USS Isherwood (DD-520)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ішервуд»
USS Isherwood (DD-520)
Американський есмінець «Ішервуд», 1945
Служба
Тип/клас ескадрений міноносець типу «Флетчер»
Держава прапора США США
Належність  Військово-морські сили США
На честь другий корабель американських ВМС, названий на честь адмірала Бенджаміна Франкліна Істервуда, учасника війни з Мексикою та Громадянської війни в США
На службі 19431969
Переданий переданий Перу
Нагороди 5 бойових зірок
Бойовий досвід Друга світова війна
Ідентифікація
Параметри
Тоннаж 2050 т (стандартна)
2500 т (повна)
Довжина 114,8 м
Ширина 12,09 м
Осадка 5,41 м
Технічні дані
Рухова установка 2 × парових турбіни
4 × водотрубних котли Babcock & Wilcox
Гвинти 2
Потужність 60000 к.с. (45000 кВт)
Швидкість 35 вузлів (65 км/год)
Дальність плавання 6 500 миль (12 000 км) на швидкості 15 вузлів
Екіпаж 273 офіцери та матроси
Озброєння
Артилерія 5 (5 × 1) × 127-мм універсальних гармат Mark 12 5"/38
Торпедно-мінне озброєння 10 (2 × 5) × 533-мм торпедних апаратів
6 бомбоскидувачів
Зенітне озброєння 10 (10 × 1) × 40-мм зенітних гармат Bofors L60
7 (7 × 1) × 20-мм автоматичних зенітних гармати «Ерлікон»

«Ішервуд», (англ. USS Isherwood (DD-520)) - есмінець типу «Флетчер», був другим кораблем ВМС Сполучених Штатів, названим на честь контр-адмірала Бенджаміна Ф. Ішервуда (1822 – 1915), який займався інженерною роботою у ранній період запровадження на флоті парових машин, отримав ранг контрадмірала, у зв'язку з перебуванням на посаді головного інженера ВМС США під час Громадянської війни.

Історія служби[ред. | ред. код]

Висадка на Філіппіни[ред. | ред. код]

«Ішервуд» відплив до Перл-Харбора 26 серпня 1944 року, щоб взяти участь у довгоочікуваному вторгненні на Філіппіни, запланованому на жовтень. Він прибув до острова Манус 4 жовтня, а 20 жовтня увійшов в затоку Лейте разом зі штурмовими силами, виконуючи супровід і патрулювання протягом перших днів операції. Він також забезпечувала вогневу підтримку та вогонь освітлювальними снарядами вночі. «Ішервуд» залишався в районі штурму під час гігантської битви за затоку Лейте, у якій японський надводний флот був майже знищений. Протягом листопада корабель супроводжував конвої з передових баз до Філіппін для підтримки нарощування там сил.

Битва за Окінаву[ред. | ред. код]

«Ішервуд» відплив для Окінавської операції 21 березня 1945 року; і, після її прибуття через 5 днів, взяв участь у висадці на Керама Ретто, підготовчій операції до основного штурму Окінави. Війська головної оперативної групи вийшли на берег 1 квітня під час найбільшої десантної операції в тихоокеанській війні, а через 2 дні «Ішервуд» перемістився на позицію біля пляжів для виконання завдань вогневої підтримки. Це тривало до 16 квітня, коли корабель був відправлений на допомогу постраждалим есмінцям «Прінгл» і «Лаффі» біля острова Ієшіма. Того дня есмінець взяв на себе обов’язки «Лаффі» як корабель радіолокаційного дозору, заданням якого було спрямовувати винищувачі на перехоплення ворожих бомбардувальників.

Через це він став об'єктом численних потужних авіаатак з боку японської авіації, оскільки японці намагалися відігнати флот вторгнення атаками камікадзе. 22 квітня один з таких літаків у сутінках атакував есмінець і врізався у гарматну башту № 3. Через це виникло багато пожеж, які швидко загасили крім однієї поблизу кормового погребу для глибинних бомб. Після 25 хвилин небезпечної боротьби з пожежею заряди вибухнули, спричинивши значне пошкодження заднього машинного відділення. Корабель повернувся на базу, втративши вбитими, пораненими та зниклими без вісти 80 членів екіпажу.

Після війни[ред. | ред. код]

У 1958 році есмінець відплив з Тайваню під час напруженої Другої кризи у Тайванській протоці, коли присутність американського флоту допомогли запобігти ескалації між націоналістичним і комуністичним Китаєм. Корабель повернувся до свого порту приписки Сан-Дієго 7 грудня 1958 року та провів перші 6 місяців 1959 року на маневрах і навчаннях після переобладнання на верфі ВМС Маре-Айленд (Вальєхо). Потім «Ішервуд» вирушила у свій п'ятий круїз 7-го флоту 1 серпня 1959 року. Протягом наступних місяців вона працювала з авіаносцем Lexington (CV-16) у Південно-Китайському морі. Присутність з'єднання допомагала зусиллям Організації Об’єднаних Націй у пошуку рішення задля припинення бойових дії в Лаосі. Після додаткових польотів і навчань флоту корабель відплив до Сан-Дієго 29 листопада 1959 року.

Служба в ВМС Перу[ред. | ред. код]

«Ішервуд» передали у користування Перу 8 жовтня 1961 року. Там перейменували корабель на BAP Almirante Guise (DD-72). У 1981 році його розібрали та здали на металобрухт.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Isherwood II (DD-520). Dictionary of American Naval Fighting Ships (амер.). Процитовано 7 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)