Аппій Клавдій Пульхр (помпеянець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аппій Клавдій Пульхр
лат. Appius Claudius Pulcher
Народився1 століття до н. е.
невідомо
Померневідомо
невідомо
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьдавньоримський політик
Знання мовлатина
Посададавньоримський сенатор[d][1][2]
РідClaudii Pulchrid
БатькоГай Клавдій Пульхр[3] або Аппій Клавдій Пульхр[4]
Матиневідомо або Serviliad
Брати, сестриАппій Клавдій Пульхр, Claudiad і Claudiad
У шлюбі зOctaviad[5]
ДітиClaudiad

Аппій Клавдій Пульхр (лат. Appius Claudius Pulcher; 72 до н. е. — після 25 до н. е.) — політичний діяч Римської республіки.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Клавдіїв. Син Гая Клавдія Пульхра, претора 56 року до н. е. Був усиновлений своїм дядьком, Аппієм Клавдієм Пульхром, консулом 54 року до н. е.

У 52 році до н. е. разом з братом звинуватив Тита Аннія Мілона у вбивстві другого свого дядька Публія Клодія і незаконному отриманні посади. У 51 році до н. е. звинуватив Марка Сервілія у привласненні казенних грошей у провінції Азія. Під час цього процесу нерозважно кинув тінь на самого себе і свого рідного батька, Гая Клавдія Пульхра, легатом якого був Сервілій. Після виправдання Сервілія Аппій мав намір висунути йому звинувачення у здирництві, але поступився цією ролею Квінту Пілію. Після цього сам був звинувачений родичами Сервілія у вимаганні та Секстом Теттієм у насильстві.

У 49 році до н. е., з початком громадянської війни, приєднався до Гнея Помпея, разом з яким вирушив до Епіру. За заповітом свого названого батька закінчив будівництво передодня храму в Елевсіні (CIL III 547).

Після поразки у 48 році до н. е. під Фарсалом був помилуваний й повернувся до Риму. У 43 році до н. е. Пульхра було проскрибовано, проте він виїхав до Сицилії. Згодом приєднався до Октавіана Августа. У 25 році до н. е. був ще живий і входив до складу сенату.

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина — Октавія

Діти:

  • Аппій Клавдій Пульхр Аппіан, сенатор

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Friedrich Münzer: Claudius 105). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band III,2, Stuttgart 1899, Sp. 2694