Stepik

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Stepik
Логотип
Логотип
Посилання stepik.org
Тип Електронне навчання
Реєстрація так
Мови російська, англійська
Автор Микола Вяххі
Започатковано 2013
Стан активний
Ліцензія контенту 🅭🅯🄎 4.0d
CMNS: Stepik у Вікісховищі

Stepik (Степік, до серпня 2016 року — Stepic) — російська освітня платформа і конструктор безкоштовних відкритих онлайн-курсів та уроків.

Дозволяє будь-якому зареєстрованому користувачеві створити інтерактивні уроки і онлайн-курси, використовуючи відео, тексти і різні задачі з автоматичною перевіркою та миттєвим зворотнім зв'язком. В процесі навчання можна вести обговорення між собою і ставити питання викладачу на форумі. Основні дисципліни, які охоплені курсами — це програмування, математика, біоінформатика і біологія, економіка; основна мова курсів — російська, а також є курси англійською мовою. Станом на червень 2018 року платформа містила зареєстрованих 1 мільйон користувачів, з яких 77 % з Росії, 9 % — України, 3 % — Білорусі, 2 % — США, 1 % — Казахстану. Цільова аудиторія — школярі (в основному курси з підготовки до ЗНО), студенти, початківці спеціалісти.

Історія[ред. | ред. код]

Засновник — Микола Вяххі, який створив при підтримці JetBrains і лабораторії алгоритмичної біології Санкт-Петербургського академічного університету авторські курси з біоінформатика. В 2013 році на базі нарабок створення онлайн-платформи, і у вересні 2013 року на ній випущено перші навчальні програми.

Серед організацій, які випустили онлайн-курси на платформі — компанії «Яндекс», JetBrains, Mail.ru[1], ряд вузів (в тому числі Європейський університет в Санкт-Петербурзі, МФТІ, Томський політехнічний університет, Самарський університет). Система автоматизованної перевірки задач Stepik була використана в ряді курсів на платформі Coursera, включаючи курси з біоінформатики від Каліфорнійського університету в Сан-Дієго[2] і курс з аналізу даних від НІУ «Вища школа економіки»[3].

В 2016 році випущено мобільні додатки під iOS і Android, чат-бот для Telegram, плагін Stepik Union для IntelliJ IDEA і PyCharm. В тому ж році Stepik став фіналістом премії «РБК-Санкт-Петербург» в категорії «Стартап року»[4].

Після початку повномасштабної агресії РФ проти України у 2022 р. доступ українським користувачам до ресурсу був заблокований рішенням РНБО.

Курси і уроки[ред. | ред. код]

Курси на платформі складаються з уроків, які згруповані в тематичні модулі[5], однак уроки можуть існувати окремо і збираються в бібліотеку на платформі. Уроки складаються з кроків, які можуть бути текстовими, відео-лекціями або практичними завданнями. На платформі можна використовувати 20 типів завдань, включаючи тести, числові задачі, завдання з математичними формулами і хімічними рівняннями, пазли, задачі з програмування.

Автор курсів зберігає за собою всі авторські права, може без обмежень використовувати створення матеріалів у вигляді курсів або окремих уроків, зберігати їх для самостійної підготовки учнів чи студентів, вмонтовувати на інші сайти і освітні платформи, слідкувати за статистикою і прогресом тих хто навчається. Всі курси і матеріали, розміщені на Stepik, ліцензуються для вільного використання на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0[6].

Існують також річні онлайн-програми і двохлітня онлайн-магістратура. В залежності від домовленості з вузом, слухачам за результатами можуть видаватися дипломи про професійну перепідготовку[7].

Також платформа може функціонувати як майданчик для проведення конкурсув і олімпіад, серед проведенних заходів — відбірковий етап Олімпіади НТІ в 2016 і 2017 роках (всеросійської інженерної олімпіади школярів, в рамках програми Національної технологічної ініціативи), онлайн-етап акції Тотальний диктант в 2017 році[8], змагання з інформаційної безпеки StepCTF—2015.

Література[ред. | ред. код]

  • Анна Соколова (14 вересня 2017). Звезды EdTech: 8 крутейших образовательных стартапов России. Rusbase. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 9 грудня 2017.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Нам потрібно далеко не всякий програміст» — Учёба.ру. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  2. Обзор Coursetalk.com. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  3. Обзор курса по анализу данных от НИУ ВШЭ. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  4. Результати Премії РБК Санкт-Петербург 2016 в категорії «Стартап року». Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  5. Как сделать курс на Stepic.org. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 29 березня 2019.
  6. Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 29 березня 2019.
  7. Онлайн-програма з аналізу даних і онлайн-магістратура з біоінформатиці. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.
  8. Пресс-релиз Тотального диктанта. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]