Аджарці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аджарці
Країна  Грузія
Місце розташування Аджарія
CMNS: Аджарці у Вікісховищі
Аджарці

Аджарці — субетнічна група грузинів, основне населення Аджарії. Розмовляють аджарським діалектом грузинської мови. З другої половини XVI століття до 1870-х років перебували під владою Османської імперії, але зберегли культуру і національну самобутність. Панування турків стало причиною поширення серед аджарців ісламу. Основна частина населення — землероби, садівники, скотарі. Аджарці працюють також на промислових підприємствах.

Релігія[ред. | ред. код]

За даними останніх опитувань, більшість аджарців - православні християни (парафіяни Грузинської православної церкви), меншість - мусульмани-суніти.

Культура[ред. | ред. код]

Аджарська музика[ред. | ред. код]

Аджарська музика  - одна з численних гілок грузинської музичної культури, складова частина музики аджарського регіону.

Аджарська кухня[ред. | ред. код]

Аджарська кухня багато в чому схожа з грузинської, але в ній все ж є кілька відмінних рис. В Аджарії воліють використовувати для приготування страв птицю (кури, індичка, перепілка). Також не використовують для приготування страв свинину. Аджарці дуже люблять страви з осетрини. В якості перших страв зазвичай подаються супи харчо і чихіртма, крім того аджарці не вживають страви з круп і сиру. Як десерт в Аджарії подають чорну каву або чай, а також фрукти. Слід зазначити, що в Аджарії роблять смачний плетений сир, аджарське молоко вважається найкориснішим в Грузії.

Страви

Хачапурі по-аджарськи

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]