Густина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Густина
Позначення величини ρ
Розмірність
Формула [1][2][3]
Позначення у формулі , і
Символ величини (LaTeX) і
Підтримується Вікіпроєктом Вікіпедія:Проєкт:Математика
Рекомендована одиниця вимірювання кілограм на кубічний метр[3][4][5], tonne per cubic metred[6] і kilogram per litred[7]
Протилежне питомий об'єм
CMNS: Густина у Вікісховищі

Густина́ (англ. density) — фізична величина, яка дорівнює відношенню маси речовини (матеріалу) до її об'єму. Є фізичною характеристикою будь-якої речовини, з якої складається тіло. Для випадку однорідних тіл густина визначається як відношення маси тіла до об'єму , який воно займає. Отже, густина описується формулою:

.

У випадку неоднорідних речовин, густина не є сталою в просторі тіла і визначається для кожної його точки окремо, за умови, що обраний об'єм речовини ΔV, що охоплює задану точку з масою Δm, є якомога меншим. При розгляді речовини в околі точки ми отримуємо густину у цій точці як границю (лат. limes, «лімес») відношення маси Δm віднесеної до її об'єму ΔV за умови, що значення об'єму прямує до нуля :

.

Загальна інформація

Густина в системі SI вимірюється в кг/м³. В системі СГС одиниця вимірювання масової густини — г/см³.

Для сипких і пористих тіл розрізняють дійсну густину — без урахування порожнин — і явну густину як відношення маси речовини до всього займаного об'єму.

Як правило, в разі зменшення температури густина збільшується, але є речовини, густина яких у певних температурних діапазонах поводиться інакше, наприклад, вода і чавун.

У разі зміни агрегатного стану густина змінюється стрибкоподібно.

Найбільшу густину у Всесвіті мають чорні діри (ρ ≈ 1014 кг/м³) і нейтронні зорі (ρ ≈ 1011 кг/м³). Найнижчу густину має міжгалактичний простір (ρ ≈ 10−33 кг/м³).

В астрономії велике значення відіграє середня густина небесних тіл, оскільки за нею можна приблизно визначити склад цього тіла.

Різновиди

Густина відносна

Густина відносна — безрозмірнісна фізична величина, що рівна відношенню густини речовини, яка розглядається, до густини іншої речовини.

Наприклад, густина газу відносна — відношення густини газу до густини сухого повітря за нормальних умов (нормальної температури 0 °C, нормального тиску 101 325 Па = 760 мм рт.ст.) або стандартних (20 °C; 101 325 Па) умов. Відносна густина газу перебуває в прямій залежності від його молекулярної маси і змінюється приблизно від 0,5 до 1,2 і більше.

Інший приклад: густина нафти відносна (рос. относительная плотность нефти; англ. relative density of oil; нім. relative Erdöldichte f) — відношення густини нафти, визначеної за температури 20 °C, до густини дистильованої води за температури 4 °C.

Густина дійсна

Густина дійсна — характеристика речовини, яка кількісно визначається відношенням маси речовини до її об'єму у абсолютно щільному стані (без урахування пор, тріщин).

Чисельна густина

Число частинок, поділене на об’єм, який вони займають.

Одиниці вимірювання

У системі SI одиницею густини є кілограм на метр кубічний (кг/м3).

Літри і тонни не є частиною SI, але прийнятні для вживання разом з нею, у наступних одиницях:

  • кілограм на літр (=кілограм на кубічний дециметр)
  • грам на мілілітр (=кілограм на кубічний сантиметр)
  • тонна на метр кубічний (=мегаграм на кубічний метр)

У США, де використовується неметрична система, густина вимірюється в таких одиницях як:

  • унція на кубічний дюйм (1 г/см3 = 0.578 oz/cu in)
  • унція на рідку унцію (1 г/см3 = 1.043 oz/fl. oz)
  • фунт на кубічний дюйм (1 г/см3 = 0.036 lb/cu in)
  • фунт на кубічний фут (1 г/см3 = 62.438 lb/cu ft)
  • фунт на кубічний ярд (1 г/см3 = 1685.55 lb/cu yd)
  • фунт на рідкий галон (1 г/см3 = 8.345 lb/gal)
  • фунт на бушель (1 г/см3 = 77.689 lb/bu)

Див. також

Примітки

Література

Посилання