійких до подряпин передніх і вигнутих задніх скляних 2.5D панелей, виготовлених із Corning Gorilla Glass 5, що забезпечує симетричний і викривлений дизайн. Найбільш визначальною зміною в Xperia XZ2, а також у Xperia XZ2 Premium і XZ2 Compact є розміщення камери на задній панелі. Тепер він симетрично розташований вище центру пристрою, а не у верхній лівій частині, як на попередніх смартфонах Xperia. Антена NFC розміщена вздовж системи потрійного розпізнавання зображень, модуля камери MotionEye і датчика відбитків пальців вже для всього світу, симетрично вирівняних біля верхньої центральної осі пристрою. На передній панелі розміщено покращені подвійні фронтальні стереодинаміки, один на верхній панелі разом із фронтальною камерою на 5 Мп, датчиком зовнішнього освітлення та наближення та світлодіодом сповіщень, а інший на нижній панелі в подовженій щілині вздовж краю скла і рами.

Пристрої поставляється в 4 кольорах: Liquid Black, Liquid Silver, Deep Green і Ash Pink.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Апаратне забезпечення[ред. | ред. код]

Xperia XZ2 працює на базі Qualcomm Snapdragon 845, побудованим за 10-нм техпроцесом з 8 процесорами Kryo 385 (4x 2,7 ГГц і 4x 1,7 ГГц), 4/6 ГБ оперативної пам’яті LPDDR4X і використовує Adreno 630 для обробки графіки. Пристрій також має внутрішню пам’ять об’ємом 64 ГБ і поставляється у версіях з однією та двома SIM-картами, причому обидві з підтримкою LTE Cat. 16 із 3x агрегації носіїв, конструкція антени 4x4 MIMO із загальною кількістю 8 антен. Він також підтримує карту microSDXC об’ємом до 400 ГБ за допомогою гібридного слота двох-SIM.

Камера[ред. | ред. код]

Дебютований у Xperia XZs і XZ Premium, перший у світі тришаровий сенсор зображення із стекуванням пам'яті DRAM для смартфонів.[8] Датчик, відомий як Sony IMX400, має чип оперативної пам’яті, затиснутий між шарами датчика та керуючої схеми, який служить великим і швидким буфером, куди датчик може тимчасово вивантажити значну кількість захоплених даних, перш ніж передавати їх у внутрішню пам’ять телефону, для обробки. Це дозволяє камері записувати надповільне відео зі швидкістю 960 кадрів в секунду і стабільною роздільною здатністю 720p. Запис у надповільній зйомці лише 0,18 секунди на буфер через обмеження.

Xperia XZ2 запозичив камеру Motion Eye у Xperia XZ Premium і Xperia XZ1. Він містить 19 Мп 1/2,3-дюймовий сенсор Exmor RS for mobile з кроком пікселів 1,22 мкм, діафрагмою f/2,0 і G-об’єктивом шириною 25 мм. Він також оснащений записом відео 4K HDR, першим для Sony, який підтримує стабілізацію відео SteadyShot поряд зі стандартними 1080p/30 кадрів/с, високошвидкісною 1080p/60 кадрів/с і 120 кадрів/с у варіанті 720p. Фронтальна селфі-камера має 5-мегапіксельний сенсор (1/5") з об'єктивом 23 мм, f/2,2, ширококутний об'єктив 90 градусів і SteadyShot з інтелектуальним активним режимом (5-осьова стабілізація).

Технологія Triple Image Sensing[ред. | ред. код]

