Тапір центральноамериканський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Tapirus bairdii)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центральноамериканський тапір
Центральноамериканський тапір або тапір Бейрда, (Tapirus bairdi)
Центральноамериканський тапір або тапір Бейрда,
(Tapirus bairdi)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Білатеральні (Bilateria)
Надтип: Вториннороті (Deuterostomia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Чотириногі (Tetrapoda)
Амніоти (Amniota)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Звірі (Theria)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Лавразіотерії (Laurasiatheria)
Ряд: Непарнокопитні або непарнопалі (Perissodactyla)
Родина: Тапірові (Tapiridae)
Рід: Тапіри (Tapirus)
Вид: Центральноамериканський тапір
або тапір Бейрда

Tapirus bairdii
(Gill, 1865)
   Поширений    Вимер    Не підтверджено
   Поширений
   Вимер
   Не підтверджено
Посилання
Вікісховище: Tapirus bairdii
Віківиди: Tapirus bairdii
EOL: 129476
ITIS: 624997
МСОП: 21471
NCBI: 56117
Fossilworks: 93968

Центральноамерика́нський тапі́р або тапір Бейрда (Tapirus bairdii) — один із трьох видів тапірів, знайдених в Латинській Америці.

Різні імена[ред. | ред. код]

Він також називається на честь Американського натураліста W.M. Baird, який подорожував Мексикою в 1843 і спостерігав за тваринами. Проте, вид вперше задокументувався іншим американським натуралістом, W. T. White.

Зовнішній вигляд і характеристики[ред. | ред. код]

Центральноамериканський тапір

Центральноамериканський тапір має характерне забарвлення кремового кольору, на його обличчі, горлі та по темній плямі на кожній щоці, ззаду та нижче за оком. Решта частини його шерсті — темно-коричневого або сірувато-коричневого забарвлення. Тварина є найбільшою з трьох американських різновидів і, фактично, найбільшим сухопутним ссавцем, знайденим у пустелі від Мексики до Південної Америки. Центральноамериканські тапіри зазвичай доростають 2 метрів в довжину і 1,2 метрів у висоту, а дорослі важать від 240 до 400 кілограмів. Подібно до інших видів тапірів, вони мають маленькі коренасті хвости та довгі, гнучкі хоботи. Вони мають чотири пальці на передніх ногах і три пальці на задніх ногах.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Період вагітності становить приблизно 400 днів, після чого народжується одне маля (великий приплід надзвичайно рідкісний). Малюки, як і в усіх інших видів тапіра, мають червонувато-коричневу шерсть з білими плямами та смугами, камуфляж, який надає їм чудовий захист в плямистому світлі лісу. Цей зразок кінець кінцем зникає при досягненні дорослого віку.

Протягом першого тижня їх життя, малята центральноамериканського тапіра сховані в затишних схованках, при добуванні матерями корму для їжі вони повертаються періодично, щоб няньчити малечу, але після цього вони повинні слідувати за своєю матір'ю в пошуках їжі. У трьохтижневому віці молодь здатна плавати. Відривання від материнського молока відбувається через один рік, і статева зрілість зазвичай настає від шести до дванадцяти місяців пізніше. Центральноамериканські тапіри можуть жити протягом понад тридцяти років.

Поведінка[ред. | ред. код]

Центральноамериканський тапір, можливо, активний протягом усіх годин, але перш за все він — нічна тварина. Він харчується листям і плодами, використовуючи прокладені ним стежки, які нагадують зигзаг через товстий підлісок лісу. Тварина зазвичай залишається близько водойми і насолоджується плаванням особливо в гарячі дні.

Житло[ред. | ред. код]

Центральноамериканський тапір зустрічається в густих джунглях Центральної Америки, зокрема південно-східної Мексика, Беліз, Гватемала, Гондурас, Коста-Рика, Нікарагуа, Панама, і, можливо, Колумбія і Еквадор. Тварина може бути знайдене на таких висотах як 3 350 метрів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Garcìa, M., Jordan, C., O'Farril, G., Poot, C., Meyer, N., Estrada, N., Leonardo, R., Naranjo, E., Simons, Á., Herrera, A., Urgilés, C., Schank, C., Boshoff, L. & Ruiz-Galeano, M. (2016). Tapirus bairdii: інформація на сайті МСОП (версія 2016.1) (англ.) 17 листопада 2014