Tseajaia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tseajaia
Період існування: перм
Реконструкція Tseajaia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Рептиліоморфи (Reptiliomorpha)
Ряд: Diadectomorpha
Родина: Tseajaiidae
Рід: Tseajaia
Vaughn, 1964
Вікісховище: Tseajaia

Tseajaia — вимерлий рід чотириногих. Це був базальний діадектоморф, який жив у пермі Північної Америки[1]. Скелет середнього розміру, досить розвинена рептилійна амфібія. У житті він мав довжину приблизно 1 метр і, можливо, був трохи схожий на ігуану, хоча й був повільнішим і мав більш земноводні ноги без кігтів. Зубний ряд був дещо тупим, що вказувало на травоїдність або, можливо, всеїдність.

Класифікація[ред. | ред. код]

Tseajaia був описаний з одного, досить повного зразка, і Роберт Лін Керрол дав йому власну родину. Спочатку вважалося, що це сеймуріаморф[2]. Додаткові знахідки, що дозволяють провести кращий таксономічний аналіз, вказують на те, що вони належать до Diadectomorpha, як сестринської групи великих і більш похідних Diadectidae. Сама Tseajaia, як досить узагальнена форма, дає обґрунтовану інформацію про будову та вигляд найближчих родичів амніот[3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Time Traveler: In Search of Dinosaurs and Other Fossils from Montana to Mongolia by Michael Novacek
  2. Moss, J.L. (1972): The morphology and phylogenetic relationships of the Lower Permian tetrapod Tseajaia campi Vaughn (Amphibia: Seymouriamorpha). University of California Publications in Geological Sciences, vol 98, pp 1-72.
  3. Kissel, R. (2010). Morphology, Phylogeny, and Evolution of Diadectidae (Cotylosauria: Diadectomorpha). Toronto: University of Toronto Press. с. 185.
  4. Berman, D.S, Sumida, S.S., and Lombard, R.E. (1992): Reinterpretation of the temporal and occipital regions in Diadectes and the relationship of diadectomorphs. Journal of Paleontology no 66: pp 481–499.