Бронштейн Матвій Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бронштейн Матвій Петрович
рос. Матве́й Петро́вич Бронште́йн
Народився 19 листопада (2 грудня) 1906[1] або 2 грудня 1906(1906-12-02)[1]
Вінниця, Подільська губернія, Російська імперія
Помер 18 лютого 1938(1938-02-18)[2][3][1] (31 рік)
Ленінград, РРФСР, СРСР
·вогнепальне поранення[1]
Поховання Меморіальне кладовище «Левашівська пустинь»
Місце проживання СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність фізик
Alma mater фізико-математичний факультет Санкт-Петербурзького університетуd
Галузь теоретична фізика
Заклад Фізико-технічний інститут ім. А. Ф. Іоффе РАН
Санкт-Петербурзький державний університет
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Аспіранти, докторанти Мігдал Аркадій Бейнусович
Vladimir Berestetskyd
У шлюбі з Чуковська Лідія Корніївна

CMNS: Бронштейн Матвій Петрович у Вікісховищі

Матві́й Петро́вич Бронште́йн (1906, Вінниця, Російська імперія — 18 лютого 1938) — радянський фізик-теоретик, автор перших робіт з квантової теорії гравітації. Бронштейн відомий своїми роботами в області релятивістської квантової теорії, астрофізики, космології, квантової електродинаміки, теорії тяжіння. Він був також чудовим популяризатором науки, автором науково-популярних книг з фізики «Атоми і електрони», «Сонячна речовина» та ін. Йому були притаманні і прекрасні гуманітарні здібності: читав Дон Кіхота в оригіналі, як і наукові статті японською мовою; перекладав українську поезію російською мовою. Його ім'ям названо співвідношення Хопфа — Бронштейна.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї лікаря. Дитинство прийшлось на роки Першої світової війни, революції і громадянської війни — він практично не навчався в середній школі і пройшов її програму самостійно. Працюючи на заводі в Києві, зацікавився фізикою. Його перші кроки в цій науці направляв відомий радянський фізик Петро Савич Тартаковський. Дев'ятнадцятирічним юнаком, студентом електромеханічого технікуму, Бронштейн опублікував свою першу роботу посвячену спектру рентгенівського випромінювання, що була опублікована у відомому на той час німецькому фізичному журналі. Ставши в 1926 р. студентом першого курсу Ленінградського державного університету він був автором шести статей з квантової механіки. Блискуче закінчивши університет в 1930 р., він вступає на теоретичний відділ Ленінградського фізико-технічного інституту. Був одним із найактивніших учасників ядерного семінару у фізтеху, товаришував з Левом Ландау. В листопаді 1935 р. захищає докторську дисертацію на тему квантування гравітаційного поля.

Був арештований під час відпустки в Києві, в серпні 1937 року. Розстріляний в 1938-му, посмертно реабілітований в 1957 році.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]