Обговорення:Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (липень — грудень 2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Про критерії внесення до статті[ред. код]

  • Таблиця/Список загиблих: Всі загиблі/померлі військовослужбовці в зоні проведення ООС (розширено — Донецька і Луганська області), незалежно від причини смерті, а також поранені, які померли у шпиталях. Якщо ім'я невідоме — вноситься як факт.
  • Розділ Втрати силових структур в тилу під час війни: 1) Учасники АТО/ООС незалежно від причини смерті, 2) НЕ учасники АТО/ООС — якщо смерть пов'язана з виконанням службових обов'язків (стрільби, навчання, передислокація, супроводження тощо). Тільки з іменами.
Додатково: стосовно ДПСУ, поліції та ін. силових структур пропоную п. 2 обмежити випадками, які якось пов'язані з війною. Наприклад, затримка злочинця/підозрюваного сепара/росагента — вноситься, ДТП за участі поліції під час патрулювання — не вноситься.
  • Розділ Померлі демобілізовані учасники АТО: Учасники АТО/ООС, які вже не є діючими військовослужбовцями, а також добровольці-учасники АТО/ООС, які офіційно не оформлені і померли після повернення з фронту — незалежно від причини смерті, і волонтери, які особисто їздили в зону бойових дій з гуманітарною допомогою. Тільки з іменами.

!!!Це не правила!!! Це пропозиція до систематизації внесення інформації — можна обговорювати і змінювати.

Пояснення: Мета статті (виходячи з назви) — збір інформації по втратах внаслідок російської збройної агресії. Виходячи з поняття "Військові втрати" — це бойові і небойові втрати в зоні ООС (таблиця) і втрати в тилу (розділ під таблицею, як додаткова інформація, без нумерації). Запропоновано втрати в тилу обмежити випадками, що пов'язані з виконанням службових обов'язків (а для учасників АТО/ООС — за будь-яких обставин), і по яких відоме ім'я загиблого. Якщо смерть не пов'язана з виконанням обов'язків військової служби і загиблий/померлий не є учасником АТО/ООС — то немає зв'язку з російською агресією. Щодо померлих демобілізованих/колишніх учасників АТО/ООС, ім'я яких відоме, — це як додаткова інформація до статті, з метою зберегти пам'ять про тих, хто захищав нашу країну (крім того, війна має свій вплив і може бути зв'язок).

Якщо ім'я невідоме (втрати в тилу і демобілізовані), — до статті не вносяться (інформація з джерелами може вноситись на цю сторінку обговорення, а в разі встановлення особи — переноситись до статті).

Див. також Обговорення:Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (січень — червень 2021) — Це написав, але не підписав користувач Easy Wind (обговореннявнесок).

  • @Easy Wind:, вітаю. Ще раз виношу пропозицію про скорочення списку шляхом видалення нетривіальних даних про створенні окремої статті про особу. Припускаю, що попереднього разу Ви могли пропустити це.--Юрко (обговорення) 18:40, 6 липня 2021 (UTC)[відповісти]
    @Юрко:, доброго вечора! Підтримую пропозицію, але тільки при створенні окремої статті про особу! Тобто коли вся інформація переноситься в окрему статтю, тоді й зменшувати описову частину у відповідній частині Таблиці. І аж ніяк по іншому! Адже інформація збирається з мережі по крупинкам та з різних джерел, в одній статті - посилання на проходження служби, в іншій - сімейний стан, в третій - репортаж з поховання Героя і всі посилання, як на мою думку, необхідно зазначати, тобто звідкіля це взято, а не надумано. Друге, до одного посилання, яке зазначено, може в подальшому бути закритий доступ. Третє, просто зазначати ПІП, звання, посаду і дату загибелі - це передвісники створення в майбутньому новітніх несправедливо забутих невідомих і незгаданих у військових літописах українських Героїв. І останнє, я бачу, що до мене лунають ті ж самі зауваження, що рік тому лунали і до Tagira. Якщо щось не так, давайте припинемо нарощування списків взагалі! Я перейду в інші тематики, яких вдосталь! --Easy Wind (обговорення) 22:40, 6 липня 2021 (UTC)[відповісти]
    @Easy Wind:, звичайно ж лише після створення статті. Це я й пропонував раніше. Якщо ж з якихось причин статтю буде видалено, інформацію переносимо до списку. Так працює вікіпедія: є окрема стаття - максимально пишемо там, а список, з тривіальними даними, посилається на статтю. Щодо зауважень, то не зрозумів зовсім. Це пропозиція до розгляду, не зауваження.--Юрко (обговорення) 19:46, 6 липня 2021 (UTC)[відповісти]
    @Юрко:, наша Таблиця заповнюється оперативно, а стаття створюється - пізніше. Паралельним методом це робити я, особисто, не в змозі взагалі! Тому, я в "глухому куті" щодо взагалі своєї подальшої участі, в принципі, я на це очікував!--Easy Wind (обговорення) 23:00, 6 липня 2021 (UTC)[відповісти]
    @Easy Wind:, я не кажу, що все це маєте робити Ви. Ви виконуєте величезну роботу і дякую Вам за це. Просто питаю Вашу згоду на вчинення таких дій. Ні то ні, хай буде як є.--Юрко (обговорення) 20:03, 6 липня 2021 (UTC)[відповісти]
    А взагалі для мене є незрозумілим таке Ваше агресивне ставлення до пропозицій.--Юрко (обговорення) 10:18, 7 липня 2021 (UTC)[відповісти]

