Teratopithecus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Teratopithecus
Період існування: ранній еоцен
~48.0–40 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Notoungulata
Родина: Archaeopithecidae
Рід: Teratopithecus
López et al., 2020
Типовий вид
Teratopithecus elpidophoros
López et al., 2020

Teratopithecus — це вимерлий рід нотоунгулят, який потенційно належить до підряду Typotheria. Він жив під час раннього еоцену, і його скам'янілі останки були виявлені в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Ця тварина була схожа на гризуна середнього розміру, з досить масивним, коротким і компактним черепом. Teratopithecus мав декілька подібностей зі своїм більш відомим родичем археопітеком, наприклад премоляри та моляри з майже високою коронкою (гіпсодонти), на відміну від більшості інших нотунгулятів раннього еоцену.

Класифікація[ред. | ред. код]

Teratopithecus elpidophoros, єдиний відомий вид із цього роду, був вперше описаний у 2020 році на основі викопних останків, виявлених поблизу населених пунктів Пасо-дель-Сапо, Лас-Віолетас і Каньядон Вака в аргентинській Патагонії.

Teratopithecus був архаїчним представником підряду Typotheria, групи нотоунгулятних, подібних до сучасних даманів або гризунів. Teratopithecus був споріднений Archaeopithecus, дещо пізнішому роду, являючись єдиними представниками родини Archaeopithecidae, які характеризуються високо-коронковими молярами.

Примітки[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Guillermo M. López; Javier N. Gelfo; Nicolás Bauzá; Mariano Bond; Marcelo F. Tejedor (2020). "Biochron and diversity of Archaeopithecidae (Mammalia, Notoungulata) and a new genus and species from the Eocene of Patagonia, Argentina". Ameghiniana. in press. DOI:10.5710/AMGH.18.01.2020.3291