Xperia XZ2 має технологію Triple Image Sensing, який появився з Xperia XZ Premium як стандарт. Він складається з систем розпізнавання зображення (КМОН-сенсор з PDAF), датчика відстані (лазерний датчик автофокусування) і датчика кольору (RGBC-IR), а також гібридного автофокусу, який використовує фазове виявлення (PDAF) для фіксації фокусу на об’єкті протягом 0,03 секунди, а також включає виявлення фази та контрасту разом із прогнозованим відстеженням руху. Він також має лазерний датчик автофокусування для швидкого відстеження та фіксації фокусування на об’єкті, а також датчик кольору RGBC-IR (RedGreenBlueClear-InfraRed), який допомагає функціонувати баланс білого камери, надаючи додаткові дані про умови освітлення навколишнього середовища для камери. Він також має SteadyShot з Intelligent Auto на додаток до п’ятиосьової стабілізації зображення за допомогою рухомої матриці, вперше побаченої в Xperia XZ. Motion Eye Camera в Xperia XZ2 також має Predictive Capture. Коли камера виявляє швидкий рух, камера автоматично робить максимум чотири фотографії до натискання кнопки спуску затвора, а потім дозволяє користувачеві вибрати найкращу. Це робиться без будь-якого втручання користувача і стає можливим завдяки тому ж вбудованому чипу оперативної пам’яті на сенсорі зображення, який використовується для зйомки суперповільних відео з частотою 960 кадрів в секунду.

3D Creator[ред. | ред. код]

Xperia XZ2 також здатний знімати 3D-об’єкти без необхідності установки подвійної камери, функція, яка вперше була реалізована в Xperia XZ1. Він використовує вбудовану DRAM IMX400 для розвантаження записаних даних, перш ніж їх об’єднати та створити у власній програмі 3D Creator, створюючи майже ідеальне відтворення об’єкта[9], будь то обличчя людини, ціла голова чи будь-який об’єкт, який користувач може захотіти зняти. Після цього користувачеві надається можливість використовувати відтворене 3D-зображення на включених анімованих фігурах для більш творчого підходу або роздрукувати його на 3D-принтері схваленими компаніями Sony, що займаються 3D-друком, і все це в самому додатку.

Батарея[ред. | ред. код]

Xperia XZ2 живиться від незнімного акумулятора ємністю 3180 мА·г. Заряджання та передача даних здійснюється через порт USB-C з підтримкою USB 3.1 і бездротової зарядки Qi. Він також має вбудовану технологію адаптивної зарядки Qualcomm QuickCharge 3.0 і Qnovo. Це дозволяє пристрою контролювати електрохімічні процеси в елементі в режимі реального часу і відповідно коригувати параметри зарядки, щоб мінімізувати пошкодження елемента і продовжити термін служби акумулятора.

Battery Care[ред. | ред. код]

Xperia XZ2 також оснащений Battery Care, власним алгоритмом зарядки Sony, який керує процесом заряджання телефону за допомогою машинного навчання. Він розпізнає звички користувача щодо заряджання протягом певного періоду та автоматично підлаштовується під схему, наприклад, заряд протягом ночі, зупиняючи початкову зарядку приблизно до 80-90 відсотків, а потім продовжуючи її до повного завершення з того місця, де вона зупинилася наступного дня. Це ефективно запобігає непотрібному пошкодженню елементів батареї від надмірного тепла та струму через перезаряд, що ще більше збільшує термін служби батареї.

Аудіо та інтерфейси[ред. | ред. код]

Xperia XZ2 є першим пристроєм Xperia, який не має стандартного аудіороз’єму 3,5 мм, що викликало неоднозначну реакцію як користувачів, так і критиків. Натомість, було покращено бездротове підключення аудіо разом із LDAC, технологією кодування аудіо, розробленою власноруч компанією Sony, яка присутня в проекті з відкритим вихідним кодом Android [10], що дозволяє передавати 24-розрядні файли. Аудіовміст високої роздільної здатності/96 кГц (Hi-Res) через Bluetooth зі швидкістю до 990 кбіт/с, що втричі швидше, ніж звичайні кодеки потокового аудіо, на сумісні аудіопристрої.

Інші варіанти підключення включають Bluetooth 5 з aptX HD і Low Energy, NFC, антени 4x4 MIMO для швидкого Wi-Fi і швидкісного вивантаження/завантаження стільникового зв’язку, дводіапазонний Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, MirrorLink, трансляція екрана через Miracast і Google Cast, DLNA, GPSA-GPS), Галілео, GLONASS, і Бейдоу. Xperia XZ2, як і більшість смартфонів високого класу, не має FM-радіо.