Факти смерті військовослужбовців поза зоною ООС (без імен)[ред. код]

Інформація про факти смерті діючих військовослужбовців, а також колишніх військовослужбовців-учасників АТО/ООС, якщо ім'я невідоме (не вказане в джерелах).

  • ім'я невідоме, 24.10.2021, о 03:53, в 169 навчальному центрі "Десна" на Чернігівщині, під час несення служби у варті скоїв самогубство 23-річний військовослужбовець строкової служби, який був родом з Дніпропетровщини. Постріл був здійснений зі штатної зброї автомату АК-47, загиблого виявила зміна, яка прибула на пост[1].
  • ім'я невідоме, вранці 01.11.2021 року, в нейрохірургічному відділенні міської лікарні №2 м. Кривого Рогу Дніпропетровської області помер 21-річний військовослужбовець військової частини 3011 (НГУ). Був знайдений 31 жовтня на території спецчастини без свідомості та мав травмовану голову. Усі деталі інциденту, за яких юнак отримав травми голови, з’ясовують співробітники військової прокуратури[2].
  • ім'я невідоме, 30.10.2021 року, близько 12:00, у м. Львові, на території військової частини НГУ з вікна четвертого поверху (туалетна кімната) викинувся 18-річний солдат строкової служби. При поверхневому огляді тіла загиблого на лівій руці біля великого пальця виявили напис «кремуйте», ознак насильницької смерті не виявлено. Слідчим Львівського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції у Львівській області зареєстрували кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України (самогубство)[3].
Дробах Андрій, призваний на строкову службу 26.10.2021 року з м. Харкова[4].
  • ім'я невідоме, 15.12.2021 року, в с. Вільному Дніпропетровської області, у лісосмузі знайшли тіло 36-річного військовослужбовця 93 ОМБр. За підозрою у вбивстві військовослужбовця Л. затримано його товаришів по службі. У результаті огляду місця події слідчо-оперативна група встановила, що смерть військовослужбовця настала внаслідок спричинення йому тяжкого тілесного ушкодження. Першочерговими слідчо-оперативними діями працівниками поліції встановлено та затримано підозрюваних у вчинені злочину. За попередньою інформацією, ними являються військовослужбовці цієї ж військової частини[5].
  • ім'я невідоме, 30.12.2021 року, в с. Радісному Одеської області, командування організувало передноворічне святкування на території військової частини. Після цього, троє військовослужбовців-контрактників прибули до гуртожитку у стані сильного алкогольного сп’яніння. За деякий час одного з військовослужбовців 1998 р.н., було виявлено непритомним, його смерть констатувала бригада швидкої медичної допомоги. Інших двох солдатів госпіталізовано до Військово-медичного клінічного центру Південного регіону України у важкому стані[6][7].

Померлі/загиблі учасники АТО - поза зоною АТО/ООС (без АД)[ред. код]

Інформація про померлих учасників АТО з соцмереж — від рідних, побратимів, волонтерів, громадських активістів. За наявності публікацій в ЗМІ буде перенесено до статті.

