Вудка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поплавкова вудочка: 1 - вудлище; 2 - волосінь; 3 - поплавок; 4 - грузило; 5 - гачок

Ву́дка, ву́дочка — знаряддя для ловіння риби, що звичайно складається з жорсткого корпусу — вудлища (як правило змінної довжини) з гнучким кінцем, прозорої волосіні (зазвичай нейлонова), поплавця (проте його може і не бути), грузила та гачка.[1] Вудки також можуть бути оснащені мотовилом або котушкою, різними типами сигналізаторів клювання, утримувачами прикорму (фідерами) і різноманітними штучними принадами.[2] Традиційно ловля риби за допомогою вудок називається вудінням.

Матеріалом для вудлища може бути дерево (наприклад ліщина, бамбук), метал, пластик, композитні матеріали. Сьогодні, завдяки новим більш легким компонентам з ідентичною поведінкою, вони в основному виготовляються з синтетичних матеріалів. Вудилище призначене для закидання волосіні з гачками і принадою, підсікання та виважування риби.

Галерея

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Вудка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Любительське рибальство в Україні / Р.О. Новіцький, М.Л. Максименко, Г.Л. Гончаров, Д.О. Кобяков: монографія / Дніпровський ДАЕУ. — Дніпро: ЛІРА, 2022. — 200 с. (Стор.: 134-135, 138, 142) Доступ

Див. також

[ред. | ред. код]