Програмне забезпечення[ред. | ред. код]

Sony Xperia XZ2 був запущений з операційною системою Android 8.0 «Oreo», а також режимами економії заряду акумулятора Smart Stamina та власними мультимедійними додатками Sony[11].[12] 12 жовтня 2018 року остання версія Android 9.0 «Pie» почала випускатися в OTA оновлення разом із щомісячними оновленнями безпеки для користувачів у всьому світі.[13] 6 січня 2020 року вийшло останнє велике оновлення для всіх версій XZ2, Android 10,[14] проте воно виявилась і проблемною. Користувачі почали жалітися на сповільнену реакцію датчика відбитки пальців, зависання, самостійний перезапуск смартфона і т.д. Примітно що XZ2 не єдиний смартфон Sony який отримав Android 10 "із сюрпризом", разом з ним проблеми стосувалися інших флагманів XZ3, 5 і 1.[15][16]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Product Specifications. sonymobile.com. Sony Mobile Communications Inc. Архів оригіналу за 28 лютого 2018. Процитовано 28 лютого 2018.
  2. Sony Xperia XZ2 - Full phone specifications. GSMArena. Архів оригіналу за 27 лютого 2018. Процитовано 2 червня 2019.
  3. Product Specifications. sonymobile.com. Sony Mobile Communications Inc. Архів оригіналу за 25 березня 2018. Процитовано 25 березня 2018.
  4. Marie Black (26 лютого 2018). Sony Xperia XZ2 Confirmed: Release Date, Price & Specifications. techadvisor.co.uk. Архів оригіналу за 28 лютого 2018. Процитовано 28 лютого 2018.
  5. Xperia XZ2 – Official Website. Sony Mobile (Global English). Архів оригіналу за 2 червня 2019. Процитовано 2 червня 2019.
  6. Цена Sony Xperia XZ2 и Xperia XZ2 Compact в России. www.akket.com. Архів оригіналу за 1 березня 2018. Процитовано 1 березня 2018.
  7. Украинские цены Sony Xperia XZ2 и Xperia XZ2 Compact. www./xperia-droid.ru. Архів оригіналу за 5 березня 2018. Процитовано 2 березня 2018.
  8. Sony Develops the Industry's First 3-Layer Stacked CMOS Image Sensor with DRAM for Smartphones. Sony Global. Архів оригіналу за 19 квітня 2017. Процитовано 24 травня 2017.
  9. Sony’s new triple-layer CMOS image sensor includes DRAM. XperiaBlog. Архів оригіналу за 28 квітня 2022. Процитовано 11 квітня 2022.
  10. Sony Global - LDAC™: High quality wireless listening. Sony Global. Архів оригіналу за 6 січня 2017. Процитовано 6 січня 2017.
  11. Sony Xperia XZ2 review. Архів оригіналу за 30 березня 2020. Процитовано 11 квітня 2022.
  12. Sony Xperia XZ2 long-term review. GSMArena.com tests. 24 May 2018. Архів оригіналу за 24 жовтня 2021. Процитовано 2 червня 2019.
  13. Gartenberg, Chaim (12 жовтня 2018). Sony starts rolling out Android Pie updates with the Xperia XZ2 and XZ2 Compact. The Verge. Архів оригіналу за 2 липня 2019. Процитовано 2 червня 2019.
  14. У Sony ещё есть, чему поучиться. Компания выпустила Android 10 сразу для четырёх моделей смартфонов. ixbt.com. 06 січня 2020. Архів оригіналу за 11 квітня 2022. Процитовано 11 квітня 2022.
  15. Обновление Android 10 сломало флагманы Sony. ixbt.com. 11 лютого 2020. Архів оригіналу за 11 квітня 2022. Процитовано 11 квітня 2022.
  16. Android 10 officially hits Comments Sony Xperia XZ2 trio and XZ3. GSMArena.com. Архів оригіналу за 11 квітня 2022. Процитовано 11 квітня 2022.
Попередник:
Sony Xperia XZ1
Sony Xperia XZ2
2018
Наступник:
Sony Xperia XZ3