Україна ім`я невідоме. 08.09.2021 року, ввечері, в м. Роздільна Одеської області, чоловік, 1985 р.н., вчинив самогубство, підірвавши бойову гранату. Крім нього незначні тілесні ушкодження отримав підліток, який проживає по сусідству. Відомості про подію правоохоронці внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 115 КК України з позначкою «самогубство». Всі обставини події будуть з'ясовані в ході слідства. Як повідомляють в соціальних мережах місцеві жителі, загиблий - учасник АТО, який нібито зловживав спиртним[8].

Вносити чи не вносити до списку?[ред. код]

Інформація про померлих військовослужбовців, волонтерів, ім'я яких відоме, але внесення до статті потребує додаткової інформації — як то участь в АТО/ООС. Якщо ім'я невідоме — вносьте до відповідної теми обговорення («Факти смерті військовослужбовців поза зоною ООС (без імен)»).

  • Курніков Валерій Валерійович, 04.12.1965 р.н., 55 років, генерал-майор ДПС України у відставці, ветеран Держприкордонслужби. Мешканець м. Житомира. Офіцерську службу почав у 1987 році, проходив службу в Північно-Західному, Кримському, Південному напрямах прикордонних військ України. У 2014 році в Криму згуртував довкола себе вірних присязі прикордонників та допомагав їм вибратися на материк. Також забезпечив збереження та передавання цінної службової інформації. Був останнім очільником Північного регіонального управління Держприкордонслужби та звільнився після розформування Регіонального управління у 2019 році. Потонув 04.07.2021 року на пляжі в районі 13-ї станції Великого Фонтану м. Одеса під час відпочинку. Похований на Херсонщині. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь померлого військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[9].
  • ім'я невідоме, 29 років, лейтенант поліції. Близько 02:00, 19.07.2021 року, на 198 км автодоpоги М-14 "Одeса – Мeлітополь – Новоазовськ", поблизу с. Клапая сталася ДТП за участю пpацівника Упpавління патpульної поліції в Хepсонській області. В peзультаті наїзду вантажівки поліцeйський загинув на місці події. За фактом ДТП відкpитe кpимінальнe пpоваджeння за ч.2 ст.286 Кpимінального кодeксу Укpаїни «Поpушeння пpавил бeзпeки доpожнього pуху або eксплуатації тpанспоpту особами, які кepують тpанспоpтними засобами», тpиває досудовe pозслідування. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого офіцера патрульної поліції в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[10].
  • Заєць Олег, Новоград-Волинський район Житомирська область. Молодший сержант, командир 2 відділення 1 роти охорони 134 ОБОО ОК «Північ». Помер 31 липня в результаті тяжкої хвороби. Похований 1 серпня в Новоград-Волинському районі. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь померлого військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[11].
  • Свояк Андрій, 20 років, курсант НАСВ ім. гетьмана Петра Сагайдачного. Загинув 01.08.2021 року у Стрийському парку м. Львову в результаті падіння дерева під час буревію. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого курсанта в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[12].
  • ім'я невідоме, 05.08.2021 року, в м. Дніпрі було знайдено повішеним старшого оперуповноваженого відділу "Т" підполковника СБУ. Тіло виявили в лісосмузі, а поруч з ним - передсмертна записка, в якій він написав, кого звинувачує у своїй смерті. Співробітники правоохоронних органів поки що відмовляються давати коментарі з цього приводу, а всі деталі - з'ясовуються. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого офіцера патрульної поліції в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[13].
  • Маковецький Сергій, 45 років, підполковник поліції; Ольховський Ігор, 35 років, майор поліції; Братінов Олександр, 26 років, капітан поліції, всі - співробітники управління карного розшуку ГУНП в Одеській області. 13 серпня загинули в ДТП в с. Зоря на Одещині. Для внесення записів у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблих офіцерів поліції в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[14].
  • Горошко Сергій, 39 років, підполковник поліції, заступник начальника відділу Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України. 19 серпня був знайдений мертвим в гуртожитку Національного транспортного університету, розташованого на вулиці Михайла Бойчука в м. Києві. Як стало відомо, офіцер поліції напередодні вистрілив собі в голову з карабіна. Для внесення записів у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблих офіцерів поліції в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[15].
