Європейський центр середньострокових прогнозів погоди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Європейський центр середньострокових прогнозів погоди
Основні дані
Засновано 1975[1]
Абревіатура EZMW і ECMWF
Сфера атомосферні наукиd[1] і numerical weather predictiond[1]
Країна  Велика Британія
Штаб-квартира Редінг[1]
Тип міжурядова організація і meteorological serviced
Членство ORCID[d][2]
Вебсторінка ecmwf.int
Мапа
Мапа

CMNS: Європейський центр середньострокових прогнозів погоди у Вікісховищі

Європейський центр середньострокових прогнозів погоди (англ. European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) — незалежна міжурядова організація, яку підтримують 34 держави. ECMWF є одночасно науково-дослідним інститутом та цілодобовою експлуатаційною службою, яка виробляє та розповсюджує численні прогнози погоди для своїх держав-членів. Ці дані повністю доступні для національних метеорологічних служб у державах-членах. Центр також пропонує каталог прогнозних даних, які можна придбати компаніями у всьому світі та іншими комерційними замовниками.

Організація була створена в 1975 році і зараз налічує близько 350 співробітників з більш ніж 30 країн. ECMWF є одним із шести членів координованих організацій, до яких також входять Організація Північноатлантичного договору (НАТО]), Рада Європи, Європейське космічне агентство, Організація економічного співробітництва та розвитку та Європейська організація експлуатації метеорологічних супутників (англ. European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites, EUMETSAT).

Штаб-квартира ECMWF знаходиться у місті Редінг, Велика Британія.

Учасники[ред. | ред. код]

У роботі центру беруть участь наступні країни (в дужках зазначено рік приєднання):

Обчислювальний центр[ред. | ред. код]

Суперкомп'ютерний об'єкт (і пов'язаний архів даних) в ECMWF є одним з найбільших в Європі, а держави-члени можуть використовувати 25 % своїх потужностей для власних цілей.

Проекти[ред. | ред. код]

Прогнозування погоди[ред. | ред. код]

Раннє попередження про погодні катаклізми[ред. | ред. код]

Попередження про погодні катаклізми дозволяє відповідним органам і службам (а також населенню) заздалегідь підготуватися і спланувати відповідні заходи і дії — наприклад, евакуювати людей при наближенні сильного урагану, забезпечувати постачання продуктами першої потреби при потопах чи снігових штормах.

У жовтні 2012 року моделювання, проведене у Центрі, показало, що ураган Сенді найімовірніше вдарить по східному узбережжю США.[3] Інше моделювання передбачило інтенсивність і шлях розповсюдження nor'easter[en] у листопаді 2012-го року, який прийшов на східне узбережжя тижнем пізніше після Sandy.[4]

У Центрі було розроблено спеціальний індекс EFI (англ. Extreme Forecast Index, індекс екстремального прогнозу), що уточнює і доповнює роботу системи EPS (англ. Ensemble Prediction System). EFI містить інформацію щодо змінюваності параметрів погоди, і може виявити погодні аномалії без необхідності визначення specific space- and time-dependent thresholds.[джерело?]

Аналіз супутникових знімків[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г https://www.ecmwf.int/en/about/who-we-are
  2. https://web.archive.org/web/20231020113811/https://orcid.org/members
  3. Roulstone, Ian; Norbury, John (25 липня 2013). How Math helped forecast Hurricane Sandy. Scientific American. Архів оригіналу за 13 серпня 2013. Процитовано 9 серпня 2013.
  4. Moderate-strength Nor'easter may hit Sandy-devastated areas Wednesday. www.wunderground.com. Архів оригіналу за 25 березня 2017. Процитовано 1 травня 2017.