  • ім'я невідоме, 24 роки, прикордонник Чернівецького прикордонного загону. 19 серпня був знайдений мертвим на кордоні з Румунією в с. Селятині Вижницького району. Смерть настала під час виконання прикордонником службових обов'язків в результаті вогнепального поранення. Ведеться слідство. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого офіцера патрульної поліції в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[16].
  • Коломієць Владислав, 24 роки. Повідомлення у твітері від 20.08.2021: "Сьогодні я втратила однокласника, друга та просто добру і гарну людину. Військовий офіцер Коломієць Владислав пішов від нас на 25-му році життя..". В коменті: "Знали лише зі слів батька, що його забрали з Донецька. Більше інформації не маю". На фото у Владислава видно погон старшого лейтенанта. Пошук в Гуглі за 2021 рік видає Владислава Коломійця, теж 24 років, але лейтенанта, старшого прикордонних нарядів в пункту пропуску Луганського прикордонного загону. Можливо, невідомий прикордонник, що був знайдений мертвим 19 серпня в Чернівецькій області і є Коломієць Владислав. Джерело: [1]
  • Квокша В’ячеслав Володимирович, 1996 р.н., с. Буйвалове Конотопський район Сумська область. Старший солдат 10 реактивної артилерійської батареї 4 реактивного артилерійського дивізіону (в/ч А1476). У 2017 році був призваний на строкову військову службу, а потім - на службу за контрактом. 27 вересня, під час завантаження військової техніки на залізничному вокзалі м. Ромен, опинився між двома транспортними засобами ЗІЛ-135 та ГАЗ-66, в результаті чого отримав травми не сумісні з життям. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[17][18].
  • Ротар Руслан, згідно повідомлення в ЗМІ, загинув в Польщі. Окрім запису "друг, надійний побратим, бойовий брат", жодних соц.-дем. відомостей - не зазначено. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого колишнього військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[19].
  • Єрмоченко Василь, згідно повідомлення в ЗМІ, загинув в Польщі на машинобудівному заводі в результаті падіння на нього арматури. Окрім запису: "до роботи в Польщі служив у 10-й батареї 44 бригади ВСУ", жодних соц.-дем. відомостей - не зазначено. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого колишнього військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[20][21].
  • ім'я невідоме, згідно повідомленням Луганської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Об’єднаних сил, військовослужбовець, перебуваючи на військовій службі, самостійно здійснила постріл із ввіреної їй штатної зброї, завдавши собі тілесні ушкодження та від отриманої травми вона загинула на місці. Здійснюється кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України («Умисне вбивство»), розслідування загибелі проводиться слідчими Щастинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області[22].
  • Роман, 27 років, мешканець приватного сектору м. Харкова. Учасник АТО. Вбитий рідним батьком в помешканні[23].
  • Боцвінок Володимир Васильович, 25.06.1976 р.н., мешканець м. Яворова Львівська область. Майор, заступник командира реактивного артилерійського дивізіону з тилу бригадної артилерійської групи військової частини А0998. Освіта вища, одружений, призваний до ЗС України Личаківсько-Шевченківсько-Залізничним ОРВК м. Львова 19.05.2014 р. Помер 5 грудня 2021 у зв’язку із онкологічною хворобою. Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого колишнього військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[24].
  • Жолудь Олександр Володимирович, 44 роки, мешканець м. Миколаєва. Підполковник запасу, колишній військовослужбовець. Загинув 4 грудня на полюванні, яке було організовано на загальновійськовому полігоні "Широкий лан". Для внесення запису у відповідний розділ статті, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого колишнього військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[25].
Внесений до розділу «Померлі демобілізовані учасники АТО/ООС» згідно додатково наданих уточнень за посиланнями[26]. --Easy Wind (обговорення) 19:10, 11 грудня 2021 (UTC).[відповісти]
  • Левковський Вадим Анатолійович («Тезка»), окрім повідомлення про смерть в соцмережі, необхідна додаткова інформації, а саме, про участь загиблого колишнього військовослужбовця в АТО/ООС з відповідним повідомленням в джерелах ЗМІ[27].
Внесений до розділу «Померлі демобілізовані учасники АТО/ООС» згідно додатково наданих уточнень за посиланнями[28]. --Easy Wind (обговорення) 11:25, 01 січня 2022 (UTC).[відповісти]
46.250.20.15 ! Я розумію, що там в Фонтанці все чудово ... Але спостерігати, підкидувати роботу та правити вже виконане - це легше за все! За роботу, будь-ласка! --Easy Wind (обговорення) 11:35, 01 січня 2022 (UTC).[відповісти]

Примітки[ред. код]

  1. У центрі "Десна" застрелився військовий-строковик. 24.10.2021, 21:42
  2. У лікарні Кривого Рогу помер 21-річний військовий, якого знайшли непритомним з травмою голови. 01.11.2021, 13:52
  3. У Львові на території військової частини із вікна випав солдат. 04.11.2021, 17:24
  4. Мати загиблого у Львові строковика не вірить у версію самогубства. 08.11.2021, 14:54
  5. Під Дніпром знайшли тіло військовослужбовця. У вбивстві підозрюють товаришів по службі. 14.12.2021, 20:59
  6. На Одещині двоє військовослужбовців отруїлися алкоголем, один помер - соцмережі. (рос.) 31.12.2021, 20:26
  7. Одеська спецпрокуратура ініціювала розслідування можливої причетності командування до загибелі військовослужбовця. 06.01.2022
  8. На Одещині чоловік вчинив самогубство, підірвавши бойову гранату: постраждав підліток. 09.07.2021
  9. kij-v-2014-rotsi-v-krimu-zalishivsja-virnim-prisjazi-1561312.html В Одесі загинув генерал Держприкордонслужби України. 06.07.2021, 10.28
  10. На Херсонщині поліція розслідує ДТП, в якій загинув співробітник Управління патрульної поліції області. 19.07.2021, 12:35
  11. На Новоград-Волинщині попрощалися із захисником України молодшим сержантом Олегом Зайцем. 02.08.2021, 10:32
  12. У Львові під час буревію дерево впало і вбило хлопця з дівчиною. 02.08.2021, 10:11
  13. У Дніпрі підполковника СБУ знайшли повішеним, тіло залишилося в лісосмузі: Мосійчук надав документ. 06.08.2021, 11:36
  14. В Одеській області троє поліцейських загинули в ДТП. 13.08.2021, 23:32
  15. У Києві в гуртожитку застрелився підполковник поліції. 19.08.2021
  16. На кордоні з Румунією знайшли вбитим прикордонника - ЗМІ. 19.08.2021, 11:46
  17. На Сумщині під час завантаження техніки загинув військовослужбовець. 28.09.2021, 09:16
  18. У Ромнах загинув віськовослужбовець В’ячеслав Квокша
  19. В Польщі загинув, друг, надійний побратим, бойовий брат Руслан Ротар, просимо щирої молитви за вічний спокій. 09.10.2021
  20. Вічная пам’ять в Польщі загuнув наш земляк пан Василь Єрмоченко. Просимо щирої молитви. 20.10.2021
  21. Впала арматура: в Польщі загинув наш земляк пан Василь Єрмоченко. 19.10.2021, 17:39
  22. Повідомлення Луганської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил від 06.11.2021 року
    На Луганщині прокуратура розслідує загибель військової, яка поцілила в себе. 07.11.2021
  23. На шиї знайшли плями від удушення: у Харкові вбили 27-річного екс-атовця. 02.12.2021, 21:35
  24. Сьогодні Яворів попрощався з померлим військовослужбовцем 24 ОМБр майором Боцвінком Володимиром. 07.12.2021
  25. Під Миколаєвом на полюванні застрелили колишнього заступника військкома. (рос.) 04.12.2021, 18:48
    На Миколаївщині під час полювання застрелили чоловіка. (рос.) 04.12.2021, 14:28
  26. Під Миколаєвом трагічно загинув екс-заступник обласного військкома Олександр Жолудь. (рос.) 05.12.2021, 09:41
    Екс-замвоєнкома Миколаївської області застрелили впритул під час полювання на очах у його колишнього начальника. 04.12.2021, 19:46
    У 79-й бригаді миколаївці попрощалися з колишнім заступником військкома області. 07.12.2021, 13:04
  27. Повідомлення в соцмережі
  28. У полоні в бойовиків перебуває ще 490 полонених (список). 27.12.2014, 17:28
    На конференцію, організовану «Українським вибором», прийшли активісти житомирського «Правого Сектору». 05.04.2016, 19:07
    Ще один наш побратим відбув на луки вічності